Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Για όσους δεν διάβασαν το Μνημόνιο, μην χάσουν την ταινία, όταν βγει!

Του Σωτήρη Χιωτάκη
Ίσως τελικά να είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν διαβάσει το Μνημόνιο! Όμως, δεν πρέπει να σκάνε, κάτι μου λέει πως κάποια στιγμή θα έχουν την ευκαιρία να το δουν σε ταινία, στις κινηματογραφικές αίθουσες!

Και, σίγουρα, θα είναι από τις παραγωγές που θα “κερδίζουν” έναντι ενός άχρωμου κειμένου που σας έβαλαν μπροστά στα μάτια κάποιοι ξενέρωτοι τεχνοκράτες από τη Δύση. 

Στην οθόνη θα έχει σασπένς και δράση! Ανάλογα με τον σκηνοθέτη, φυσικά – προσωπικά, προτείνω Σκορτσέζε, γιατί η ελληνική τραγωδία στην οποία μας βάλατε έχει μπόλικη βία, έστω κι αν δεν το έχετε αντιληφθεί (και, πιστέψτε με, για το ότι δεν το έχετε αντιληφθεί δεν φταίει το ότι δεν διαβάσατε το Μνημόνιο…)

Θα δείτε, λοιπόν, στην ταινία πως κάπου, κάποτε κάποιοι κυβερνώντες με τις αβλεψίες τους, την αφέλειά τους και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσαν μετέτρεψαν μια καθημερινότητα σε κόλαση!

Πώς διέλυσαν οικογένειες, στέλνοντας άνδρες και γυναίκες στην ανεργία, στην ανέχεια και στη μετανάστευση. Πώς έκλεισαν ακόμη και επιχειρήσεις που άκμαζαν και έδιναν μεροκάματο σε πολίτες. Πώς εξαθλίωσαν περήφανους, κάποτε, γέροντες, αναγκάζοντάς τους να ζητούν ελεημοσύνες για να μην τους βρει ο χάρος μια ώρα αρχύτερα…

Θα δείτε πώς αυτοί οι ίδιοι, όταν μαζεύονταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αγανακτισμένοι στους δρόμους, έκαναν ότι δεν έβλεπαν, φεύγοντας με τις λιμουζίνες τους από τη Βουλή της χώρας για τις σπιταρόνες τους, προστατευμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Θα τους ακούσετε να λένε με το γνωστό στιλιζαρισμένο επικοινωνιακό ύφος ότι “μια νέα Ελλάδα γεννιέται”, την ώρα που οι Έλληνες πέθαιναν – μεταφορικά και κυριολεκτικά…

Θα έχει αυτή η ταινία συγκλονιστικές εικόνες που θα συγκλονίσουν τον μέσο θεατή! Κοντράστ που θα γράψουν ιστορία με τους άστεγους, τους εξαθλιωμένους και δυνητικά εγκληματίες αλλοδαπούς και τσιγγάνους, τα συσσίτια στους δήμους και τους κατηφείς και καταρρακωμένους πολίτες της καθημερινότητας από την μια και τη λαμπερή ζωή των αρχόντων και του συστήματος που εξυπηρετεί την εφήμερη καλοπέρασή τους σε βάρος των κορόιδων, από την άλλη…

Η ταινία θα σοκάρει το κοινό όταν ο σκηνοθέτης θα μεταφέρει, μεταξύ άλλων, παρασκήνιο και ραδιουργίες που παίχθηκαν πάνω σε φαινομενικά ακαταλαβίστικες για τον απλό πολίτη δηλώσεις και διαρροές για τα ομόλογα, για τις μετοχές, για το χρέος μιας χώρας και που έφερναν σε κάποιους δισεκατομμύρια, την ώρα που οδηγούσαν μια ολόκληρη κοινωνία σε χρεοκοπία.

Πραγματικά, δεν θα πρέπει να χάσετε αυτήν την ταινία, σαν βγει στις αίθουσες, κυρίες και κύριοι!
Κι αν σας φανούν υπερβολικές οι σκηνές, σκεφθείτε ότι έτσι γίνεται στις κινηματογραφικές παραγωγές, υπάρχει πάντα η δόση υπερβολής για να καθηλωθεί το φιλοθεάμον κοινό.

Και, τότε, για να έχετε μια πιο αντικειμενική άποψη για την πραγματικότητα που εξιστορεί η ταινία, τότε ναι, θα πρέπει να βρείτε τον χρόνο να διαβάσετε το Μνημόνιο …

Ειδικά όσοι το υπογράψατε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: