Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Οι «Τάιμς» πουλάνε τον... Παρθενώνα!


Του Γιώργου Δελαστίκ
Στους "Κυριακάτικους Τάιμς" του Λονδίνου η φωτογραφία του Παρθενώνα είναι τεράστια, εξάστηλη. Μπροστά από τον ναό βρίσκεται μια πινακίδα: "Πωλείται" γράφει στα αγγλικά με πελώρια γράμματα.

"Πωλείται ένα μνημείο. Εξαιρετική τοποθεσία. Χρειάζεται εργασίες. Καλέστε τον Γιώργο Παπανδρέου στο 30.210.33.75.00" συμπληρώνει. Οκτάστηλος ο τίτλος από πάνω: "Ελλάδα - όλες οι λογικές προσφορές είναι ευπρόσδεκτες"! Ο υπότιτλος διευκρινίζει: "Η κρίση χρέους έχει βάλει πάνω στο τραπέζι πολλή κρατική περιουσία", εννοώντας χλευαστικά ότι ακόμη και ο λόφος της Ακρόπολης με τον Παρθενώνα είναι πλέον προς πώληση! Ο απόλυτος διεθνής διασυρμός της χώρας - σε πείσμα των από καιρό σε καιρό επαναλαμβανόμενων πρωθυπουργικών ισχυρισμών γι' αυτόν και την κυβέρνησή του: "Αποκαταστήσαμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας"!
Δεν ήταν μόνο οι Αγγλοι που εξευτέλιζαν τη χώρα μας την Κυριακή. "Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα" ανέφερε ο επίσης οκτάστηλος τίτλος στις οικονομικές σελίδες της γερμανικής εφημερίδας "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" και οι υπότιτλοι διευκρίνιζαν: "Η διάσωση της Ελλάδας δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε καν τους Ελληνες. Λόγω λιτότητας πέφτουν σε κατάθλιψη και αρχίζουν να περιφρονούν τους σωτήρες τους".
Στο ίδιο πνεύμα και το κύριο άρθρο της εφημερίδας: "Το ελληνικό κραχ" είναι ο τίτλος. Το περιεχόμενο φυσικά ανάλογο: "Η Ελλάδα θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος του χρέους της. Με άλλα λόγια, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους της, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ... Μια ΄΄άγρια΄΄ κρατική χρεοκοπία, όπως αυτή που απειλείτο την περασμένη χρονιά, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. Τώρα απομένει η ελπίδα ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα λάβει χώρα σε μισοελεγχόμενη τροχιά... Αυτή όμως είναι, ομολογουμένως, η αισιόδοξη υπόθεση", γράφει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα.
"Οι Ελληνες δεν θέλουν πλέον λιτότητα", ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της επίσης συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας "Ντι Βελτ" στο χθεσινό της φύλλο. "Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, ο μισός (ελληνικός) πληθυσμός απορρίπτει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που απαιτείται από το εξωτερικό. Διαδηλώσεις πάλι στην Αθήνα".
"Μην εκπλαγείτε αν καεί η Αθήνα. Και μη λυπηθείτε" έγραφε σε μεγάλο τίτλο στην πρώτη της σελίδα και η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" χθες, μεταφέροντας τα λόγια διαδηλωτή με τον οποίο συνομίλησε ο απεσταλμένος της κεντροαριστερής εφημερίδας.
"Η Γερμανία σκληραίνει την πίεση πάνω στην Ελλάδα" έγραφε σε άλλο κλίμα η χθεσινή "Ελ Παΐς" της Μαδρίτης, ενώ προχθές και η γαλλική "Μοντ" δημιουργούσε ένα κλίμα ελπίδας: "Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει ένα βήμα για τη σωτηρία της Ελλάδας", τιτλοφορούσε τη δική της ανάλυση.
Και καλά οι εφημερίδες - αυτές μπορεί να επηρεάζουν τρομερά την κοινή γνώμη, αλλά οι δημοσιογράφοι δεν παίρνουν, επισήμως τουλάχιστον, πολιτικές αποφάσεις για την τύχη κρατών.
Οι υπουργοί Οικονομικών όμως της Ευρωζώνης διατύπωσαν τελεσιγραφικά την απαίτησή τους να έχει ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο από την ελληνική Βουλή πριν από τις 3 Ιουλίου, γιατί μόνο με αυτήν την προϋπόθεση θα εγκρίνουν τη χορήγηση της πέμπτης δόσης του δανείου του παλιού, πρώτου Μνημονίου.
Δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως σε τι αποσκοπούν με τη διατύπωσή τους αυτή, να διευκολύνουν ή να δυσκολέψουν την κυβέρνηση Παπανδρέου στην προσπάθειά της να περάσει το νέο Μνημόνιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όταν την εμφανίζουν ως ιμάντα μεταβίβασης ξένων απαιτήσεων;
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Απαιτεί υποταγή όλων των κομμάτων
Κατ' εντολήν των επικυρίαρχων δυνάμεων συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί στην Ελλάδα - πότε θα το καταλάβουν αυτό οι αλαζόνες υπάλληλοι της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών; Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να είναι πολιτικά ανόητοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης για να νομίζουν ότι όταν συμπεριλαμβάνουν στην απόφασή τους ρητή απαίτηση να συμφωνήσουν όλα τα ελληνικά κόμματα στο νέο Μνημόνιο, αυτό θα μπορούσε να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα "συναίνεσης". Το μόνο που πετυχαίνουν είναι όχι να ταπεινώσουν τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά να εξοργίσουν όλους τους Ελληνες που βλέπουν τους Ευρωπαίους να φέρονται προς την πατρίδα μας σαν να ήταν αποικία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: