Διαβάστε την Στείριδα και το Στείρι στο wordpress.com κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Δανεικά για να αγοράσουμε όπλα... από τους δανειστές;

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Άμυνας, ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρονται στο ενδεχόμενο νέας αγοράς μαχητικών αεροσκαφών, εν μέσω κρίσης, με τα «νέα» δανεικά. 

Σημειώνεται ότι σχετικό άρθρο φιλοξενείται στα «Επίκαιρα» που κυκλοφορούν την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, του Κώστα Χαρδαβέλλα. Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα σημειώνεται πως το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας κατακλύζεται από αναφορές διοικητών αεροπορικών βάσεων που ζητούν κατεπειγόντως ανταλλακτικά για τα ελληνικά Mirage και Phantom, τα οποία, σε ποσοστό περίπου 40%, παραμένουν καθηλωμένα στα υπόστεγά τους.


Παράλληλα τονίζεται πως η αγορά νέων μαχητικών από τους Τούρκους «ανοίγει την όρεξη» στους ξένους δανειστές μας, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν ακόμη εντονότερες πιέσεις για να αγοράσουμε με τα… δανεικά, νέα οπλικά συστήματα, με την κυρία Μέρκελ να «σέρνει» πρώτη το χορό, καθώς τα δικά της Eurofighter μένουν απούλητα απειλώντας την αεροπορική βιομηχανία της Γερμανίας με κατάρρευση!

Όπως σημειώνουν στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν ο Φώτης Κουβέλης, ο Θανάσης Λεβέντης, ο Νίκος Τσούκαλης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, «σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, η χώρα μας μέσω της δανειακής σύμβασης ύψους 130 δις ευρώ από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωσης, θα μπορούσε να δαπανήσει εκ νέου 4 δισ. ευρώ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών. Για την αγορά φρεγατών, ελικοπτέρων και υποβρυχίων θα μπορούσαν να επενδυθούν πολλά ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μακροσκελές ρεπορτάζ της, η εφημερίδα επικαλείται ελληνικούς κύκλους του Υπουργείου Άμυνας, ως πηγές, οι οποίες, μάλιστα, φέρονται να «ομιλούν ιδιαιτέρως ανοιχτά για τα εν λόγω εσωτερικά ζητήματα». Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την αγορά μέχρι και 60 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter με εκτιμώμενο κόστος περί τα 3,9 δις ευρώ, γαλλικών φρεγατών με κόστος άνω των 4 δισ. ευρώ, γερμανικών υποβρυχίων κόστους 2 δισ ευρώ, καθώς και περιπολικών του λιμενικού για 400 εκατομμύρια ευρώ. Άλλα 400 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα κοστίσει ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του ελληνικού στόλου. Επίσης υπάρχουν ελλείψεις σε πυρομαχικά για τα άρματα μάχης τύπου Leopard, ενώ δύο αμερικανικά ελικόπτερα Apache πρέπει να αντικατασταθούν.

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι «με την εκταμίευση της νέας δόσης ύψους 80 περίπου εκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο, είναι αντικειμενικά υπαρκτή η πιθανότητα νέων συμφωνιών για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού».

Με δεδομένο ότι στην τρέχουσα πολιτικοοικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, είναι αδιανόητο από τη μία να περικόπτονται συντάξεις, να κόβονται μισθοί, να καταργούνται δικαιώματα και να καταλύεται το κοινωνικό κράτος και από την άλλη, να υπάρχουν, στο βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, σκέψεις για την αγορά εξοπλισμών και στρατιωτικού υλικού στο άμεσο διάστημα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα ως άνω αναφερόμενα, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα die Zeit και αναπαράγονται από το σύνολο του γερμανικού τύπου;

-Σε πόσες και ποιες αγορές αμυντικού εξοπλισμού προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο άμεσο διάστημα και με ποιο κόστος;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: