Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Χρεοκοπία τύπου Αλβανίας.

Συγγραφή:Γιάννης Παπαϊωάννου
Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά με την Ισλανδία η οποία χρεοκόπησε καιαμέσως εξεγέρθηκε. Εμείς έχουμε ήδη δυο χρόνια αυτοκαταστροφής της Ελληνική οικονομίας με 20% ύφεση. Ήδη δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα καθώς τα λεφτά ήδη έφυγαν από την χώρα και η παραγωγική διαδικασία έχει καταστραφεί συστηματικά επι χρόνια.


Σύντομη περιγραφή:

Η Ελλάδα τον Απρίλιο του 2010 στο Καστελόριζο ανακοινώσε -με πολιτικούς προσυμφωνημένους όρους- ότι χρεοκόπησε και ζήτησε την βοήθεια των εταίρων της για να μην προβεί σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές της. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις αγορές το ευρώ και τα χρηματιστήρια.

Η χρεοκοπία της χώρας είχε συντελεστεί στο Νταβός του 2010 και σαν Blog το γνωρίζαμε και το γράψαμε την ίδια μέρα : Κύριοι Χαλαρώστε… Χρεοκοπήσαμε!

Από εκείνη την στιγμή και μετά θα φτιάχνονταν ο μηχανισμός που αποκλήθηκε όπλο πάνω στο τραπέζι. Αυτος ο Μηχανισμός ετοιμάστηκε στην διακυβερνητική στις 25 Μαρτίου του 2010. Όλα αυτά τα παρακολουθήσαμε και τα καταγράφαμε.

Ο μέσος Έλληνας εκείνη την εποχή ασχολιόταν με την δεύτερη Τσόντα της Τζούλιας που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2010. Στην Ισλανδία εκείνη την εποχή εξεγέρθηκαν…

Στην κοινή γνώμη λίγοι -κυρίως από την αριστερά- θα αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβη στο καστελοριζο όπως εμείς εδώ:

Στο μεταξύ οι κάποιοι είχαν αρχίσει τις μάσες: Σκάνδαλο! Πάνω από 1 εκατομύριο ευρώ κόστισε το site της βουλής!

Πότε δεν ειπώθηκε όμως ότι χρεοκοπήσαμε που στην περίπτωση μας σημαίνει στάση πληρωμών στο εξωτερικό.

Από εκείνη την στιγμή το πρόβλημα των δανειστών γίνεται σταδιακά πρόβλημα της χώρας. Στο εσωτερικό γίνεται μερική στάση πληρωμών που ονομάζεται διαδοχικά: περικοπές δαπανών, έκτακτες εισφορές, φορολογικο νομοσχέδιο, Χαράτσια, έκτακτη εισφορά 2,3,4 κλπ. Η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και όταν χρειάζεται χρήματα επιτίθεται στους πολίτες της με μένος και μίσος. Κάποιοι θεωρούν ότι “το μνημόνιο είναι ευτυχία για το τόπο” κάποιοι άλλοι δεν το διάβασαν καθόλου και ο ΓΑΠ ζει ένα ονειρεμένο ελληνικό καλοκαίρι με ταξίδια από νησί σε νησί, στο εξωτερικό και πάλι πίσω στα νησιά. Οι πρώτες δόσεις πέφτουν και ο κόσμος κοιμάται ακόμη. Λίγους μήνες μετά στην Ιρλανδία θα συμβεί το ίδιο πράγμα. Ο κόσμος θα εξεγερθεί και θα κάνει εκλογές. Το ίδιο και στην Πορτογαλία.

Στην Ελλάδα οι εκλογές θεωρείται ότι θα είναι καταστροφικές και έτσι θα μείνουν όλα όπως έχουν…

Ας εξηγηθούμε: Δεν είμαστε κάποιο think tank ή ειδικοί αναλυτές ούτε έχουμε πρόσβαση σε μυστική πληροφόρηση. Ειδικευόμαστε μόνο στο να ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο μέλλον. Το Οκτώβριο του 2010 αφήνουμε την σκέψη να ταξιδέψει στο μέλλον με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι τότε και καταγράφουμε. Βλέπουμε ότι στην πορεία που έχουμε πάρει για να σωθούμε ως χώρα και ως κοινωνία πρέπει να βγούμε απο το ευρώ: Τώρα πια πρέπει να βγούμε από το ευρώ.

Από εκείνη την στιγμή με πλήθος άρθρων γνωστά σε όλους θα παλεύουμε να ενημερώσουμε το κόσμο. Δεν επιθυμούμε ούτε διαφημίζουμε την έξοδο από το ευρώ. Λέμε όμως συνεχώς ότι αυτή η έξοδος είναι η πιθανότερη κατάληξη του όλου εγχειρήματος. Όσο ακουλουθούμε το μνημόνιο τόσο απομακρυνόμαστε απο την ευρωζώνη λόγω της ύφεσης.

Και έτσι έγινε. Στις 21-8-2011 αυτό θα γραφτει στο ΒΗΜΑ και θα αναδημοσιευτεί εδώ: Η ύφεση μας βγάζει εκτός στόχων μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου

Αυτό που βγάζει το blog είναι στην γραμμή: Αν είναι αν βγούμε απο το ευρώ συμφέρει να γίνει νωρίς.

Έχει προηγηθεί η εμφάνιση των αγανακτισμένων που θα προκαλέσουν την πρώτη κυβερνητική κρίση μιας κυβέρνησης που ζει τον απόλυτο πανικό ή την απόλυτη άγνοια από την ήμερα που ανέλαβε. Μιλάμε για την πιο ανίκανη κυβέρνηση του αιώνα.

Υπάρχουσα κατάσταση

Σήμερα αυτό είναι πλέον πασιφανές. Απομακρυνόμαστε από το ευρω συνεχώς.

Πριν λίγες ημέρες είδαμε πάλι στο μέλλον και γραψαμε: Χαλαρώστε! Η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. και συγκεκριμενα αναφέραμε:

Η ζοφερή πραγματικότητα σήμερα κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο 2 και τον χαμό που γίνεται για την ψήφιση ή μη ψήφιση του. Μόλις ψηφιστεί θα εμφανιστεί ολόκληρη η εικόνα μπροστά μας και θα είναι μη αναστρέψιμη. Με την πορεία που έχουμε σε λίγους μήνες ένα νέο εθνικό νόμισμα θα είναι απαραίτητο για να πληρώνει το κράτος τα βασικά του έξοδα.

Ας ξαναρίξουμε μια ματιά στο μέλλον..

Οι πολιτικοί μας επί δύο χρόνια σώζουν το ευρώ και θεωρούν ότι σώζουν την χώρα. Στην ουσία χαντακώνουν την χώρα παραιτούμενοι από τα βασικά της όπλα. Αγγλικό δίκαιο, στάση πληρωμών, μονομερές κούρεμα, απεχθές χρέος, κλπ. Δέχονται κάθε δίμηνο ωμούς εκβιασμούς και τους μεταφέρουν αυτούσιους στους πολίτες. Μόνο ελαφρυντικό τους ότι δεν μπορούν να προβλέψουν ως ανίκανοι, και ότι βρίσκονται και αυτοί σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον όπου συντελείται ελεγχόμενη εσωτερική χρεοκοπία μιας χώρας μέλους μιας νομισματικής ζώνης.

Το συμφέρον της χώρας μας δεν εξυπηρετείται με κανένα τρόπο αυτά τα δυο χρόνια. Το μόνο που γίνεται είναι να παίρνει μια αναβολή και να αυξάνει σε ένταση, δριμύτητα και βάθος, μια χρεοκοπία που δεν μπορεί να αποφευχθεί πλέον.

Οι ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί και ετοιμάζουν την κοινή τους γνώμη καθημερινά. Είναι στην κρίση τους πλέον ένα πρωί να σταματήσουν την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα η χρεοκοπία τύπου Αλβανίας είναι εδώ. Η ησυχία που ζούμε είναι λίγο πριν από την μπόρα. Και όμως πάρα πολλοί ανόητοι μεταρρύθμισες μνημονικοί μιλούν και κερδίζουν χρόνο για την Ευρώπη ετοιμάζοντας της αλβανοποίηση της χώρας.

Ένα ωραίο πρωί θα ξυπνήσουμε και όλοι οι βασικοί υπεύθυνοι, τα τζακια και οι μεγάλες οικογένειες του τόπου, θα έχουν εξαφανιστεί από την χώρα με πλήρης ασφάλεια και μυστικότητα. Θα έχουν ενημερωθεί -και κάποιοι- ίσως ήδη να γνωρίζουν αυτο που λέμε εδώ με αυτό: Τι είναι αυτό που ξέρει ο Παπαδήμος?

Οι τράπεζες θα είναι κλειστές και δεν θα υπάρχει κανείς να κηρύξει στάση πληρωμών ή να σταματήσει τις αλλόφρονες μάζες από το να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους και να επιδωθούν σε πλιάτσικο και βία.

Θα ζήσουμε το απόλυτο χάος για εβδομάδες ή μήνες και καθώς είμαστε χωρίς δικό μας σχέδιο θα είναι αδύνατον να κάνουμε το οτιδήποτε. Για ένα διάστημα η δικαιοσύνη θα απονέμεται επί τόπου και σε τόπους που δεν φαντάζεται κανείς. Βουλευτές και πρώην βουλευτές καθε ειδους αξιωματούχοι και “υπεύθυνοι” θα υποστούν το νόμο του Ληντς, χωρίς να καταλαγιάζει η οργή. Αθώοι ή ένοχοι θα είναι αδιάφορο.

Από εκεί και πέρα δείτε τι συνέβη στην Αλβανία για να παρετε μια γεύση τι θα συμβεί στο λαό μας.

Και δυστυχώς δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Παραμένοντας στο ευρώ απομακρυνόμαστε από αυτό και βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στο σενάριο Αλβανίας ελπίζοντας και εγώ δεν ξέρω σε τι…

Φεύγοντας τώρα είναι σχεδόν πολύ αργά.

Ήδη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καθώς τα λεφτά ήδη έφυγαν από την χώρα. Αυτοί που μας έφτασαν ως εδώ συνεχίζουν να μας κυβερνούν, η ΝΔ προβάλει ως λύση και δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Ο θεός να μας βοηθήσει και να μας φωτίσει να έχουμε ένα πλάνο για εκείνες τις ώρες ώστε να αποτρέψουμε όλα αυτά που είδαμε.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: