Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΕΦΕΤ: Αποτελέσματα επισήμου προγράμματος ελέγχου βαρέων μετάλλων σε λαχανικά.


Αθήνα 25 Ιανουαρίου 2012

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, ερωτηθείς από ΜΜΕ, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τους ελέγχους του ΕΦΕΤ για βαρέα μέταλλα σε αγροτικά προϊόντα:


Με εντολή του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης διενήργησε το 2011 εκτεταμένους επίσημους ελέγχους για βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε λαχανικά ήτοι καρότα, πατάτες και κρεμμύδια των περιοχών αυτών. Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Β' Χημική Υπηρεσία Θεσαλλονίκης και Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων).

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον μόλυβδο και το κάδμιο όπου υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια. Για το νικέλιο και το χρώμιο για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα όρια, τα μέσα επίπεδα που μετρήθηκαν στις ανωτέρω περιοχές παρουσιάζουν διακυμάνσεις, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ότι τα επίπεδα αυτά συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Επομένως τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις ανωτέρω περιοχές με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Στις 26 Ιανουαρίου 2012 έχει ήδη προγραμματισθεί σύσκεψη στον ΕΦΕΤ προκειμένου να παρουσιαστούν στις αρμόδιες αρχές τα ανωτέρω αποτελέσματα του Προγράμματος. Ακολούθως δε, θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τόσο προς την επιστημονική κοινότητα, όσο προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: