Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών Λαμίας:«…και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης» (Ματθ. 24, 64)


Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Τώρα που τελέψατε με το «μεγάλο», θαυμάσιο και ιστορικό σας έργο» - θέλω να πω με την πλήρη ισοπέδωση της άλλοτε Δημοτικής Αγοράς – δεν σας απομένει παρά να προβείτε και σε άλλα τέτοια θεάρεστα έργα. Έργα που θα φέρουν την υπογραφή σας και θα μνημονεύονται στο διηνεκές του χρόνου. Έργα για τα οποία εμείς οι τωρινοί θα καμαρώνουμε και οι επερχόμενες γενιές θα καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να σας μιμηθούν. Θα τα καταφέρουν άραγε;


Δώσατε, πήρατε, φαγωθήκατε, αγνοώντας φωνές, διαμαρτυρίες, υποδείξεις για να αποφευχθεί αυτό το ανοσιούργημα – γιατί αυτό ακριβώς πράξατε -  Καταφέρατε να κόψετε και τον τελευταίο κρίκο που μας συνέδεε με τη ζωή, τα δρώμενα, το πνεύμα και την αισθητική αντίληψη μιας άλλης αφάνταστα πιο ανθρώπινης εποχής.

Ο τότε δήμαρχος της δεκαετίας του μεσοπολέμου με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα και με την εθελοντική βοήθεια τω φτωχών Λαμιωτών κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν επαγγελματικό χώρο όπου εργάστηκαν 53 έμποροι. Ένα χώρο οικονομικών συναλλαγών, συναντήσεων, ψυχαγωγίας και άλλων δραστηριοτήτων. Ήταν ό,τι μας είχε απομείνει από τη μανία, τη φρενίτιδα της σκαπάνης, της αντιπαροχής και του τσιμέντου. Εκείνοι αγωνίστηκαν να το αναστήσουν με τόσο ζόρισμα όσο τραβάει μια κάμπια για να μετατρέψει το φύλλο της μουριάς σε μετάξι. Εσείς κάνατε το αντίθετο. Δημιουργήσατε μια αλάνα και υπαίθρια ουρητήρια, μιας και το παρακείμενο το έχετε κλειδώσει, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πωλητών της Λαϊκής Αγοράς.

Μας είχατε αναγγείλει μεγαλόπνοα σχέδια, προβήκατε σε αναθέσεις εργολάβων, γιατί, ύστερα από τόσα χρόνια, δεν το υλοποιείτε; Μάθαμε πως θα το μετατρέψετε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων των κατοίκων του κέντρου. Από πού μέχρι πού ορίζεται το κέντρο; Ποιοι θα είναι αυτοί οι «ευτυχείς» Λαμιώτες; Και με τη στάθμευση 100 – 150 αυτοκινήτων θα λύσετε το πρόβλημα; Μήπως μια τέτοια αναγκαστική απόφαση είναι χειρότερη της πρώτης; Λέω, μήπως.

Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος
Δάσκαλος

(Εφημερίδα «ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» 13.1.2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: