Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συγκλονίζει το ελληνικό δράμα.

του Γιώργου Δελαστίκ

Ξερή, χωρίς την παραμικρή ταλάντευση ήταν η δήλωση της Μέρκελ για την Ελλάδα: «Αλλαγή του προγράμματος δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει»! Τελεία και παύλα. Εντυπωσιάστηκε ακόμη και η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» από την άκαμπτη στάση της. «Παρά τις δραματικές εικόνες από την Αθήνα, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέκλεισε διορθώσεις στις υποχρεώσεις της Ελλάδας» σημείωνε χθες στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της.


Εντελώς διαφορετική ήταν η γραμμή του προέδρου των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Επιτέλους, αυτό το πακέτο μέτρων λιτότητας πρέπει να είναι το τελευταίο που απαιτούμε από τον ελληνικό πληθυσμό» τόνισε αγανακτισμένος, ζητώντας την κατάρτιση ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της νότιας Ευρώπης διάρκειας είκοσι έως τριάντα ετών.

Πολύ πιο αυστηρός στις εκτιμήσεις του αναφορικά με τις ευθύνες της Ευρώπης στο ελληνικό πρόβλημα ήταν ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Χαρακτήρισε «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» εναντίον της Ελλάδας τα νέα μέτρα και υπογράμμισε ότι η κατάσταση αυτή συνιστά «αποτυχία της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης». Προέβλεψε δε ότι τα μέτρα αυτά θα αποτύχουν, τονίζοντας ότι «οι πάντες γνωρίζουν πως δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και πως η Ελλάδα ποτέ δεν θα πετύχει τα αποτελέσματα που αναμένονται από αυτήν». Δεν υπάρχει και κανένας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος να πιστεύει ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να τα εφαρμόσει η Ελλάδα ή -ακόμη χειρότερα- αν τα εφαρμόσει θα λυθούν τα προβλήματά της.

«Η έγκριση του τελευταίου πακέτου λιτότητας από το κοινοβούλιο στην Αθήνα δίνει στην Αθήνα μια παύση για να πάρει μια ανάσα, τίποτα περισσότερο» τονίζεται ευθύς εξαρχής σε πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Αποκαρδιωτική και η προσθήκη: «Ακόμη και αν γινόταν κατορθωτή η εφαρμογή των νόμων (σ.σ. που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο), δεν θα ήταν σίγουρη η αποτροπή της χρεοκοπίας του κράτους».

Την ίδια ουσιαστικά γνώμη έχει και η ισπανική «Ελ Παΐς» σε χθεσινό κύριο άρθρο της, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις, γιατί οι απαιτήσεις στις οποίες την έχουν υποβάλει επιδεινώνουν την άβυσσο της ύφεσης στην οποία έχει πέσει, πράγμα το οποίο με τη σειρά του βυθίζει βαθύτερα το έλλειμμα της χώρας».

Πολλά γαλλικά έντυπα πάντως αγανακτούν ολοένα και περισσότερο με τη συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας.

«Η ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Ελλάδα έχει προσλάβει απεχθή μορφή: εγκαθίδρυση ταπεινωτικού ελέγχου των κρατικών λογαριασμών, προφανή περιφρόνηση της κυριαρχίας του ελληνικού έθνους, ειδικά από τη Γερμανία» γράφει η «Λιμπερασιόν». Ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Τελικά, οι περισσότεροι ειδικοί δεν πιστεύουν στις ευρωπαϊκές θεραπείες που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση και ως εκ τούτου οξύνει εν κατακλείδι την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία ήδη είναι πολύ σοβαρή. Σήμερα είναι οι πολίτες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πιο φτωχών και αδύναμων, αυτοί που πληρώνουν το αντίτιμο. Για πόσο καιρό ακόμη θα αποδέχονται το απαράδεκτο;» αναρωτιέται.

«Είναι απίστευτο ότι οι ηγέτες της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε εσωτερική υποτίμηση προκειμένου να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας τους. Αυτή είναι η πιο κτηνώδης λύση σε ό,τι αφορά τον λαό» γράφει το επίσης γαλλικό περιοδικό «Μαριάν».

Πικρία εκφράζει και η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» για το κατάντημα όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. «Η Αθήνα στις φλόγες, το κοινοβούλιο εγκρίνει το πακέτο περικοπών και θυσιών, οι αγορές χειροκροτούν. Και ο λαός, ρωτάμε όλοι μας, και οι πολίτες; Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή νέα τάξη μπορεί να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητα από τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης. Η Ευρώπη παρουσιάζει τον εαυτό της σαν μια μεγάλη τράπεζα...» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

ΦΡ. ΟΛΑΝΤ
Διακυβεύεται η δημοκρατία

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για τις γενικότερες επιπτώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. «Είναι δύο χρόνια τώρα που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες προφασίζονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα και της επιβάλλουν όλο και πιο σκληρά σχέδια λιτότητας. Η κοινωνία υποφέρει. Είναι όμως και η δημοκρατία που διακυβεύεται» δήλωσε στο κανάλι BFM TV. Για «ένα από τα μεγαλύτερα, τα πιο επικίνδυνα πολιτικά και οικονομικά πειράματα που έχουν γίνει ποτέ σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα» και για «απαξίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στα μάτια των ψηφοφόρων» κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», προσθέτοντας ότι «έχει διογκωθεί η έχθρα εναντίον της ΕΕ γενικά και της Γερμανίας ειδικότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: