Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κομισιόν: Ύφεση 4,4% και αύξηση της ανεργίας.

Ύφεση 4,4% και αποπληθωρισμό 0,5% στην Ελλάδα για το 2012, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενδιάμεσες οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι το 2011 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,8%.
Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το τρέχον έτος, ενώ οι μειώσεις στους μισθούς που έχουν δρομολογηθεί, θα φέρουν βραχυπρόθεσμα εμπόδια στην εσωτερική ζήτηση.Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη, βρίσκεται, σύμφωνα με την Κομισιόν σε «ήπια ύφεση», ενώ το 2012, η οικονομία της θα υποστεί συρρίκνωση 0,3%. Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες προβλέψεις της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σημείωσε, αναφερόμενος στην Ελλάδα ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του προγράμματος. Υπογράμμισε δε, ότι η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής έχει εκλείψει. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν αν και η ύφεση θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.

Αναμένεται λοιπόν, εκτός από μειωμένη εξωτερική ζήτηση, μείωση και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη «διόρθωση» της αγοράς εργασίας με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι φέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012. Εκτιμά δε ότι ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία.

Η Επιτροπή εκτιμά πάντως πως η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά στο 2011, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,8% με μείωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισοδημάτων, εμπόδια στην παροχή πίστωσης για τον ιδιωτικό τομέα και προσαρμογές στην αγορά εργασίας.


«Προπονητής και διαιτητής» στην Ελλάδα η Κομισιόν


«Η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις 27 χώρες της ΕΕ. Ο Όλι Ρεν σημείωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι κρίσιμοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο διαιτητής σε ότι αφορά στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και ο προπονητής σε ότι αφορά στην τεχνική βοήθεια προς τις κρατικές αρχές», δήλωσε επίσης ο επίτροπος, σε μια προσπάθεια να περιγράψει το διττό ρόλο των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που βρίσκονται και συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αθήνα 16 υπάλληλοι της Επιτροπής, οι οποίοι ανήκουν στη λεγόμενη Ομάδα Δράσης που τελεί υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ και πως στην Ομάδα αυτή πρόκειται να προστεθούν περί τα έξι άτομα. Όπως δήλωσε, εξάλλου, στην Ελλάδα εκτός από τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής υπάρχουν και οι εμπειρογνώμονες κρατών μελών της ευρωζώνης που συμβουλεύουν τις ελληνικές αρχές και παρέχουν τεχνική βοήθεια σε τομείς όπως η είσπραξη των φόρων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κ.α.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημείωσε, στην Αθήνα βρίσκονται και στελέχη της Επιτροπής που εποπτεύουν την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ παράλληλα παρέχουν βοήθεια ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η κρατική μηχανή και να βελτιωθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων κ.λ.π.

Παράλληλα, δήλωσε ότι τόσο η τεχνική βοήθεια, όσο και η εποπτική λειτουργία πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.

Σε «ήπια ύφεση» η οικονομία της ευρωζώνης

Σε «ήπια ύφεση» αλλά με «ενδείξεις σταθεροποίησης» βρίσκεται η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Βάσει των στοιχείων, θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,3% το 2012.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνει δίχως μεταβολή το τρέχον έτος. Βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες είχαν διατυπωθεί το Νοέμβριο, η ευρωζώνη επρόκειτο να καταγράψει ανάπτυξη 0,5% και η ΕΕ 0,6%.

«Μονολότι η ανάπτυξη αναχαιτίστηκε... η ένταση στις χρηματοοικονομικές αγορές εκτονώνεται» ανέφερε ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι της τάξης του -4,4% έναντι -2,8% που προβλεπόταν έως τώρα, ενώ άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης που επίσης θα παρουσιάσουν αρνητική ανάπτυξησυμπεριλαμβάνουν την Πορτογαλία (-3,3%) την Ιταλία (-1,3%), την Ισπανία (-1%) την Ολλανδία (-0,9%), την Κύπρο (-0,5%), το Βέλγιο και τη Σλοβενία (αμφότερα από -0,1%).

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν κατά 0,6% και 0,4%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των οικονομιών εκτός ευρωζώνης, η Βρετανία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,6% και η Πολωνία κατά 2,5% καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών μελών. Η Ουγγαρία, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει στήριξη από το ΔΝΤ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση κατά 0,1%

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε 2,1% το 2012 έναντι 2,7% το 2011 και ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ θα μειωθεί σε 2,3% έναντι 3,1%, αντιστοίχως

Δεν υπάρχουν σχόλια: