Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Φόρος και σε μισθούς... πείνας!


Του Γιώργου Δελαστίκ
Ανήκετε μήπως σε αυτούς τους μισθωτούς ή συνταξιούχους που παίρνουν καθαρά στο χέρι 700 ή 800 ή 900 το πολύ ευρώ τον μήνα και προσπαθείτε με αυτό τον μισθό ή τη σύνταξη πείνας να τα φέρετε βόλτα; Επιτέλους, εντοπιστήκατε! Εσείς είστε οι υπεύθυνοι της απειλούμενης χρεοκοπίας της χώρας! Εσάς εννοούμε όταν μιλάμε για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής (έστω και νόμιμης, στην περίπτωσή σας) που υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομίας της χώρας! Ευτυχώς που η τρόικα άνοιξε τα μάτια της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία μείωσε κατά 33% το κατώτατο ετήσιο εισόδημα από το οποίο κανείς φορολογείται, το πήγε από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ, και έτσι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με μισθούς πείνας θα πληρώνουν από του χρόνου φόρο και με αυτό τον τρόπο θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και θα σωθεί η χώρα!

Ανήκετε μήπως σε αυτούς τους φορολογικά ασυνείδητους που πίνουν δύο καφέδες την ημέρα και το μεσημέρι χλαπακιάζετε κι ένα σάντουιτς ή μια τυρόπιτα για να βγάλετε όπως όπως τη μέρα, εκμεταλλευόμενοι τον "χαμηλό" ΦΠΑ του 13%; Σας πιάσαμε κι εσάς που πάτε να βγάλετε τη μέρα με έξοδα 8-10 ευρώ στην καφετέρια και στο τυροπιτάδικο. Αρπάξτε τώρα κατακέφαλα μια αύξηση του ΦΠΑ κατά... δέκα (!!!) ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες. Λογαριάστε λοιπόν τουλάχιστον 300 ευρώ τον χρόνο παραπάνω για τον καφέ, την τυρόπιτα, τα σάντουιτς, τα αναψυκτικά κ.λπ. από την 1η του φετινού Σεπτέμβρη!
Οσο για σας που ανήκετε στα χυδαία λαϊκά στρώματα και δεν προσέχετε καθόλου τη σιλουέτα σας και καταβροχθίζετε σουβλάκια και πίτσες, πάνε αυτά που ξέρατε. Τώρα βάλατε συνεταίρο: στα δέκα σουβλάκια που τρώγατε, το ένα τώρα θα το τρώει το υπουργείο Οικονομικών! Το ίδιο και με τις πίτσες. Κι εδώ 10% πάνω ο ΦΠΑ. Πώς διαφημίζουν οι πιτσαρίες "στις δύο πίτσες που αγοράζετε, δώρο μία τρίτη"; Από δω και πέρα λοιπόν στις δέκα πίτσες που πληρώνετε, τη μία σάς την τρώει το υπουργείο!
Δεν τη γλιτώνουν φυσικά ούτε οι νεαρές κοπέλες που πίνουν χυμούς για να είναι λεπτές και δροσερές. Από 13% αυξάνεται στο 23% ο ΦΠΑ και στους χυμούς, οπότε σε κάθε δέκα χυμούς τον έναν τον παίρνει η κυβέρνηση - προφανώς για να χωνέψει τα σουβλάκια και τις πίτσες που έφαγε από τους άλλους!
Η κυβέρνηση Παπανδρέου με το νέο Μνημόνιο έχει λύσεις για όλα τα θέματα. Αρνούνται οι πλούσιοι να δώσουν χρήματα για να σωθεί η χώρα, και τρέχουν τα λεφτά τους στις Βερμούδες, στην Αρούμπα και στο Ναούρου; Σκασίλα της της κυβέρνησης! Τα παίρνει από τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους. Ορισε νέο μόνιμο φόρο, πρόσθετο από όλους τους άλλους, που τον ονόμασε "εισφορά αλληλεγγύης" και τον επιβάλλει σε... 3.000.000 φορολογούμενους! Με 12.000 εισόδημα πληρώνεις 120 ευρώ, με 22.000 εισόδημα πληρώνεις 440, με 52.000 εισόδημα πληρώνεις 1.560 ευρώ, με 105.000 εισόδημα πληρώνεις 4.200 ευρώ κάθε χρόνο, και πάει λέγοντας... Με αυτό το κόλπο η κυβέρνηση θα τσιμπήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από τους πλούσιους το πολύ πολύ να έπαιρνε λίγα εκατομμυριάκια! Σοφή κίνηση.
Κάπως έτσι το είδε και με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντί να ψάξει να βρει τις δεκάδες χιλιάδες απατεώνες που φοροδιαφεύγουν και να τους τρέχει στα δικαστήρια να τους ξεκολλήσει τα κλεμμένα, είχε μια πολύ πιο πρακτική ιδέα: καθόρισε νέο μόνιμο κεφαλικό φόρο 500 ευρώ τον χρόνο στο 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες που υπάρχουν (400 ευρώ για όσους ζουν σε πόλεις με λιγότερο από 200.000 πληθυσμό) και ησύχασε! Λογαριάζει έτσι να μαζέψει ξεκούραστα και άνετα κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το ένα εκατομμύριο κορόιδα αντί να τρέχει πίσω από τους απατεώνες...
Δεν έκανε μόνο αυτά η κυβέρνηση. Αύξησε κατά 10% τα τέλη κυκλοφορίας. Απογείωσε τα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. όποιος έχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. θεωρείται ότι έχει πλέον κατά 53% υψηλότερο εισόδημα από όσο μέχρι τώρα λόγω αυτού του κριτηρίου!). Εριξε από τις 400.000 στις... 200.000 (!) ευρώ την αξία ακινήτων που κατέχει κάποιος ώστε από το όριο αυτό και πάνω να πληρώνει Φόρο... Μεγάλης (!) Ακίνητης Περιουσίας, με αποτέλεσμα επιπλέον 1.500.000 Ελληνες να υποχρεούνται από φέτος να πληρώνουν φόρο δήθεν μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Φοροκαταιγίδα αντί για ανάπτυξη
ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οι ελπίδες και εκείνων των ελάχιστων Ελλήνων που πίστευαν ότι με το νέο Μνημόνιο μπορούσε ίσως η Ελλάδα να βγει σταδιακά από την εφιαλτική ύφεση που οδηγεί όλον τον ελληνικό λαό τουλάχιστον τριάντα-σαράντα χρόνια πίσω αναφορικά με το βιοτικό του επίπεδο. Αντί για μέτρα ανάπτυξης ώστε να τονωθεί η οικονομία και η απασχόληση, η κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησε σε πρωτοφανή λεηλασία των εισοδημάτων των ασθενέστερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων μέσω μιας απίστευτης φορολογικής υστερίας που στραγγαλίζει τα πάντα. Χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού παρά μόνο στη χρεοκοπία, όσο και αν "γδάρει" τον λαό ο Γ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: