Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

H υγεία του ελληνικού λαoύ σε κλοιό δεσμευτικών αποφάσεων

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κλοιό δεσμευτικών αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον της. Σε σχέση με τις αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία του ελληνικού λαού, η Θεματική Ομάδα Υγείας των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει:

Όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη, είναι γνωστό ότι στην χώρα μας υπάρχει υπερκοστολόγηση των πρωτότυπων και αντίγραφων φαρμάκων και λειτουργεί ακόμα και σήμερα καρτέλ με αποτέλεσμα τα ταμεία να επιβαρύνονται ποσά διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην εντολή της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός υγείας επέδειξε μεγάλο ζήλο ως υπηρέτης δυο αφεντάδων, είπε ναι στην τρόικα και ταυτόχρονα άφησε άθικτα τα υπερκέρδη των πολυεθνικών, φορτώνοντας την φαρμακευτική δαπάνη στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών με τις παρακάτω απαράδεκτες πολιτικές:

α) Αυξάνει την συμμετοχή των ασφαλισμένων στις φαρμακευτικές δαπάνες και μειώνει το ποσόν των χορηγούμενων φαρμάκων κάτω από τα αναγκαία όρια.

β) Με δεδομένη την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα πληρώνουν τα πανάκριβα φάρμακα από την τσέπη τους η θα τα στερούνται παντελώς.

γ) Δεν εξασφαλίζει την ποιότητα διότι ο ΕΟΦ υπολειτουργεί.

Οι προτάσεις μας για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ρεαλιστικές, συμβάλλουν στην ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ του ασφαλιστικού συστήματος και αφορούν:

Άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που κατοχυρώνει την υπερκοστολόγηση (καρτέλ φαρμάκου). Οι γιατροί να συνταγογραφούν την φαρμακευτική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου και η επιλογή να γίνεται με μειοδοτικό διαγωνισμό από τον ΕΟΠΥΥ

Αποθάρρυνση της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και ιδιαίτερα των αντιβιοτικών.

Διεκδίκηση από την ΕΕ του κόστους περίθαλψης των μεταναστών.

Καθιέρωση της αυτόνομης ασφάλισης του κλάδου υγείας και διαχωρισμός από τον κλάδο σύνταξης.

Λόγω της ανεργίας και της ύφεσης, δηλαδή των μειωμένων εισροών, θεωρούμε ότι είναι εμφανής ο κίνδυνος κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων που για την αποφυγή του θα επέλθουν νέες αυξήσεις κόστους νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, με μειώσεις επιδομάτων και μια λίστα έκτακτων μέτρων επί δικαίων και αδίκων.

Ενδυναμώνεται επιπρόσθετα το «σενάριο» νέων μειώσεων καλυπτόμενων ιατρικών παροχών μέχρι και απολύσεων εργατικού δυναμικού, σε περίπτωση μη υλοποίησης των κριτηρίων του κλειστού προϋπολογισμού. Η μειωμένη κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ για τους 10 εκ ασφαλισμένους προδικάζει επισφαλείς συνθήκες στον τομέα υγείας που από την μια μεριά στηρίζει τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα και από την άλλη απομυζά τους ασφαλισμένους με όλο και μεγαλύτερες συμμετοχές στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η επιχορήγηση των οικονομικά αδύνατων μειώθηκε κατά 46,24% δηλαδή από 9.300.00 εκ σε 5.000.000 σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή είναι απαίτηση σε ένα κράτος δικαίου.

Η συρρίκνωση και κατάργηση Μονάδων Υγείας μέσω ΣΔΙΤ τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια με την πρόταση των «σοφών» που συνηγορεί σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις των Μονάδων Υγείας, αφήνει χωρίς υποδομές τους κατοίκους τόσο της Περιφέρειας όσο και της Αθήνας και προαναγγέλλει την αποδόμηση του ΕΣΥ.

Ανησυχούμε κατά πόσον είναι μέσα στις επιδιώξεις του Υπουργείου η στήριξη της ψυχικής υγείας με επιστημονικές μεθόδους και αρχές προάσπισης των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών σε πλαίσια και αρχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επισημαίνουμε ότι οι απαιτήσεις της τρόικα είναι ανθυγιεινές και λογιστικού μόνο χαρακτήρα χτυπώντας την Υγεία σε μια εποχή κρίσης δηλαδή την βασική συνιστώσα της κοινωνικής συνοχής. Η περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στην υγεία, αλλά και η περικοπή επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ για να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ δεν αφήνει περιθώρια ανάσας στον πληθυσμό για την προάσπιση της υγείας του, την ώρα που οι ασφαλισμένοι πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, η εφαρμογή των μέτρων της τρόικα συντελεί σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

H Θεματική Ομάδα Υγείας των ΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: