Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Φτωχότεροι ακόμη και κατά 10%

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ
Ένα πακέτο μέτρων που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια που σηκώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το νομοσχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση έρχεται σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και πάσχει από έλλειψη ρευστότητας. Άρα η φοροδοτική ικανότητα είναι περιορισμένη.


Ακόμα και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι είναι πιθανό να εκδηλωθεί κίνημα «Δεν πληρώνω» απέναντι στα απανωτά χαράτσια που επιβάλλονται. Ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν πληρωθούν οι φόροι θα υπάρχουν παράπλευρες απώλειες, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέο κύκλο προβλημάτων: νέες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις είναι μία από αυτές....
Παράλληλα, μέσα από τη δημιουργία του ταμείου για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, γίνεται πλέον σαφές ότι δημιουργείται ένα σχήμα το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτα χρηματοοικονομικά κριτήρια. Το σύνολο της περιουσίας που θα περιέρχεται σε αυτό κόβει τον ομφάλιο λώρο με το κράτος. Θα μπορεί να πωληθεί καθ' ολοκληρίαν ή σε... φέτες. Αρκεί να βρεθούν χρήματα, τα οποία δεν θα δοθούν για αναπτυξιακές δράσεις αλλά για την αποπληρωμή των ομολόγων των πιστωτών μας...
Σε πρόσθετη μείωση του πραγματικού μας εισοδήματος ακόμη και κατά 10% οδηγεί το φορολογικό πογκρόμ που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Απώλειες προκύπτουν από παντού. Εκτακτες εισφορές, μείωση αφορολογήτου κλίμακας, αύξηση τελών κυκλοφορίας, ειδικές εισφορές αλληλεγγύης και ανεργίας, περικοπές εκπτώσεων φόρου, νέοι φόροι στα ακίνητα και τέλη επιτηδεύματος συνθέτουν το εκρηκτικό κοκτέιλ που αγγίζει όλους τους Ελληνες αλλά ισοπεδώνει κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία έχει φορτωθεί με υποχρεώσεις και δάνεια.
Ο λογαριασμός εκτενέστατος:
*Η μείωση του αφορολογήτου της κλίμακας μεταφράζεται σε ετήσια απώλεια εισοδήματος ύψους 400 ευρώ ή 27 ευρώ τον μήνα. Θα φανεί άμεσα σε όλους τους μισθούς και στις συντάξεις.
*Η εισφορά αλληλεγγύης μειώνει το εισόδημα όλων όσοι δηλώνουν άνω των 12.000 ευρώ (πλην των ανέργων) κατά 1% έως 4%.
*Ολοι όσοι δηλώνουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 400 ευρώ.
*Το τέλος επιτηδεύματος χαρατσώνει με 500 ευρώ (και όχι 300 ευρώ όπως δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος την Πέμπτη) όλους τους επαγγελματίες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κανείς δεν θα επιβαρυνθεί με λιγότερα από 400 ευρώ.
*Τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται κατά 10% δηλαδή από 11 έως και 100 ευρώ.
*Τουλάχιστον 270 ευρώ θα είναι η επιβάρυνση λόγω της έκτακτης εισφοράς στα Ι.Χ. με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών. Εκτακτες εισφορές επιβάλλονται και σε σκάφη αναψυχής και πισίνες.
*Τουλάχιστον 50-60 ευρώ θα κάνουν φτερά και από την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τελικώς η εξίσωση θα προχωρήσει, αλλά μέχρι το 2013. Μέχρι τότε, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αντιστοιχεί στο 80% του πετρελαίου κίνησης, κάτι που σε σημερινούς όρους σημαίνει ότι θα πωλείται κατά τουλάχιστον 1,2-1,25 ευρώ το λίτρο.
Αυτές είναι οι οφθαλμοφανείς επιβαρύνσεις. Υπάρχουν όμως και οι κρυφές που είναι εξίσου σημαντικές. Θα χρειαστεί να προσκομίσουμε περισσότερες αποδείξεις για να διατηρήσουμε το κουτσουρεμένο πλέον αφορολόγητο της κλίμακας. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα χρειαστεί να πληρώσουμε περισσότερα, ενώ δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για τη φορολογική έκπτωση που είχαμε το 2011. Ψαλιδίζονται σημαντικότατες εκπτώσεις φόρου ειδικά για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ. Δεν γλιτώνουν ούτε οι ιατρικές δαπάνες, ούτε οι τόκοι των στεγαστικών δανείων (εκεί η έκπτωση κόβεται ακόμη και κατά 75% σε ορισμένες περιπτώσεις), ούτε και οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε υποχρεωτικά στα ταμεία. Από την άλλη, τα τεκμήρια αγριεύουν όχι μόνο για τους έχοντες αλλά και για τους φτωχούς. Με ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και ένα καταναλωτικό δάνειο, ο λογαριασμός άνετα μπορεί να φτάσει πλέον στις 17.000 ή και 18.000 ευρώ.
Από ένα και μόνο παράδειγμα που επεξεργάστηκε η «Κ.Ε.» προκύπτει ότι ένας μέσος φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ θα χάσει τουλάχιστον 3.100 ευρώ μέσα στο 2011 ενώ και το 2012 θα πληρώσει -μέσω του εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας- άλλα 1.280 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: