Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: η ευθύνη του να κυβερνάς και η Ευρώπη.

του Τάσου Τέλλογλου

O κ. Φώτης Κουβέλης επισκέφθηκε χθές τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ε.Βενιζέλο και ενημερώθηκε για την τηλεδιασκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Δεν γνωρίζω αν ο κ Βενιζέλος εξήγησε στον κ. Κουβέλη ότι η συζήτηση αφορούσε κατά έναν πολύ άμεσο τρόπο και τον ίδιο με την έγερση –και όχι μόνο από τους Γερμανούς – του πολύ απλού ερωτήματος «Τι θα γίνει αν μετά τις εκλογές τα κουκιά δεν βγαίνουν για να στηρίξει το πρόγραμμα;». Επί του ερωτήματος αυτού ο κ. Κουβέλης αρκέστηκε να πεί μετά την συνάντηση ότι εξακολουθεί να μην συμφωνεί με αυτό (το λεγόμενο δεύτερο μνημόνιο).


Το κόμμα του κ. Κουβέλη φέρει τον τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά», μία αριστερά δηλαδή που μπορεί να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Θα είναι καλό τις επόμενες μέρες ένα κόμμα στο οποίο έχει στραφεί ένα όχι ασήμαντο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 να εγκαταλείψει την βολική θέση του «εμείς απορρίπτουμε το μνημόνιο» και να μας εξηγήσει αν κληθεί να συμμετάσχει ή να στηρίξει μια κυβέρνηση να διευκρινίσει τι πρόκειται να κάνει στη «θέση του μνημονίου» αφού μάλιστα θα εχει προχωρήσει η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και θα εχουν ψηφίσει τα ξένα κοινοβούλια: 
  • Θα σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις που ανέλαβε για τη χώρα η κυβέρνηση Παπαδήμου επιχειρώντας αλλαγές και ποιες; 
  • Θα καταγγείλει τις συμβάσεις που ψηφίζει τώρα η Βουλή; 
  • Θα κάνει κάτι και τι το οποίο θα μας εξασφαλίζει τη συμμετοχή μας στο ευρώ και με ποιο τρόπο; 
  • Και αν δεν είναι ετοιμη η ΔΗΜΑΡ για κάτι από όλα αυτά πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται το νόημα της συμμετοχής της στις προσεχείς εκλογές σαν κάτι διαφορετικό από τα άλλο κόμματα της αριστεράς και κεντροαριστεράς;
Για περισσότερες πληροφορίες επί του χειρισμού ο κ. Κουβέλης θα μπορούσε να ρωτήσει τον κ Α.Σαμαρά μόλις ολοκλήρωσε μια μακρά θητεία σε αυτό το «διδακτήριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: