Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Επιμένει στο «Δόγμα Σοκ» για τον ιδιωτικό τομέα η τρόικα.

Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και ο πρωθυπουργός αναζητεί εναλλακτικές για να αποφευχθεί η κοινωνική ένταση.
Στη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και σε περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, στον ιδιωτικό τομέα, επιμένει η τρόικα(βασικά το ΔΝΤ), θέτοντας μάλιστα έμμεσα ως προαπαιτούμενο τη μείωση του μισθολογικού κόστους για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.


Ενδεικτικό των διαθέσεων ήταν το κλίμα κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, στην οποία επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα του μισθολογικού κόστους του ιδιωτικού τομέα, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ τόνισαν ότι αναμένουν τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Φαινομενικά, δηλαδή, η τρόικα ρίχνει το μπαλάκι τους κοινωνικούς εταίρους, αναμένoντας από αυτούς να αποφασίσουν τη μείωση της κατώτατης αμοιβής και την περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Και αν δεν το κάνουν, τότε το βάρος θα πέσει απευθείας στην κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να ικανοποιήσει με νομοθετική ρύθμιση την απαίτηση του ΔΝΤ, το οποίο δείχνει να εμμένει στην ανάγκη δυναμικής παρέμβασης στους μισθούς.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος θα βρεθεί τις επόμενες μέρες εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων, θα προσπαθήσει να πείσει για τις αρνητικές επιπτώσεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, που θα έχει μία τέτοια απόφαση και θα επιχειρήσει να "περάσει" ως εναλλακτική πρόταση το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μέτρο το οποίο δεν θεωρείται προσώρας από το ΔΝΤ αποτελεσματικό, ώστε να επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Από την πλευρά του υπουργείου, που έχει διαρκή ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα μεγαλώσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%. 

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστήριξαν, επίσης, ότι υπάρχουν ήδη εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στους εργοδότες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και επικαλέστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ, που αποδεικνύουν αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνούνται, με βάση το άρθρο 37, καθώς και των ευέλικτων μορφών εργασίας. 

Αναφορικά με το θέμα των επικουρικών συντάξεων, οι επικεφαλής της τρόικας θεωρούν απαραίτητη όσο και δεδομένη τη μείωσή τους, προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές της.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο να νομοθετήσει, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, εφόσον, όμως, υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: