Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πέντε αποφάσεις που αλλάζουν την Ευρώπη.

Τι προβλέπει το νέο Σύμφωνο στο οποίο δεσμεύτηκαν οι 25 από τις 27 χώρες στη Σύνοδο Κορυφής και το οποίο καλούνται να εφαρμόσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Σημαντικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ φέρνουν οι νέες δεσμεύσεις για πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, στις οποίες συμφώνησαν οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου αποφασίστηκε επίσης να λειτουργήσει το συντομότερο ο νέος μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Στόχος των αποφάσεων πίσω από τις οποίες βρίσκεται η Γερμανία, είναι να αυξήσει η Ευρώπη το οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση της κρίσης.


Επίσης, συζητήθηκαν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους. Οι αποφάσεις αυτές Θα αποτελέσουν οδηγό για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, καθώς η ΕΕ περνά τη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας της λόγω της κρίσης που απειλεί με ντόμινο όλο και περισσότερες οικονομίες. Επειτα από επτά συνεχείς ώρες διαβουλεύσεων οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ έλαβαν πέντε σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες οι χώρες καλούνται να εφαρμόσουν αμέσως ή τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα.


Νέο δημοσιονομικό Σύμφωνο
(Τα -διαρθρωτικά- ελλείμματα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,5% και τα χρέη το 60% του ΑΕΠ)
Οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ, πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας, συμφώνησαν στη δημιουργία νέου δημοσιονομικού Συμφώνου για τις 17 χώρες της ευρωζώνης. Με βάση τη νέα συμφωνία που πρέπει να περάσει στην εθνική νομοθεσία κάθε χώρας, τα ελλείμματα πρέπει να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 0,5% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου με περιόδους ύφεσης και ανάπτυξης και τα χρέη πρέπει να μειωθούν προς το 60% του ΑΕΠ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει ότι τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3%. Η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Μαρτίου.


Διευρυμένος ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
(Θα μπορεί να επιβάλλει στις χώρες ποινές έως 0,1% του ΑΕΠ)
Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε να μπορεί να επιβάλλει ποινές σε χώρες της ευρωζώνης με υπερβολικά ελλείμματα. Τα πρόστιμα θα φτάνουν το 0,1% του ΑΕΠ. Την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις χώρες που παραβαίνουν τα όρια έχει ζητήσει επανειλημμένα, μεταξύ των άλλων, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο παρελθόν υπήρχε ανοχή για τις χώρες που παρέβαιναν τα όρια που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ.


Τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης
(Χορήγηση τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας)
Οι πολιτικές ανάπτυξης, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού πληθαίνουν οι αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι η λιτότητα που επιβάλλεται σε όλο και περισσότερα κράτη στραγγαλίζει την οικονομία. Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ότι 20 δισ. ευρώ αδιάθετων κεφαλαίων από προϋπολογισμούς της ΕΕ για τα έτη 2007-2013 θα διοχετευτούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στους νέους. Το ποσό με απόφαση της Κομισιόν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ με στόχο να βοηθηθούν ιδιαίτερα χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία. Βάρος θα δοθεί επίσης στο άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών και στη ρύθμιση της αγοράς. Κάθε κυβέρνηση θα παρουσιάσει εθνικό σχέδιο για την απασχόληση και η Κομισιόν θα δώσει κατευθύνεις για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.


Σε ισχύ ο Μηχανισμός
Σταθερότητας (ESM)
(Το Ταμείο θα έχει κεφάλαια 500 δισ. ευρώ παρότι ασκούνται πιέσεις να ενισχυθεί έως 1,5 τρισ. ευρώ)
Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για τις λεπτομέρειες σχετικά με το νέο μόνιμο ταμείο στήριξης, το οποίο επίσημα ονομάζεται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ και θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Στην επόμενη Σύνοδο, την 1η Μαρτίου, μπορεί να συζητηθεί αύξηση κεφαλαίων των δύο Ταμείων. Ωστόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι ηγέτες της Ευρώπης και στελέχη της Κομισιόν θέλουν να ενισχυθεί επιπλέον η δύναμη πυρός του Ταμείου, είτε ανεξάρτητα είτε με συγχώνευσή του με το υπάρχον προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στη δεύτερη περίπτωση, τα υπό διαχείριση κεφάλαια θα διαμορφωθούν σε 750 δισ. ευρώ.


Σύνοδοι Κορυφής
(Θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο ετησίως για τον συντονισμό των πολιτικών)
Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να καταβάλουν προσπάθειες για στενό συντονισμό των οικονομικών τους πολιτικών. Επισήμως θα συνέρχονται τουλάχιστον δύο Σύνοδοι Κορυφής της ευρωζώνης τον χρόνο παρότι ήδη γίνονται πολύ περισσότερες λόγω της κρίσης χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: