Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κούρεμα του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ.

Αναβλήθηκε η σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη, αφού συνεδριάσουν εκ νέου οι κοινωνικοί φορείς.

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, όπως προκύπτει από τις χθεσινές συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορούν κούρεμα του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 600 ευρώ από 751 σήμερα (μείωση 20%) και κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με πάτωμα τα 750 ευρώ.


Στο μεταξύ, επιστημονική μελέτη για το κόστος εργασίας στην Ελλάδα πριν και μετά το Μνημόνιο καταρρίπτει τον μύθο ότι το χαμηλό επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στους μισθούς.

Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν υποχώρησαν ούτε κατ' ελάχιστον από τις απαιτήσεις τους, συνέδεσαν την πορεία του PSI με την άμεση λήψη μέτρων και ζήτησαν:

1 Μείωση κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 751 στα 600 ευρώ (μείωση 20%). Ταυτόχρονα η τρόικα απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών οργανώσεων για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
2 Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της) με στόχο σταδιακά το πάτωμα των κλαδικών συμβάσεων να φθάσει γύρω στα 751 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ.
3 Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού.
4 Κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
5 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
6 Αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ).

Αξίζει να τονιστεί ότι το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι με τις εξής προϋποθέσεις:
  • Χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
  • Καταβολή εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος.
  •  Συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
Πτώση του κόστους εργασίας κατά 14,3% τα τελευταία δύο χρόνια του Μνημονίου

Στα δύο χρόνια του Μνημονίου το μέσο κόστος εργασίας στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 14,3%, με το Δημόσιο να έχει τη μικρότερη συμμετοχή και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη. Αυτό καταγράφεται σε επιστημονική μελέτη του καθηγητή Σταύρου Γαβρόγλου, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η οποία επιδόθηκε στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας:
  • Το συνολικό κόστος εργασίας στο σύνολο της χώρας υποχώρησε κατά 14,3% την περίοδο α' τρίμηνο 2010 - γ' τρίμηνο 2011 και σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας η μείωση είναι υπερδιπλάσια από ό,τι σε άλλους.
  • Στο σύνολο της χώρας το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε κατά 19,3%, ενώ οι συνολικοί μισθοί υποχώρησαν κατά 12,1%. Η μεγαλύτερη μισθολογική μείωση σημειώνεται στον κλάδο των ξενοδοχείων & εστιατορίων (-30,4%) και η μικρότερη στη Δημόσια Διοίκηση, στην άμυνα και την κοινωνική ασφάλιση (-5,6%).
  •  Ενώ στους περισσότερους κλάδους οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται περίπου στον ίδιο βαθμό με τους συνολικούς μισθούς, στον κλάδο της Δημόσιας Διοίκησης όπως και του εμπορίου η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των μισθών: -15,4% έναντι -5,6% στην πρώτη περίπτωση και -23,9% έναντι -9,9% στη δεύτερη.
  • Σε όλους σχεδόν τους κλάδους (εκτός της παροχής νερού και των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων) το μη μισθολογικό κόστος υποχώρησε αναλογικά περισσότερο από ό,τι οι συνολικοί μισθοί (-19,3% έναντι -12,1%).
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: