Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ανεμογεννήτριες:Για τη συνέντευξη του κ. Δημάρχου στο aftodioikisi.gr


Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ικαρίας, κ. Χρ. Σταυρινάδης στο aftodioikisi.gr, στις 9/1, μάθαμε α) ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, παρά τις μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχει προκαλέσει στον κόλπο της Αντίκυρας (υπόθεση ‘κοκκινης λάσπης’), στη περίπτωση της Ικαρίας μπορεί να ‘σεβαστεί το περιβάλλον β) ότι η επιχειρηματολογία που εδώ και καιρό αναπτύσσεται κατά του αιολικού σταθμού μαμούθ είναι φαιδρή. Μάθαμε επίσης για μια  ημερίδα-συνάντηση που ‘κάνανε’ (ποιοί;…) όπου τα θέσανε και είπανε να συνεργαστούνε να βρούνε μια λύση από κοινού. Από αυτή τη τελευταία απάντηση του κ. Δημάρχου εγείρονται επιπλέον ερωτηματικά. Πρόκειται για κάποια ημερίδα που οργάνωσε ο όμιλος Μυτιληναίου (‘κάνανε’) ή αναφέρεται στην διημερίδα που οργάνωσε η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών; Αν πρόκειται για τη τελευταία, υποστηρίζει δηλαδή ότι εκεί τέθηκε δημόσια το θέμα αυτό;;;;
Επειδή  η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως, αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από προηγούμενο άρθρο μας [Για τη συνέντευξη του κ.Δημάρχου στο Ράδιο Ικαρία (21/10) σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες] συγκρίνοντας παράλληλα τις δυο συνεντεύξεις.
(Για άλλη μια φορά) ο κ. Δήμαρχος απαξιώνει τις επιπτώσεις αυτού του έργου π.χ. στο μικροκλίμα του νησιού, στους υδροφόρους ορίζοντες ή στην υγεία των ανθρώπων και στις παραγωγικές δραστηριότητες (και να μη ξεχνάμε τις συνέπειες στον τουρισμό): να υπενθυμίσουμε τα σοφά λόγια του κ. Δημάρχου (από τη συνέντευξη στο Ράδιο Ικαρία: ”Ο καθένας μπορεί να έχει όποια άποψη θέλει. Όμως πρέπει να έχει την υπομονή να ακούσει τι λένε οι άλλοι.Κι αφού ακούσει και διαμορφώσει γνώμη, να αντικρούσει ή να μην αντικρούσει…έχοντας όμως γνώση του αντικειμένου”.  Όμως δεν βοηθάει τον διάλογο ο εκ πρωϊμίου αποκλεισμός κάθε δυνατότητας αντίλογου  α) απαξιώνοντάς τον, β) κάνοντας επίκληση στην επιστημονική ‘εγγυρότητα’ ενός συνεδρίου του οποίου το κύριο αντικείμενο δεν ήταν το συγκεκριμένο…
Υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές έρευνες που γίνονται για όλα αυτά τα ζητήματα (μικροκλίμα, νερά, θόρυβος κ.α.) που δεν είναι δίκαιο να απαξιώνονται ελαφρά τη καρδία (σε αυτή τη τελευταία συνέντευξη ως ‘φαιδρά‘ και ‘μη σοβαρά’): οι επιπτώσεις αιολικών σταθμών μεγάλης κλίμακας στις διαδρομές των μεταναστευτικών πουλιών είναι πεδίο που μελετάται εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (βλ. http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=2334), έρευνες στο ΜΙΤ στη Βοστώνη υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πράγματι συνέπειες στο μικροκλίμα της περιοχής και κατ’ επέκταση στους υδροφόρους ορίζοντες (βλ http://web.mit.edu/press/2010/wind-economy.html). Όσο για την άποψη που θέλει ‘ανύπαρκτες’ ή κατά φαντασία τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία (placebo effect), να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερο πρόσφατες έρευνες, οι οποίες αμφισβητούν τις υποθέσεις εργασίας πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι μετρήσεις της ηχητικής όχλησης- που καταγράφεται ως η κύρια αιτιά των ψυχοπαθολογικών παθήσεων  (αδιάφορο αν είναι φανταστικές ή πραγματικές, καθώς έχουν πολύ πραγματικές συνέπειες). [Σχετικά διαβάστε τη μελέτη του  G.P. van den Berg από το Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Βλ. επίσης http://www.electricalpollution.com/windturbines.html
Να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά σε όσους παρεβρέθηκαν και να ενημερώσουμε όσους δεν παρεβρέθηκαν ότι στη διμερίδα της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών, οι οργανωτές του μας υπενθύμιζαν διαρκώς ότι το παρόν συνέδριο δεν αφορά τις ανεμογεννήτριες ειδικά, αλλά τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας γενικά. Αυτό ήταν και το επιχείρημα σε κάθε απόπειρα να υψωθούν φωνές συμπολιτών μας και ακαδημαϊκών που επιχείρησαν να κάνουν παρέμβαση ή σχετική ερώτηση στη ‘στρογγυλή τραπέζη’ (για να μη μιλήσουμε για τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων με τις προετοιμασμένες φόρμες ερωτήσεων…). Επομένως, δεν υπάρχει έως τώρα υπεύθυνη και πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το θέμα. 
Η ‘κατασκευή’ μονόδρομων ή ψευδο-αδιεξόδων (έσοδα για Δήμο ή φτώχεια) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποίησε κατά κόρον η σημερινή κυβέρνηση και που προετοίμασε περίτεχνα με τον ‘Καλλικράτη’. Η σκιά της οικονομικής φτώχειας πράγματι κρέμεται πάνω από τον λαιμό του Δήμου μας, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος είμαστε εμείς. Οι εκλεγμένοι μας αντιπρόσωποι μας εκπροσωπούν. Όσο απειλείται ο Δήμος άλλο τόσο απειλούμαστε και εμείς κάθε μέρα, με τους αβάσταχτους φόρους, τις δουλειές που λιγοστεύουν(Για τον μύθο των θέσεων εργασίας από την πράσινη ανάπτυξη βλ. http://www.thegwpf.org/images/stories/gwpf-reports/hughes-green_jobs.pdf)… Όμως η παραχώρηση των κοινοτικών μας εκτάσεων και άλλων κοινών αγαθών (με πιο σημαντικό από αυτό τα νερά) στα επιχειρηματικά συμφέροντα ενός ομίλου, μόνοπραγματική φτώχεια μπορεί να φέρει στους κατοίκους του νησιού (και δεν μιλάμε μόνο για οικονομική φτώχεια).
Τέλος, να σας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση του Aarchus (http://library.tee.gr/digital/m2045/m2045_dorovinis.pdf), οι αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον προαπαιτούν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, μετά από πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για τις συνέπειες σε αυτό.  Επομένως, η απόφαση για τις α/γ δεν είναι υπόθεση μερικών ειδικών ή επιστημόνων ή της κάθε ‘πεφωτισμένης’ ομάδας που θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον των ντόπιων, σαν αυτοί να ήταν ‘παιδιά’ ή ‘αμαθείς χωρικοί’ που δεν ξέρουν ποιό είναι το καλό τους, και μάλιστα για ένα θέμα που θα χαράξει όχι μόνο το περιβάλλον τους, αλλά και αυτούς τους ίδιους. Το θέμα αυτό είναι πρωτίστως υπόθεση της τοπικής κοινωνίας και σε αυτή καλούμε τον Δήμο Ικαρίας να στραφεί με λαϊκές συνελεύσεις με αποκλειστικό θέμα τις ανεμογεννήτριες.
Οι όποιες αποφάσεις για το θέμα δε μπορούν να βαραίνουν αποκλειστικά τη δημοτική αρχή και μάλιστα να είναι αντίθετες με τη θέληση και τη βούληση του ντόπιου πληθυσμού. Ζητάμε ο Δήμος Ικαρίας να αφουγραστεί με τις λαϊκές συνελεύσεις και να εκπροσωπήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέληση και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, έστω κι αν αυτή δεν συνάδει με τις απόψεις των ‘ειδικών’ ή με τους οικονομίστικους υπολογισμούς, οι οποίοι όμως δεν λαβαίνουν υπόψη επιπτώσεις που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και που όμως, όταν θα διαπιστωθούν, θα είναι ήδη πολύ αργά.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του κ.Δημάρχου στο aftodioikisi.gr  πατώντας εδώ.
Για να διαβάσετε το άρθρο του Ηλ. Γιαννίρη σε σχέση με την ίδια συνέντευξη, “Θυσία στο βωμό του χρήματος η Ικαρία;” πατήστε εδώ.
Ευχαριστώ στον σχολιαστή papas.john για την ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: