Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ένα βήμα πριν την εξαθλίωση.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει το μέλλον των νοικοκυριών η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η ΕΣΕΕ, επικαλούμενη μια σειρά από βασικά οικονομικά δεδομένα, απευθύνει προειδοποίηση στη Πολιτεία, ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας. Ηδη, τονίζει ότι 1.000.000 νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις καταναλωτικές τους ανάγκες κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειάς τους.


«Η καταναλωτική συμπεριφορά, που διαπιστώσαμε κατά το 2011, τείνει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, ανακυκλώνει την ύφεση και προκαλεί φτώχεια» υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, σημειώνοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης επιφέρει σωρεία αρνητικών συνεπειών: πτώση τζίρου και φορολογητέας ύλης, μείωση δημόσιων εσόδων, αλλά και περικοπή 60.000 θέσεων εργασίας στο εμπόριο. Μάλιστα, η πρόβλεψη για το 2012 κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 λιγότερους εργοδότες και εργαζομένους!

Ταυτόχρονα, η ΕΣΕΕ επικρίνει την ανύπαρκτη ρευστότητα και τη μηδενική ροή χρηματοδότησης ιδιωτών και επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν «νεκρώσει» την αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο του 2011 έφτανε τα 248,5 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των οφειλών του ιδιωτικού τομέα, τα 135,5 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια και τα 113 δισ. ευρώ είναι δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών. Τα επισφαλή δάνεια, δηλαδή τα δάνεια τα οποία θεωρούνται «χαμένα» από τις τράπεζες, έχουν φτάσει το 15% επί των χορηγήσεων, δηλαδή πάνω από 37 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνική Εμπορίου εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε συνθήκες «απόλυτης φτώχειας», λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών άνω του 6% το 2011, αλλά και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 4,3% το 2012.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο «Δείκτης Κύκλου Εργασιών» στο λιανικό εμπόριο, μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σημείωσε πτώση κατά 5,2%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2010, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, υποχώρησε κατά 6,3%. Στο διάστημα Ιανουάριος - Νοέμβριος 2011, ο «Δείκτης Κύκλου Εργασιών», χωρίς τα καύσιμα, συρρικνώθηκε κατά 7,6%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος για το 2010, ενώ με τα καύσιμα η πτώση ήταν της τάξης του 6,8%.

«Η εικόνα αυτή είναι εντελώς απογοητευτική. Με εξαίρεση την κατηγορία των πολυκαταστημάτων, όπου ο δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 2,6%, σε όλες τις άλλες κατηγορίες, ο δείκτης υποχώρησε σημαντικά» αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Η μεγαλύτερη «βουτιά» στα έσοδα σημειώθηκε στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης (20%), μετά σε έπιπλα - ηλεκτρικά - οικιακός εξοπλισμός (17,1%) και ακολουθούν τα τρόφιμα - ποτά (11,3%) και τα φαρμακευτικά - καλλυντικά (11,3%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: