Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Die Welt: Δραχμή και ευρώ στην Ελλάδα!

Δραχμή παράλληλα με ευρώ στην Ελλάδα προτείνει ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίν επιχειρήσεων Μάριο Όχοφεν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

H πρόταση προβλέπει την προσωρινή επαναφορά της δραχμής παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου οι Έλληνες να «τετραγωνίσουν τον κύκλο», δηλαδή να μειώσουν δραστικά τα ελλείμματα και την ίδια στιγμή να βελτιώσουν τους δείκτες ανάπτυξης, αυξάνοντας παράλληλα και τα φορολογικά έσοδα.


Ο Μ. Οχόφεν προβλέπει ότι όλα τα συμβόλαια στο εσωτερικό της χώρας (πληρωμή μισθών, συντάξεων, ενοικίων) θα συνάπτονται σε δραχμές, αλλά οι συναλλαγές με το εξωτερικό θα γίνονται σε ευρώ.

Οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ, υπό τον όρο ότι θα δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων θα ήταν αρχικά σταθερή για μία μεταβατική περίοδο δύο μηνών και στη συνέχεια θα άρχιζε μία συνεχής υποτίμηση της δραχμής, η οποία όμως δεν θα ξεπερνούσε το 2% κάθε μήνα.

Παρόμοιο σενάριο προτείνει και ο οικονομολόγος Όλιβερ Χόλτενμολερ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε, προειδοποιώντας παράλληλα για τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

«Μία αποχώρηση της Ελλάδας όχι μόνο θα είχε συνέπειες και για τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά θα τερμάτιζε ή τουλάχιστον θα επιβράδυνε σημαντικά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος. «Η έξοδος από το ευρώ θα είχε δραματικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην Ελλάδα» υπογράμμισε.


Σόιμπλε: Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε εμάς τους ίδιους
Της βοήθειας των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «βοηθάμε προπάντων εμάς τους ίδιους».

Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τις εισηγήσεις περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή εγκατάλειψης του ευρώ να καταρρεύσει. «Τότε θα είχαμε πολύ σοβαρά οικονομικά μειονεκτήματα», δήλωσε και αναφέρθηκε στην εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: