Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου " Εμείς οι Αρβανίτες " του Γιώργου Οικονόμου.


Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Στείρι,το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 7:30 το βράδυ στη καφετέρια BIBELO από τον Αρβανίτη ηθοποιό και συγγραφέα Γιώργο Βασ. Οικονόμου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,ο δήμαρχος Γιάννης Πατσαντάρας, ο αντιδήμαρχος Στέφανος Παπαϊωάννου,ο πρόεδρος της τ.κ.Γιώργος Χήνας,ο πατέρας Αθανάσιος,δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι,φορείς και κάτοικοι του χωριού. 
 


  Από τον πρόλογο του συγγραφέα.
 Οι θρύλοι και οι πανάρχαιες λαϊκές παραδόσεις συμφωνούν πως οι πρώτοι  άνθρωποι που εποίκησαν την Αρχαία Χερσόνησο του Αίμου ήταν οι Πελασγοί. Είναι φανερό πως η παρουσία τους εδώ αναφέρεται σε πάρα πολύ παλιά και δυσερεύνητα χρόνια.
Οι αρχαίοι ερευνητές ακόμη και ο Ησίοδος όπως και ο Όμηρος δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον ερχομό των Πελασγών. Βλέπουμε στις έρευνες του Ησίοδου να γράφει πως οι Πελασγοί είναι οι γεννήτορες των Ελλήνων, αλλά και ολόκληρου του ανθρώπινου γένους. Οι Πελασγοί λοιπόν θεωρούνται οι πρόγονοι των Ιλλυριών και όλων των αρχαιοελληνικών φύλων. [...] 

Σήμερα στην Ισπανία Ιούλιο μήνα γίνεται η μεγάλη γιορτή του "Γητευτή των Άγριων Αλόγων". Μια Δωρική αναπαράσταση των Ελλήνων Αρβανιτών. Καθώς νέοι χωριάτες εξορμούν στα Ισπανικά βουνά όπου ζουν κατά εκατοντάδες άγρια άλογα με σκοπό να τα πιάσουν και να τα φέρουν στα χωριά τους. Έτσι όταν τα φέρνουν στα χωριά τους κάνουν γιορτή με γλέντι που διαρκεί μέχρι πρωίας, ενώ κατά την επίδειξη των αλόγων που προηγείται "κόβουν την χαίτη των αλόγων", όπως έκαναν και οι Έλληνες Αρβανίτες. 

Τούτο το έθιμο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Τότε που ο θρυλικός Αρβανίτης Μερκούρης Μπούας με το υπέροχο ιππικό του τετρακόσια (400) άλογα μόνο είχε κατακτήσει όλη την Ευρώπη και αυτή την Ισπανία. Αυτοί είναι οι υπέροχοι Αρβανίτες! Μεγάλοι Αγωνιστές και Πατριώτες! Αδάμαστοι Χαρακτήρες!!!
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: