Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Δύο σενάρια, στάνταρ χρεωκοπία.

Του Χρήστου Δημήτρη 
Στο άρθρο του τη Δευτέρα, ο γνωστός αρθρογράφος των "Financial Times" Βόλφκανγκ Μούνχαου σημείωνε στο τέλος “Κάποιοι λένε ότι θα είναι καλύτερα να πιεστεί η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη αμέσως και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαιαγια να σωθεί η Πορτογαλία. Διαφωνώ. Προσωπικώς πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να αναγνωρίσουμε την απελπιστική κατάσταση και των δύο κρατών, να τα αφήσουμε να χρεωκοπήσουν εντός της νομισματικής ένωσης και εν συνεχεία να χρησιμοποιήσουμε ένα, αισθητά αυξημένο, ταμείο διασώσεων για να τα βοηθήσουμε να ανοικοδομηθούν και παράλληλα να οχυρώσουμε τις υπόλοιπες χώρες. Θα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Όμως, το να αγνοείται η πραγματικότητα για δύο χρόνια ακόμη, θα είναι καταστροφικό.”



ΓΙΑΤΙ ξεκινάμε από αυτό το συμπέρασμα; Διότι μπροστά στη χώρα μας υπάρχουν μόνον δύο σενάρια. Η χρεωκοπία και η έξοδος από το ευρώ ή η χρεωκοπία εντός της ζώνης του ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν σε χώρα με ανθρώπους. Είναι απατηλές υποσχέσεις των εγχώριων Μνημονιακών δυνάμεων για να κερδίζουν χρόνο στην εξουσία ή για να κουνάνε το τάβλι ώστε να μην χάσουν καμιά παρτίδα και την εξουσία τους. Πολύ φοβάμαι δε, πως όχι μόνο θα κουνήσουν το τάβλι αλλά δεν θα διστάσουν να μας το φέρουν στο κεφάλι μας στήνοντας πέρα από τα προκλητικά εκβιαστικά τρομοκρατικά ψεύδη και αιματηρές προβοκάτσιες για να κερδίσουν τις εκλογές.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το Reuters, οι αμφιβολίες των ηγετών της Ευρωζώνης αποτυπώνονται και στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης εάν δεν εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί. Ίσως η Ελλάδα αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παρά να προχωρήσει σε ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα περικοπών, δήλωσε ο Φρίντεν από την Ουάσινγκτον. Και όπως υπογράμμισε ο σκληρός Σόιμπλε η Γερμανία και η Ε.Ε. είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν δύο χρόνια για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδος. Δεν ξέρω πώς μεταφράζονται αυτές οι δηλώσεις, αν και πολύ φοβάμαι πως θα προτιμήσουν τη φτηνή λύση, αλλά αν αφήσουμε τις εγχώριες κατοχικές δυνάμεις να διαχειριστούν εν λευκώ τη μοίρα της χώρας, όποιο σενάριο χρεωκοπίας και αν επιλέξουν, θα είμαστε χαμένοι. Κάντε μια ρεαλιστική υπόθεση. Αν διανύσουμε 20 χρόνια σκληρής λιτότητας, ανεργίας και φτώχειας, πόσος θα είναι ο ελληνικός πληθυσμός το 2030 και πόσος θα είναι ο μέσος όρος ζωής;

ΕΙΝΑΙ απολύτως σαφές πως η χώρα μας δεν έχει παρόν και μέλλον σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε. που έχει γίνει πλέον απολύτως δικτατορικό. Μέρκελ και Σαρκοζί αποφασίζουν εξωθεσμικά και όλοι οι υπόλοιποι υπακούουν. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή της συνομιλίας του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίτορ Γκασπάρ με τον κ. Σόιμπλε, αγνοώντας πως τα μικρόφωνα που υπήρχαν στο τραπέζι του προηγούμενου Eurogroup ήταν ανοιχτά. Ένας υπουργός ανεξάρτητου κράτους να ικετεύει την επιείκεια και τη βοήθεια του Γερμανού και αυτός να υπόσχεται πως θα προσπαθήσει. Ευχαριστώ πολύ λέει ο Γκασπάρ. Παρακαλώ, τίποτα απαντά ο Σόιμπλε.

Η Ε.Ε. σύντομα θα διαλυθεί αν δεν ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Γαλλία και τη Γερμανία. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς δημοκρατία, ως ένα τραστ πέντε- έξι χωρών με τις υπόλοιπες προτεκτοράτα. Οι Έλληνες πολίτες κάνουν έκκληση σε όσους αντιστέκονται και απαιτούν ενότητα στη δράση. Η δική μας αριστερά, αυτήν που φοβούνται για τη δυναμική της, έχει εθνική υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει αντικρίζοντας τον λαό στα μάτια. Και όταν λέμε για τη δυναμική της, εννοούμε την ενωτική συσπείρωση πολλών προοδευτικών αριστερών δυνάμεων που θα κατακτήσουν μαζί, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Το αύριο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Απαιτεί συνεργασίες, βούληση, γνώσεις και διαπραγματευτικές ικανότητες για την αναδιάρθρωση όλης της χώρας και την οικοδόμηση πολλών εναλλακτικών συμμαχικών συνεργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: