Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τσιμπήματα και άλλα δεινά

Τι πρέπει να προμηθευτείτε για το φαρμακείο των διακοπών

Τσούχτρες, αχινοί και σφήκες. Οι αιφνιδιαστικές συναντήσεις μαζί τους προκαλούν πόνο, αναστάτωση, ταλαιπωρία. Η γνώση για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων, της επαφής εν γένει, συμβάλει στη γρήγορη επίλυση του προβλήματος, ενώ η προμήθεια με τα απαραίτητα του φαρμακείου ελαχιστοποιεί τους κινδύνους.

Δεν τσιμπούν όλες οι τσούχτρες, όταν όμως πέσει πάνω σας έστω και μία που απελευθερώνει τοξίνη, θα θυμάστε τον πόνο για πολύ καιρό. Υπάρχει μάλιστα ενδεχόμενο να μην τη δείτε καν, καθώς το κύμα μπορεί να φέρει κοντά σας τα - σπασμένα - πλοκάμια της, προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα. Μην σπεύσετε να τρίψετε την περιοχή ή να απαλύνετε τον πόνο με γλυκό νερό. Ρίξτε οινόπνευμα ή ακόμη και βενζίνη για να αδρανοποιήσετε την τοξίνη. 

Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό, και τοποθετήστε λεπτή άμμο ή ταλκ, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα παχυλό στρώμα_ μπορείτε να το ξύσετε μετά με κάτι αιχμηρό. Ξεπλύνετε ξανά με αλμυρό νερό. Θα σας ανακουφίσει ιδιαίτερα μία κρέμα με κορτιζόνη.

Τα μάτια σας ορθάνοιχτα, για το πού πατάτε στη θάλασσα, πολλώ δε μάλλον αν απεχθάνεστε τα ειδικά παπούτσια. Στην περίπτωση που δεν γλιτώσετε τα αγκάθια του αχινού, θα σας σώσει το τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Εξοπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να τα βγάλετε, μην τα σπάσετε. Υπάρχει κίνδυνος, εκτός από τον πόνο και τον ερεθισμό, να αναπτυχθούν κοκκιώματα. Καθαρίστε, λοιπόν, την περιοχή, και βάλτε κομπρέσες με ξίδι!

Απειλές κυκλοφορούν και στη στεριά, ειδικά ιπτάμενες. Σφήκες, μέλισσες, αράχνες, μπορεί να σας κάνουν τη ζωή δύσκολη, καθώς με τα τσιμπήματα τους προκαλούν οίδημα, κοκκινίλες, κνησμό, ενίοτε και λεμφαδενίτιδα_ σε λιγότερες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αλλεργικό σοκ. Αγοράστε τα ειδικά προϊόντα - όπως κρέμα με κορτιζόνη και αντιβιοτικά - από το φαρμακείο, αμβλύνουν άμεσα τα συμπτώματα. Αν το τσίμπημα προέλθει από μέλισσα, φροντίστε να αφαιρέσετε το κεντρί της. Τοποθετήστε στην ερεθισμένη περιοχή παγοκύστη, επιβραδύνετε με αυτό τον τρόπο τη διάχυση του δηλητηρίου. Αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, αναζητείστε ιατρική βοήθεια.

Τι πρέπει να έχετε - μεταξύ άλλων - μαζί σας, στο φαρμακείο των διακοπών

οινόπνευμα

βενζίνη

ξίδι

αντιβιοτική αλοιφή

αντιβιοτικά ευρέως φάσματος

κορτιζονούχο κρέμα

τσιμπιδάκι

ταλκ

γάζες - επιδέσμους

Δεν υπάρχουν σχόλια: