Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Νέα μέτρα που προσβάλλουν κάθε μέτρο.

Με το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 να μοιάζει πλέον απρόσιτος, αφού η συμμετοχή των Ομολογιούχων στο PSI που θα οδηγούσε σε αυτόν είναι απογοητευτικά μειωμένη, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναδεικνύεται πλέον το μεγάλο ερώτημα στην ΕΕ και το ΔΝΤ -όπου η Ρωσία και η Βραζιλία τάσσονται ενάντια στο νέο δανεισμό της Ελλάδαw - και όλα δείχνουν πως νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο πλήρες χάσιμο του μέτρου για τους δανειστές και όσους κυβερνούν.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όχι το επιτόκιο είναι τώρα το βασικό πρόβλημα των διαπραγματεύσεων για το PSI. Ο αρχικός στόχος, να φτάσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, γεγονός που θα το έκανε βιώσιμο σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, υπονομεύεται από το γεγονός ότι η συμμετοχή των Ομολογιούχων στο κούρεμα είναι μειωμενη (η αρχική συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου υπολόγιζε ότι θα ξεπερνούσε το 90%). Αποτέλεσμα είναι να ζητείται όλο και χαμηλότερο επιτόκιο από τους συμμετέχοντες στο κούρεμα, ώστε να συμψηφιστούν οι απώλειες από τους μη συμμετέχοντες σε αυτό.

Σοκάροντας τους άλλους συμμετέχοντες με τη στάση της, η Ρωσία δήλωσε, μεταδίδει το xrimanews, ότι η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να πτωχεύσει, θεωρώντας το PSI άδικο κόπο και ζητώντας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μη συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα παροχής δανείων προς την Ελλάδα. Μαζί με τη Ρωσία, άλλα τέσσερα μέλη του Ταμείου εξέφρασαν την άρνηση τους, μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία. 

Από την πλευρά τους, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ζήτησαν το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και τάχθηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων καθώς έχουν και το μεγαλύτερο συμφέρον το PSI να προχωρήσει.


Και νέα μέτρα;


Εν τω μεταξύ οι επικεφαλής της τρόικας θέτουν τους νέους όρους που αυτή τη φορά θα έχουν κατά τη γνώμη τους αποτέλεσμα. Στις συζητήσεις που άρχισαν την Παρασκευή, τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ζήτησαν τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των ωριμάνσεων, το ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού, στο κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 με 10.000) και την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυριακάτικων εφημερίδων.

Η τρόικα επιδιώκει τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από την υφιστάμενη κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά, με στόχο την επεξεργασία των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό χρέος, όπως και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης ο οποίος προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο, και η νέα συνθήκη που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: