( Του Γιώργου Παπαδήμου )
Γράφει η ZEZA ZHKOY
Η βαθιά ύφεση και η συνακόλουθη πτώση του βιοτικού επιπέδου επισωρεύονται επιβαρυντικές με το Μεσοπρόθεσμο που καλούνται να ψηφίσουν αύριο οι Ελληνες βουλευτές. Το σήμερα είναι ήδη χειρότερο από το χθες και το αύριο προοιωνίζεται χειρότερο από το σήμερα σε ένα κοινωνικό σώμα του οποίου οι αντοχές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται δραματικά. Η εργατική τάξη φτύνει αίμα και η μεσαία τάξη αποδεκατίζεται. Κι όσοι έσπευσαν να αγκαλιάσουν χωρίς αιδώ τον πρωθυπουργό του Μνημονίου, σαν τους ποντικούς έχουν εγκαταλείψει τον «Τιτανικό» που βουλιάζει.
Οικονομία χωρίς ανάπτυξη, κοινωνία χωρίς ευημερία, εργασία χωρίς εργαζόμενους, πολιτικοί χωρίς πολιτική. Το βιοτικό μας επίπεδο βουλιάζει, αλλά δεν υπάρχει ούτε όραμα ούτε σχέδιο για να αναστραφεί αυτή η αποτρόπαιη τάση εις βάρος τόσο των εργαζομένων, όσο και ενός μεγάλου μέρους του υγιούς επιχειρηματικού κόσμου.
Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 30 χρόνια για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και δεν αρκούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στην προσεχή πενταετία, δήλωσε στη WSJ ο Γερμανός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερ. Μιλώντας στη Wall Street Journal, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αποχώρησή του από την Bundesbank και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο τέλος του Απριλίου, ο Αξελ Βέμπερ επισήμανε ότι η απάντηση της Ευρώπης στην ελληνική κρίση έχει μέχρι σήμερα εστιασθεί στις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης και δεν προσφέρει στη χώρα μια αξιόπιστη, μακροχρόνια λύση αντιμετώπισης του ραγδαία αυξανόμενου χρέους.
«Υπάρχουν, δυστυχώς, μόνο πολύ περιορισμένες επιλογές, τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως η σημερινή αποσπασματική προσέγγιση των επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων βοήθειας, οδηγεί αναπόφευκτα στην τελευταία λύση. Ο ίδιος είπε πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο και δεν προκλήθηκε από το κοινό νόμισμα. «Τα μέτρα που η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει για να επιλύσει αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιο βαθιά και δεν επαρκούν τα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ρευστότητας», τόνισε.
Ο Βέμπερ είπε ότι η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που δέχονται διασώσεις πρέπει να υποχρεωθούν να περιλαμβάνουν στις μελλοντικές ρήτρες των συμβάσεων ομολόγων που εκδίδουν την αναφορά ότι οι επενδυτές θα φέρουν αυτόματα ζημίες, εάν μια χώρα υπαχθεί σε σχέδιο διάσωσης. Επιπλέον, υποστήριξε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τον ρόλο της στη νομισματική πολιτική και να μην εμπλακεί στη δημοσιονομική πολιτική.
Αυτή ακριβώς η αβεβαιότητα είναι που ενισχύει τους φόβους ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί σε χρεοκοπία, αποσταθεροποιώντας τις αγορές. «Τελικά, η λύση του ελληνικού προβλήματος θα πρέπει να εμπεριέχει την αντιμετώπιση του υπάρχοντος χρέους και δυστυχώς, υπάρχουν περιορισμένες μόνο επιλογές. Είτε χρεοκοπία είτε μερικό κούρεμα (haircut) ή εγγύηση για το υπάρχον ελληνικό χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ.
Η WSJ, σχολιάζει ότι με την έκδοση εγγυήσεων(!) από την Ευρώπη, θα μπορούσαν οι πιστωτές της Ελλάδας να πειστούν να ανταλλάξουν το χρέος που έχουν τώρα στα χέρια τους, με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, δίνοντας έτσι στην Αθήνα περισσότερο χρόνο να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Ωστόσο, «η γαλλική πρόταση για rollover των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμβιβασμού, που από τη μία υπογραμμίζει την προθυμία για εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων και θα πρέπει να αποτρέπει την πρόκληση πιστωτικού επεισοδίου, ενώ από την άλλη θα δώσει λογικά κίνητρα, ώστε να την αποδεχθούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι», δήλωσε επιφυλακτικά οι Γερμανοί. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Γερμανικών Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB), Μίκαελ Κέμερ, δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αν και η Ενωση ελπίζει ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των τραπεζών.
Από την πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνει με δηλώσεις του τις προτάσεις Σαμαρά. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με τις περικοπές των δαπανών δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε ο Σαρκοζί και προσέθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι μέσω της καινοτομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου