Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η διασφάλιση των τραπεζών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Δύο δημοσιεύματα, ξένων έγκυρων εφημερίδων, αναδεικνύουν με επιχειρήματα τις αιτίες της αποτυχίας του πρώτου Μνημονίου και την προβλεπόμενη αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Financial Times» και «Guardian» επισημαίνουν ουσιαστικά κάτι πολύ απλό.

Πως οι προσπάθειες που γίνονται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν αφορούν την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους αλλά τη διασφάλιση των τραπεζών που έχουν φορτωθεί με ελληνικά ομόλογα. Με φυσιολογική συνέπεια την αποτυχία των προγραμμάτων που μας επιβάλλουν, αφού και μετά την εφαρμογή τους, το πρόβλημα του χρέους θα έχει μεγεθυνθεί.
Όπως γράφει η πρώτη εφημερίδα, οι πιστωτές της χώρας μας φοβούνται πως ενδεχόμενη χρεοκοπία θα σήμαινε πως οι τράπεζες της Ευρώπης που κατέχουν ομόλογα θα έπρεπε ν' αναζητήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειές τους. Η γερμανική πρόταση για ήπια αναδιάρθρωση με παράταση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων, θα ήταν ένα κέρδος χρόνου για τις τράπεζες οι οποίες σταδιακά θα μείωναν τους κινδύνους γι' αυτές. Πιο αποκαλυπτικός ο «Guardian» αναφέρει πως η νέα λιτότητα που μας επιβάλλεται θα χρησιμεύσει μόνο για να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού. Και αναφερόμενη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η εφημερίδα το χαρακτηρίζει «ακραίο φορολογικό μαζοχισμό»!
Συμπληρωματικά σε αυτά, θα μπορούσε κάποιος ν' αναφερθεί στις προσπάθειες κεντρικών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, ν' απαλλαγούν από αυτά δίνοντάς τα στην ΕΚΤ. Συμπέρασμα: μόλις ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες τράπεζες και κυβερνήσεις, η χώρα μας θ' αφεθεί στην τύχη της...
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: