Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Καθημερινές...μαστιγώσεις,για να συντηρηθούν οι τράπεζες ζόμπι.


Του Ρούσσου Βρανά
Η προβληματική...
... ιρλανδική τράπεζα ΑΙΒ χρεοκόπησε την περασμένη Δευτέρα. Δεν ταράχθηκε κανείς. Δεν πανικοβλήθηκε κανείς. Κι όμως, η ΑΙΒ αποφάσισε να μην πληρώσει ένα μέρος των ομολόγων της στους δικαιούχους. Κανονικά, οι Ιρλανδοί θα έπρεπε να περιμένουν τον ουρανό να πέσει στα κεφάλια τους. Ετσι δεν λένε αυτοί που «ξέρουν»;

Οι Ιρλανδοί...
... όμως που πήγαν στις αυτόματες ταμειακές μηχανές της τράπεζας δεν παρατήρησαν τίποτα αφύσικο. Εξακολουθούσαν να τους δίνουν λεφτά. Με έναν μόνο τρόπο θα μπορούσαν να κατεβάσουν τα ρολά: αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσιζε να συντρίψει το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα. Μη έχοντας όμως με τι να το αντικαταστήσει, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πάρει τέτοια απόφαση, λέει ο αρθρογράφος Ντέιβιντ Μακουίλιαμς στην ιρλανδική «Ιντιπέντεντ». Γι' αυτό, οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι καταδικασμένοι να δουλεύουν για να συντηρούν τράπεζες ζόμπι, που τρέφονται από οικονομίες ζόμπι. Αν οι λαοί της ευρωπαϊκής περιφέρειας έπαυαν να εφαρμόζουν τα προγράμματα λιτότητας, αν οι χώρες τους έπαυαν να πληρώνουν τα χρέη τους, τότε θα ξεσπούσαν σοβαρές τραπεζικές κρίσεις ακόμη και στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, που θα ξαναβυθιζόταν στην ύφεση. Με δυο λόγια, όλη η αλήθεια, όπως την περιγράφει ο καθηγητής Οικονομικών και Νομικών Επιστημών Ουίλιαμ Μπλακ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δανείζει χρήματα στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης για να βοηθήσει τους πολίτες τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τις δανείζει επειδή, διαφορετικά, αυτές οι χώρες, οι πολίτες τους και οι επιχειρήσεις τους δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν όσα χρωστούν στις τράπεζες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Αν συνέβαινε αυτό, θα γινόταν σε όλους γνωστό πως και αυτές οι τράπεζες είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες. Και τότε, η κρίση θα μεταφερόταν από την περιφέρεια στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Οι ηγέτες...
... της τρόικας «διασώζουν» τις περιφερειακές χώρες προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης. Αντιλαμβάνονται πόσο οι ευρωπαϊκοί λαοί απεχθάνονταν αυτές τις διασώσεις, όπως αντιλαμβάνονται και το υψηλό πολιτικό κόστος τους. Γνωρίζουν ότι τα προγράμματα λιτότητας είναι θνησιγενή και ότι βαθαίνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση, αυξάνοντας την ανεργία. Γνωρίζουν επίσης ότι αυτή η διεστραμμένη οικονομική πολιτική προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια στην περιφέρεια, ακόμη πιο μαζική αντίσταση στη λιτότητα και ακόμη πιο εξόφθαλμη απομυθοποίηση του ιδεολογήματος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Φέρνει ακόμη πιο κοντά την πτώχευση των χωρών, των λαών και των πολιτικών συστημάτων. Η ευρωπαϊκή ηγεσία όμως παραμένει ταγμένη στην αποστολή της: διασώζει ακόμη κι εκείνους που δεν θέλουν να σωθούν, καταστρέφει ολόκληρες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προκειμένου να διασωθούν οι τραπεζίτες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Οι καθημερινές...
... μαστιγώσεις θα συνεχιστούν ώσπου να σπάσει κάθε αντίσταση από τους λαούς. Πρέπει να τρέξει αίμα. Επειδή η αφαίμαξη κάνει καλό. Κι αν τα θύματα δεν ουρλιάζουν αρκετά, είναι επειδή ο δήμιος δεν τα μαστιγώνει όσο χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: