Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι δυο πόρτες της Συγγρού...

«Δυο πόρτες έχει η ζωή, άνοιξα μια και μπήκα»... Αυτό το λαϊκό άσμα σιγοτραγουδά καθημερινά ο πρόεδρος της Ν.Δ., αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ποια ακριβώς πόρτα θα διαβεί. Αυτήν που οδηγεί στην πλήρη σύγκρουση και αποστασιοποίηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου – παρά το γεγονός ότι θα έχει ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση – ή αυτήν που θα τον οδηγήσει στον δρόμο της συναίνεσης με οποιοδήποτε κόστος;

Κατ’ αρχήν η ηγεσία της Ν.Δ. αποφάσισε να... αλλάξει χρώμα στη διαχωριστική γραμμή που θα τραβούσε φραστικά προκειμένου να μην ταυτιστεί με τα νέα μέτρα, και από κόκκινη να την κάνει ροζ. Η αλλαγή αυτή ερμηνεύεται ως κίνηση ουσιαστικής στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου και εγκατάλειψης της σκληρής «αντιμνημονιακής» γραμμής.



Συμπόρευση

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς συμπορεύεται με τους δυο αντιπροέδρους του, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Σταύρο Δήμα, οι όποιοι εξαρχής είχαν ταχθεί υπέρ μιας πιο ήπιας και συγκαταβατικής τακτικής με στόχο να παρουσιαστεί η Ν.Δ. σαν ένα κόμμα που δρα για τη σωτηρία της χώρας και όχι με βάση μικροκομματικές λογικές.

Η στροφή αυτή, αν και εντυπωσιακή, δεν έγινε με ηχηρό τρόπο για να μην προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στους κόλπους της Ν.Δ. Όπως ισχυρίζονται πάντως κορυφαία στελέχη της Συγγρού, η Νουδούλα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει όλες τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει προκειμένου να καταδείξει με αποφασιστικό και απόλυτο τρόπο τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η σκληρή λογική που υπήρχε μέχρι πριν από λίγο καιρό, η οποία είχε τη βάση της στο ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να ταυτιστεί με τα σκληρά και επώδυνα μέτρα, φαίνεται ότι παραμερίζεται προκειμένου να αντικατασταθεί από τη λογική «καλύτερα τώρα τα όποια μέτρα παρά αργότερα να αναγκαστούμε να τα πάρουμε εμείς».

Υιοθετώντας αυτές τις σκέψεις λοιπόν ο Σαμαράς και ελπίζοντας ότι η φθορά που θα έχει ο ΛΑΟΣ από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτήν που θα έχει η Ν.Δ., αποδέχθηκε την πρόταση του Λουκά Παπαδήμου για νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιου είδους συναντήσεις συνήθως περιπλέκουν τα πράγματα, στη συγκεκριμένη φάση δεν φαίνεται έτοιμος να τορπιλίσει αυτήν τη διαδικασία – όποτε του ζητείται -, η οποία στην πραγματικότητα δημιουργεί συνενόχους. Η Συγγρού με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να διευκρινίσει ότι σε τέτοιου είδους συναντήσεις σημασία έχει η ατζέντα, αλλά μάλλον η διαπίστωση αυτή μικρή αξία έχει.


«Λογικεύτηκε»

Μετά μάλιστα την αιφνιδιαστική εμπλοκή της συζήτησης για το PSI, τα δεδομένα άλλαξαν στη Συγγρού, αφού πρώτη φορά τα γαλάζια στελέχη βρέθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο σοβαρών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων και αντελήφθησαν ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ρευστά ενώ οι ίδιοι μπορούν να διαδραματίσουν πολύ μικρό ρόλο.

Κάποιοι πάντως στη Ν.Δ. σπεύδουν να χαρούν λέγοντας ότι επιτέλους ο Σαμαράς λογικεύτηκε και αποφάσισε να αφήσει τους λαϊκισμούς προκειμένου να σωθεί η χώρα. Άλλοι πάλι της σκληρής «αντιμνημονιακής» πτέρυγας ισχυρίζονται ότι πιεζόμενος από οικονομικούς παράγοντες της χώρας αλλά και προσαρμοζόμενος στη λογική της Ευρωδεξιάς – προκειμένου να μην απομονωθεί – αποφάσισε να ρίξει νερό στο κρασί του στηρίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, άρα και τα νέα μέτρα.


Επιμένουν για εκλογές τον Απρίλιο

Μέσα πάντως σε αυτό το γενικό συνονθύλευμα μία θέση της Ν.Δ. φαίνεται να μην μπαίνει σε κρίση. Αυτή των πρόωρων εκλογών, με καταληκτική ημερομηνία την 8η Απριλίου. Όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ απλώς πιστοποίησαν αυτό που σε γενικές γραμμές υποστήριζαν από τη Συγγρού. Ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του είναι εκείνα που διακινούν και προωθούν το σενάριο που θέλει τις πρόωρες εκλογές να γίνονται το καλοκαίρι.

Μάλιστα η συμφωνία ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί τον Μάρτιο φαίνεται να περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα, αφού ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει περιορισμένο ωφέλιμο χρόνο μέχρι τις εκλογές. Εκτός των άλλων, στη Συγγρού πιστεύουν ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να απομακρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο από τη μνήμη των πολιτών η διετία του Γ. Παπανδρέου ώστε ο νέος πρόεδρος να μην κουβαλά όλο το βάρος του παρελθόντος και της βίαιης αλλαγής της ζωής τους...

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο Σαμαράς εμφανίζεται να μην είναι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο. Όταν ρωτήθηκε από τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή τους, απάντησε ότι δεν τον ενοχλεί κάτι τέτοιο, αρκεί τα στελέχη της Ν.Δ. να είναι τα ίδια και στις ίδιες θέσεις. Στην πραγματικότητα, δεν θέλει επ’ ουδενί να ταυτιστούν κι αλλά στελέχη του με τα νέα μέτρα μπαίνοντας στην κυβέρνηση ή αναλαμβάνοντας παραγωγικά υπουργεία.

Αρνητικός δεν ήταν ούτε στο ενδεχόμενο να αλλάξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αν και κάποιοι συνεργάτες του είχαν την άποψη ότι δεν θα έπρεπε αυτήν τη στιγμή να γίνει μια αλλαγή η οποία θα ωφελούσε τον Βενιζέλο, που είναι ο δυνάμει αντίπαλος του Σαμαρά.

Πέρα πάντως από τον χρόνο των εκλογών, βασικό ζητούμενο για τη Ν.Δ. παραμένει το θέμα της αυτοδυναμίας, αλλά και το πώς θα την κατακτήσει. Έτσι, στόχος των «γαλάζιων» είναι η χρέωση όλων των επώδυνων αλλαγών στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με η στήριξη του ΛΑΟΣ εφάρμοσε επώδυνα μέτρα, ενώ αντίθετα η Ν.Δ., με τη σθεναρή της θέση, κατάφερε να μην προχωρήσουν μια σειρά από περικοπές, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αξιοπιστία του Σαμαρά είναι ανάλογη της πολιτικής του να ανοίξει τα σύνορα στους βαλκάνιους πρόσφυγες το 1992 και μετά 20 χρόνια να το παίζει εθνοπατέρας και σωτήρας της χώρας από τους μετανάστες.

Ρε πάνα τσι ντόνι...

Ανώνυμος είπε...

μεγεια το χορο κ.βαγγελιω-παστρα,αλλα εισαστε κι εσεις συννενοχοι με τους αλλους για το κλεισιμο του σχολλειου μας...ΤΟ ΣΤΕΙΡΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ...ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 20ετιας...