Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μοντέλο εφεδρείας στους ΟΤΑ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών πρότεινε τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος για το πλεονάζον προσωπικό, που θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται όπου υπάρχουν κενά. Τη θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν οι αιρετοί.
Συγγραφή: ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ - Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Τη θεσμοθέτηση μιας «ιδιότυπης εφεδρείας» για το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρότεινε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το διήμερο 27-28 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος.


«Να κάνουμε τη δική μας εφεδρεία», τόνισε υπογραμμίζοντας: « Όσοι πλεονάζουν, με κριτήρια που θα συμφωνήσουμε αντικειμενικά, με το ΑΣΕΠ, να εντάσσονται σε μία ιδιότυπη εφεδρεία και από κει να μετακινούνται όπου υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις». Αναφέρθηκε επίσης στο πλεονέκτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να θεωρείται ενιαίος φορέας της γενικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται οι μετατάξεις μεταξύ ΟΤΑ στην αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Η παρέμβαση του κ. Κουκουλόπουλου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αφορούσε κυρίως τη νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις βελτιώσεις του «Καλλικράτη», όπου θα «απελευθερώνεται» το καθεστώς ενδοδημοτικών μετακινήσεων και μετατάξεων προσωπικού. «Δεν ξέρω τι μέρες θα έρθουν μετά από μερικούς μήνες και πώς θα κοιτάμε κάποιους που θα είναι απολυμένοι αύριο», σημείωσε με δραματικό τόνο ο Π. Κουκουλόπουλος ζητώντας παράλληλα να υπάρξει πρόβλεψη έτσι ώστε να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι δήμαρχοι και οι αιρετοί των δήμων και των περιφερειών τόνισαν ότι είναι ανάγκη να θωρακιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συμβάλει στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας. Απαίτησαν παράλληλα τη νομοθετική κατοχύρωση των 450 εκατ. ευρώ, για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα αποδοθούν στους ΟΤΑ. Αναφορικά με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, η ΚΕΔΕ ζήτησε την οριζόντια κατανομή τους στα προνοιακά επιδόματα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στη μεταφορά των μαθητών και στα μισθώματα των σχολικών μονάδων.

Για τους όρους δανειοδότησης των ΟΤΑ, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ι. Καραβοκύρης, ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία, προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση καταβολής μίας δόσης, τότε είναι απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού του δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: