Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ριζοσπαστική - Οικολογική Συνεργασία: Ουσιαστικές παρεμβάσεις για τα λαϊκά προβλήματα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Συναντήσεις με πολιτικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Νίκου Στουπή

Συναντήσεις, την εβδομάδα που διανύουμε, με πολιτικά στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, για την προώθηση λύσεων σε οξυμένα και ώριμα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας και των κατοίκων της, πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας, Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Στουπής. Συγκεκριμένα:



Για τις πλημμύρες στον Σπερχειό Ποταμό
1.Με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Στάικο, παρουσία και του στελέχους της παράταξης Κώστα Γιώτα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στο ποταμό Σπερχειό. 
Αξιολογήθηκαν ως θετικές οι παρεμβάσεις και η ανταπόκριση των υπηρεσιών και των εργαζομένων στην φάση διαχείρισης του προβλήματος. Καταλογίστηκαν οι ευθύνες στις αιτίες που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, κυρίως στα εγκληματικά λάθη, παραλήψεις και κακοτεχνίες  των μεγαλοεργολάβων των μεγάλων  έργων (ΠΑΘΕ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, Ε65) που τα εγκατέλειψαν στην μέση.
Σημειώθηκαν οι ιδιαίτερες ευθύνες της  Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία παλιότερα και Περιφέρεια τώρα) όσον αφορά τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού.  
Αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη συνδρομής του ΥΠΕΚΑ για την  εκπόνηση και υλοποίηση ενός ευρέος προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, οικονομικής συνδρομής στην κάλυψης των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν , καθώς και συνέχισης  της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων για την ολοκλήρωσή τους με τον ταυτόχρονο καταλογισμό σε αυτές του κόστους των παρεμβάσεων.
Κυρίως όμως, και όσον αφορά τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και των περιουσιών τους που επλήγησαν από τις πλημμύρες, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης ιδιαίτερα των υπηρεσιών για τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών και την συγκρότηση από τον Δήμο της Επιτροπής καταγραφής των ζημιών σε πρώτο βήμα για να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.                                                                                                                                                               Για την αξιολόγηση της κατάστασης, τον έλεγχο των ληφθέντων μέτρων  και τον καλύτερο συντονισμό, από τον κ. Στουπή προτάθηκε, και από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη έγινε αποδεκτή,  η πραγματοποίηση άμεσα σχετικής σύσκεψης με την συμμετοχή πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων και θεσμικών φορέων που μπορούν να συνδράμουν.

Για τα αγροτικά θέματα της Κωπαίδας 
2. Mε τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα κ.Καπελέρη και με την συμμετοχή του διευθυντή της αρμόδιας Υπηρεσίας κ.Τζελλά, συζητήθηκαν τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού που αφορούν άμεσα, επείγοντα  και αναγκαία έργα στο Κωπαϊδικό πεδίο, και ρυθμίσεις όσον αφορά την διαχείριση του αρδευτικού νερού και τα οικονομικής φύσης θέματα που έχουν δημιουργηθεί επί αυτού.                                                                               
Ιδιαίτερα  τονίστηκε η ανάγκη επιτέλους άμεσα και πάντως μέχρι την συνεδρίαση του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Λιβαδειά, να ξεκαθαρισθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η τύχη του Οργανισμού Κωπαΐδας και ποιος έχει την αρμοδιότητα παρεμβάσεων επί του θεματικού αντικειμένου λειτουργίας του και την ευθύνη διαχείρισης των περιουσιακών του στοιχείων. 
Διατυπώθηκαν τα αιτήματα για τα οποία ο κ. Καπελέρης δεσμεύθηκε, αφού τα μελετήσει, μέχρι τέλους του μήνα να απαντήσει για καθένα από αυτά.

Για την κατάργηση Τελωνείου και Ειρηνοδικείου στην Εύβοια και για το ΦΠΑ της Σκύρου
3.Τέλος, με τον κ. Ψαθά συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου για μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση  όσον αφορά  την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και την Σκύρο, την κατάργηση των τελωνείων σε όλα τα σημεία της Ν. Εύβοιας και της Σκύρου,  καθώς και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Καρύστου και Αυλωναρίου, όπως και τις ενέργειες που άμεσα πρέπει να γίνουν  στην κατεύθυνση των αποφάσεων του Περιφερειακού, για τις οποίες και δεσμεύθηκε ο κ. Γραμματέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: