Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

''Ζήσαμ' με ξένες μέρες'' σήμερα Τετάρτη 8/6/2011 στις 9 το βράδυ στο Θέατρο του Μαυσωλείου

Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
ΤΑ  56 ΠΑΙΔΙΆ-ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944

  Σήμερα Τετάρτη 8/6/2011 στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Μαυσωλείου όπου βρίσκονται τα οστά των Νεκρών, το Παιδικό Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, σε συνεργασία με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο της νηπιαγωγού Γεωργίας Καπετάνιου, ''Ζήσαμ' με ξένες μέρες''.

Με τέσσερεις λέξεις, η ''γριά Μαριούλα'' από το Δίστομο, ζωντανεύει, θεατρική αδεία, την ζωή όπως την βίωσε στη Σφαγή - με δίπλας της σφαγμένους παιδιά, αδέλφια, γονείς, συγγενείς, φίλους, όνειρα, επιθυμίες - αλλά και μετά τη Σφαγή: Με ξένες, δανεικές, μέρες... Που τις ''άρπαζε'' και αυτές, όπως και τις ψυχές, ο θάνατος, ο ''Μαύρος'' στα μάτια των παιδιών...

Γραμμένο έμμετρα και με την τυπική - ρουμελιώτικη - ντοπιολαλιά, το έργο είναι βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά γεγονότα. Σκηνή- σκηνή περνούν βιωματικές καταστάσεις, με πλοκή αλλά και ανάγλυφη καταγραφή του ψυχισμού των ανθρώπων που επέζησαν της Σφαγής. Θα αναφερθούν, μέσα στην πλοκή του έργου, και τα 56 ονόματα των παιδιών που σκότωσαν οι Γερμανοί κατακτητές και θα προβληθούν και φωτογραφίες τους, ενώ θα ακουστεί και ένα από τα μοιρολόγια για παιδιά.
Το έργο αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα των πολέμων και κυρίως στα πιο αδύναμα, τα παιδιά και τις γυναίκες. Παράλληλα τιμά και εξυμνεί την τεράστια και πολλές φορές ανέλπιδη προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να περισώσουν ότι τελικά μένει αλώβητο μέσα από τις οριακές καταστάσεις που περνούν: Την ψυχή και την αξιοπρέπειά τους.

Επίσης από τη περασμένη εβδομάδα μέχρι και ανήμερα της επετείου της Σφαγής - 10 Ιουνίου - στο νέο κτίριο του Δημαρχείου, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Διστόμου, Αράχοβας, και Στειρίου παρουσιάζουν ζωγραφικά έργα τους με θέμα ''ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ''
Λίγες ήμερες νωρίτερα, την περασμένη Κυριακή, το Παιδικό Σκακιστικό Τμήμα του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου έκανε αγώνες επίδειξης ( σιμουλτανέ ) 20 παιδιών με αντίπαλο τον πρωταθλητή Στερεάς Ελλάδας, ενώ μέλη του συμμετείχαν και στον Δρόμο Θυσίας που φέτος είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: