Διαβάστε την Στείριδα και το Στείρι στο wordpress.com κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Διχαστικά διλήμματα και εκβιασμοί.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 μοιάζει με σενάριο ολοκληρωτικής καταστροφής: Η ήδη διαλυμένη ελληνική οικονομία θα υποστεί νέα πλήγματα μέσω της -για τέταρτο συνεχές έτος- βαθιάς ύφεσης και της διάλυσης του παραγωγικού της ιστού. Παράλληλα, η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η συνεχής μείωση μισθών και συντάξεων, οι μαζικές απολύσεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, όχι μόνο ανατροφοδοτούν τη βαθιά ύφεση, αλλά οδηγούν σε καλπάζουσα φτωχοποίηση εκατομμύρια πολίτες...Ολόκληρη η κοινωνία βρίσκεται ανυπεράσπιστη μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα. Το πολιτικό σύστημα οδηγείται σε διάλυση, ανίσχυρο να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση. Κι όμως, τα συστημικά - μνημονιακά συμφέροντα, έχοντας ευτελίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το ίδιο το Σύνταγμα συντηρούν «με νύχια και με δόντια» μια δοτή, εθελόδουλη κυβερνητική εξουσία, που έχει μόνο προορισμό να υπογράψει τα «συμβόλαια θανάτου» της χώρας και του λαού μας. 

Μοναδικά τους όπλα είναι η τρομοκράτηση των πολιτών, ο διχασμός της κοινωνίας, οι συνεχείς εκβιασμοί, η καθημερινή προπαγάνδα που εξαπολύουν μέσω των ΜΜΕ του συστήματος.

Μ' αυτό το «οπλοστάσιο» θα πορευτούν μέχρι τις εκλογές, αν και όποτε αυτές διεξαχθούν.

Ως «βαρύ πυροβολικό» χρησιμοποιούν τους θεσμικούς τους «κεκράκτες». Επικεφαλής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έχει υιοθετήσει μια απαράδεκτη για το αξίωμα που εκπροσωπεί στάση και ο οποίος απαγορεύει τις διαφωνίες και την κριτική προς τις κυβερνητικές επιλογές. 

Συμπαραστάτες, οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών-κερδοσκοπικών συμφερόντων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο δοτός πρωθυπουργός, που έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους έλληνες πολίτες με την επάνοδο στη δραχμή, την έξοδο από την Ευρωζώνη, την επιστροφή στη δεκαετία του 1950...

Το θράσος τους είναι πρωτοφανές. ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Μόνο με τις μεθόδους αυτές θεωρούν ότι μπορούν να ψηφίσουν τα νέα εξοντωτικά μέτρα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα υποθηκεύσει εσαεί το μέλλον της χώρας.

Μόνο με την τρομοκράτηση των πολιτών, την καταστολή κάθε αντίδρασης, τον εκφοβισμό για δήθεν «αλβανοποίηση» της χώρας πιστεύουν ότι μπορούν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα και να συνεχίσουν να εξουσιάζουν μέσω «ασθενών» κυβερνητικών σχημάτων, που θα εκτελούν απλώς τις εντολές τους.

Οι εκβιασμοί και τα διλήμματα, που διατυπώνονται ήδη ανοιχτά, έχουν στόχο να χαράξουν μια νέα «διαχωριστική γραμμή» ανάμεσα σ' αυτούς που αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας και τη διατήρησή της στην Ευρωζώνη, δηλαδή το «μνημονιακό στρατόπεδο», και στους «ανεύθυνους» που επιδιώκουν την επιστροφή στη δραχμή, την «κομμουνιστικοποίηση» της χώρας, την απομόνωση και τη φτώχεια... 

Μέσω των -τρομοκρατικού χαρακτήρα- διλημμάτων αυτών επιχειρούν να εκφοβίσουν ένα τμήμα της μεσαίας τάξης, που, υφιστάμενο σήμερα τις συνέπειες της κρίσης, κατευθύνεται προς τα κόμματα της Αριστεράς. Ένα ποσοστό της Αριστεράς που αθροιζόμενο θα προσεγγίσει το 35% αποτελεί ένα, ενδεχόμενο πολιτικό γεγονός που προκαλεί τρόμο στα μνημονιακά συμφέροντα, γι' αυτό και επιδιώκουν να επαναφέρουν τους «απείθαρχους» και «παρασυρθέντες» της μεσαίας τάξης στο παραδοσιακό «συστημικό» τους μαντρί... Μόνο που ξεχνούν ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων δεν βιώνουν την ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία ούτε ιδεολογικά ούτε στη φαντασία τους, αλλά στην καθημερινή τους ζωή. Γι' αυτό και όλοι αυτοί οι εκβιασμοί έχουν πλέον χάσει τη σημασία τους.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η δοτή κυβέρνηση και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες που τη στηρίζουν θα «ανθέξουν» επί ένα ακόμα τρίμηνο... Πόσοι, π.χ., βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επανεκλεγούν, θα ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση που προβλέπει την εφαρμογή του βρετανικού δικαίου στις απαιτήσεις των δανειστών μας και στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας; Ίσως για μερικούς η προσθήκη ενός ακόμα πολιτικού εγκλήματος στα όσα έχουν συνεργήσει να έχει μικρή σημασία... Ίσως όμως για μερικούς η διαφωνία και η «έξοδος» να αποτελέσουν -έστω και προσχηματικά- λυτρωτική πράξη...

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφτασαν στο κατάντημα να τους επιπλήττει και να τους δίνει εντολές ο Γ. Καρατζαφέρης και οι ηγεσίες τους να μην αντιδρούν, ούτε καν τυπικά... Η ΝΔ έχει πλέον εξουδετερωθεί και έχει ήδη οριοθετηθεί η κοινωνική-εκλογική της επιρροή. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ο νυν πρόεδρος και οι δελφίνοι -συνένοχοι του- αφού το ευτέλισαν, το απαξίωσαν και το διέλυσαν, διαγκωνίζονται τώρα για τη διαρπαγή των όσων απέμειναν... Θυμίζοντας το σκηνικό της Μαντάμ Ορτάνς στον «Αλέξη Ζορμπά» του Ν. Καζαντζάκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: