Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Να ανακληθεί η απόφαση του Δ.Σ. Λαμίας για την κοπή των δέντρων της οδού Υψηλάντη .


Για τα πεύκα της οδού Υψηλάντη

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης η ενασχόληση με το περιβάλλον μοιάζει πολυτέλεια  και ελιτισμός.
Η πραγματικότητα είναι όμως εντελώς αντίθετη:
Ο άνθρωπος πρέπει να ιεραρχήσει τα αγαθά που χρειάζεται να αντλήσει απ’ το περιβάλλον για να ζήσει.


1ο ο αέρας που αναπνέει. Χωρίς  αέρα πεθαίνουμε σε 5-10 λεπτά. Χωρίς σωστή ποιότητα αέρα αρρωσταίνουμε βαριά
2ο  το νερό. Ως κύριο συστατικό των ανθρώπινων ιστών δεν μπορεί να  μας λείψει για πολύ. 2-3 μέρες έως μια εβδομάδα  φτάνει για να πάθουμε βαριές βλάβες η να πεθάνουμε
3ο η τροφή. Αντέχουμε 1 μήνα η και παραπάνω χωρίς τροφή.
Από το 4ο και κάτω έρχονται η ένδυση και πολύ παρακάτω βέβαια  η ψυχαγωγία κλπ.

Αυτή η αξιολόγηση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολύ πολύ λάθος ξεσηκωνόμαστε  ενάντια στις αρχές μόνο όταν όπως σήμερα απειλείται η ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε τροφή. Δίκαια βέβαια, αλλά όταν απειλείται η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε θα πρέπει  να κινητοποιούμαστε πιο άμεσα.
Αυτή ακριβώς η ποιότητα  του «μείγματος» που εισπνέουμε χαμηλώνει χωρίς επιστροφή όταν κόβονται μεγάλα δέντρα μέσα στην πόλη.
Το πρόβλημα δεν είναι απλά και μόνο αισθητικό*
Είναι πρόβλημα επιβίωσης !  
Μην απορείτε λοιπόν που εν μέσω κρίσης διαμαρτύρομαι στο δήμαρχο και σ’ όλο το Δημ. Συμβούλιο  (πλην του Παναγιώτη Στασινού προς τιμή του) για την απόφασή τους να κόψουν τα πεύκα της οδού Υψηλάντη.
Δε φτάνει που δεν περνάμε πια καλά και σε λίγο θα μας λείψουν βασικά αγαθά και είδη διατροφής, ελπίζουμε κι ευχόμαστε ο ένας στον άλλον νά ’χουμε την υγειά μας.
Μα κι αυτό θα μας το αφαιρέσετε κύριοι ;
 Μες στην αναμπουμπούλα θέλετε να κόψετε τους πνεύμονες της πόλης;
Σίγουρα είστε μέρος του προβλήματος που ταλανίζει τη Χώρα μας,
που ειρήσθω εν παρόδω δεν της αξίζαν τέτοιες αρχές σαν εσάς,
χωρίς αισθητική, χωρίς αιδώ, χωρίς σεβασμό στο όνομα της πατρίδας που διοικείτε...    
Αλλά δεν ντρέπεστε να απειλείτε και τον αέρα που αναπνέουμε;
Ανακαλέστε και σταματήστε αμέσως!  

 *(είναι και αισθητικό αλλά ως καλλιτέχνης ορίζω την ομορφιά σαν αποτέλεσμα της υγείας και της αλήθειας, την  δε αισθητική: σαν καλλιέργεια της υγείας και της αλήθειας για ν’ ανθίσει η ομορφιά  )


Με περισσή αγανάκτηση 

Δημήτρης Κοντογιάννης

Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ένας λαϊκός ήρωας που χτυπά το ΄΄κακό΄΄ κατεστημένο και λέει τα πράγματα κάτω από το μεγεθυντικό φακό της Παράταξης που ανήκει
Ε!!!ΟΧΙ!!! κύριε Κοντογιάννη . Τα πράγματα δεν είναι έτσι!!!!
Το να λες την μισή είδηση αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα δημιουργούσε και δημιουργεί εφήμερα ΄΄καλούς ΄΄ και ΄΄κακούς΄΄.
Κατ΄ αρχάς σε καμία από τις δύο συναφείς αναρτήσεις δεν γίνεται λόγος για την προσφυγή κατοίκων, ΠΟΛΙΤΩΝ δηλαδή ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, στον εισαγγελέα για το θέμα τις επικινδυνότητας των δέντρων.
Επίσης δεν γίνεται λόγος πουθενά για το τι πραγματικά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.
Αν αυτά αναφέρονταν τότε τόσο τα συμπεράσματα όσο και τα σχόλια θα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Η ουσία πάντως είναι ότι επειδή υπήρξε προσφυγή κατοίκων για το θέμα ο Δήμος αφού ενημέρωσε το αρμόδιο Δασαρχείο έφερε το θέμα σο Δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε να γνωμοδοτήσει ειδική Επιτροπή της Πολεοδομίας . τα δε δέντρα φυσικά και δεν θα κοπούν αλλά το πιο πιθανό είναι να κλαδευτούν όσο συστήσουν ειδικοί επιστήμονες ώστε να πάψουν να αποτελούν πιθανό κίνδυνο για τον κόσμο (θυμηθείτε τι έγινε με τον πλάτανο στην πλατεία Ελευθερίας και οδό Διάκου).