Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Γιώργος Μαρίνος: Επικίνδυνη κατάσταση στο θεραπευτήριο Αυλίδας.


Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του Κόμματος και Βουλευτή Ευβοίας περιόδευσε στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων , στην Αυλίδα.
Η συστηματική παρακολούθηση της πορείας του Θεραπευτηρίου αυτά τα χρόνια δείχνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει , έχει γίνει επικίνδυνη και οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και του «Μαύρου Μετώπου» είναι  πολύ μεγάλες.


Σε ένα χώρο που στεγάζει πολύ δύσκολα περιστατικά , σε ένα χώρο που ξεχειλίζει  ο ανθρώπινος πόνος και οι συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι πολύ σκληρές , διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση.

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού

Για 90 και πάνω ασθενείς  υπάρχουν μόνο 6 νοσηλευτές αφού όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις μονίμων νοσηλευτών αλλά από τις αρχές Γενάρη  έληξαν οι συμβάσεις των επικουρικών και απολύθηκαν. 

Και αυτά την ώρα που  στο Θεραπευτήριο έγιναν νέες εισαγωγές από ιδρύματα που έκλεισαν και αφορούν περιστατικά (π.χ αυτισμός , σχιζοφρένεια)  που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτει το Θεραπευτήριο Αυλίδας.

Με τους πιο μετριοπαθής υπολογισμούς χρειάζονται πάνω από 30 νοσηλευτές για να καλύπτονται οι βάρδιες. Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι η εντατικοποίηση της εργασίας , η μη απόδοση ρεπό και αδειών, ενώ εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 7 νυχτερινές συνεχόμενες βάρδιες.

Ελλείψεις σημειώνονται και στις υπόλοιπες ειδικότητες, στο τεχνικό προσωπικό, στο προσωπικό της κουζίνας.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εκτελούν εργασίες πέραν της ειδικότητας τους (πχ χρέη μαγείρισσας κάνει τραπεζοκόμος, νοσηλεύτριες αναγκάζονται και κουρεύουν – ξυρίζουν τους περιθαλπόμενους).

Ανεπαρκής υλικοτεχνική υποδομή

Τα Αμαξίδια είναι παλιά , κατεστραμμένα και δυσλειτουργικά με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να επιβαρύνονται με τη μεταφορά των ασθενών και να είναι σε έξαρση οι μυοσκελετικές παθήσεις.

Εξαιτίας της περικοπής των κονδυλίων για τα καύσιμα δεν κινείται το λεωφορείο για τη  μεταφορά των εργαζομένων και των περιθαλπόμενων.

Το σωματείο διεκδικεί την επίλυση των προβλημάτων και επί πλέον καταγγέλλει την πρακτική επιβολής ποινών, προστίμων σε εργαζόμενους από τη διοίκηση.  

Σε δήλωση του ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρει μεταξύ των άλλων τα εξής :

«Τα προβλήματα του Θεραπευτηρίου Αυλίδας είναι χρόνια , πολύ οξυμένα και επικίνδυνα για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Η γενικότερη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική εκδηλώνεται με οδυνηρό τρόπο στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και μέσων  , στην μείωση των μισθών, στην οικονομική ασφυξία του θεραπευτηρίου.  

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αφορά ανθρώπους με χρόνιες ανίατες ασθένειες,  ανθρώπους που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για ειδική φροντίδα χαρακτηρίζει διαχρονικά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , της  Ν.Δ αλλά και την σημερινή κυβέρνηση του «Μαύρου Μετώπου» , τεκμηριώνει το χαρακτηρισμό καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος είναι υπόλογος. Τα κατά καιρούς μπαλώματα, οι προσωρινές ανεπαρκής λύσεις διαιωνίζουν τα προβλήματα, τα οξύνουν.

Το ΚΚΕ επαναφέρει το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών με κατάλληλο προσωπικό , με πλήρη-σταθερή εργασία με  δικαιώματα , τον εφοδιασμό του Θεραπευτηρίου με σύγχρονα ,  αναγκαίων  μέσα , την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. 

Οι εργαζόμενοι , ο λαός   της περιοχής επιβάλλεται να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα για τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική και τις διαλυτικές συνέπειες που έχει στις κοινωνικές υπηρεσίες.  Να τιμωρήσει αυστηρά τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας , τις δυνάμεις που καταργούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες που αφορούν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα , την κερδοφορία  των τραπεζιτών , των εφοπλιστών , των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: