Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ασπίδα από το Βερολίνο για το «κούρεμα».

Της Κατερίνας Κοσμά
Ασπίδα προστασίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σηκώνει το Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με παρέμβαση - απάντηση προς τον επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, απηύθυνε χθες έκκληση στους ιδιώτες πιστωτές να μη διακινδυνεύσουν τον στόχο για απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% από την απαίτηση για πολύ υψηλά επιτόκια στα ομόλογα που θα ανταλλαγούν.

Ευθυγραμμιζόμενος με την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστήριξε συγκεκριμένα πως στόχος του PSI είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο με υπερβολικά επιτόκια.

«Γι' αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις» είπε, για να προσθέσει πως, εκτός αυτού, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως όποιος από τους ιδιώτες κάνει δημόσια δηλώσεις προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ο. Μπαγί, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «οι συνομιλίες θα επαναληφθούν άμεσα και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα σύντομα».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν στο μεταξύ ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια καταρχήν συμφωνία με τους ιδιώτες έως την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα δεν χρειάζονται πλέον μόνο δημοσιονομικά μέτρα, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, προσέθεσε, και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες για το PSI, σημειώνοντας πως τώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν στραφεί στους όρους ανταλλαγής των ομολόγων και ιδίως στο επιτόκιο. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιστωτές διεκδικούν όσο το δυνατόν υψηλότερα επιτόκια» ανέφερε.

Διαφορές
Όπως εξάλλου δήλωσε αργά χθες το απόγευμα ο Τσαρλς Νταλάρα στο πρακτορείο Reuters, τα επιτόκια είναι η περιοχή στην οποία εντοπίζονται ουσιώδεις διαφορές μεταξύ ιδιωτών και κυβερνήσεων. Είπε ακόμη ότι θα έρθει στην Αθήνα μόλις πάρει τις διευκρινίσεις που ζήτησε από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

«Ζητούν από τους ιδιώτες να δεχθούν επιτόκια που δεν θα τα δέχονταν ούτε οι ίδιοι, κάτι το οποίο είναι εντελώς παράλογο» υποστήριξε ο επικεφαλής του IIF. Σημείωσε δε πως οι τράπεζες εξεπλάγησαν από τη στάση που τήρησαν ορισμένοι αξιωματούχοι, ενώ εκτίμησε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία ώστε να διαχυθεί στην αγορά ένα στοιχείο σταθερότητας.

Μιλώντας εξάλλου στους Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι ιδιώτες σκέφτονται να απευθύνουν έκκληση στην Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί να παρέμβουν ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό «κούρεμα», ο κ. Νταλάρα είπε πως «μια καταρχήν συμφωνία για το PSI απαιτείται έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας, ώστε να προλάβουμε τις διαδικασίες και να μην υπάρξει πρόβλημα με την κάλυψη των λήξεων ομολόγων, αξίας 14,5 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου».

Σημειώνοντας πως οι Ελληνες διαπραγματεύονται με καλή πίστη, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι δεν τηρούν τα όσα συμφωνήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί είπαν ότι θέλουν μια συμφωνία με ένα haircut 50% σε εθελοντική βάση. Ορισμένοι από τους συνεργάτες τους δεν ακολουθούν αυτή την απόφαση» εκτίμησε.

Όπως δε, προσέθεσε, «εκείνοι που αναμένουν πως οι ιδιώτες επενδυτές θα αναλάβουν παράλογες ζημίες, δεν αντιλαμβάνονται τη φύση μιας εθελοντικής συμφωνίας».

Financial Times

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα των Financial Times, οι διαχειριστές του ελληνικού χρέους είχαν συµφωνήσει µε τους οµολογιούχους για επιτόκιο λίγο κάτω από το 5%, αλλά κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν την περασµένη εβδοµάδα ένα πολύ χαµηλότερο επιτόκιο. Η Γερµανία πρότεινε ένα επιτόκιο 2 µε 3%, το οποίο θα αύξανε τη ζηµιά των επενδυτών από το 60% σε πάνω από 80% όσον αφορά την παρούσα αξία των οµολόγων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: