Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Πρακτικό του δημοτικού συμβουλίου Αράχωβας, σχετικά με την απονομή πλακέτας και αναμνηστικού μεταλλίου στον Dr. Rudolf Lachauer

 Έλαβα από ανώνυμο αναγνώστη το παρακάτω απόσπασμα με τον εξής σχολιασμό:

"Φίλοι του Διστόμου ,

Μήπως θέλετε να τιμήσετε τους Γερμανούς Ναζιστές του Ολοκαυτώματος της Σφαγής? Ο πλέον αρμόδιος είναι ο νυν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όπως βλέπετε στην απόφαση του Δ.Σ. Αράχωβας τον Απρίλιο του 2009.
Ερνέστο".

Οι γνωρίζοντες και οι συμμετέχοντες στη δημόσια τακτική συνεδρίαση της 21/4/2009 του δημοτικού συμβουλίου Αράχωβας ας μας ενημερώσουν....






9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ (ΚΑΛΗΜΕΡΑ)
Στα 1728 ο Μητροπολίτης Μελέτιος αναφέρει ότι η Αράχωβα ήταν η διασημότερη κώμη του Παρνασσού.(Γεωγραφία Παλαιά και Νέα).

Στα 1830 γεννήθηκε στην Αράχωβα, το μεγάλο πνευματικό τέκνο της, ο ιστορικός Γεώργιος Κρέμος. Διατηρεί προσωπική φιλία με το Χαρίλαο Τρικούπη ενώ συγγράφει το τρίτομο έργο του «Τα Φωκικά». Η επιστημονική του απήχηση και αναγνώριση είναι τεράστια.

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου γεννήθηκε στα 1831 στην Αράχωβα, υπήρξε διαπρεπής επιστήμονας και καθηγητής Ιατρικής, με αξιολογότατες ιατρικές μελέτες και καθολική αναγνώριση. Διατέλεσε και Δήμαρχος Αράχωβας.

Στα 1840 ο περιηγητής Ιάκωβος – Ρίζος Ραγκαβής που πέρασε από την Αράχωβα, τη χαρακτηρίζει «…μέγα χωρίον…. Περίφημον δια το υγιεινόν του αέρος και την μακροβιότητα των κατοίκων της…».

Τον Ιούλιο του 1856, στην περιοχή Ζεμενό Αράχωβας, δόθηκε σκληρή μάχη ανάμεσα στους αρχιληστές με επικεφαλής το Χρήστο Νταβέλη και στην Εθνική Χωροφυλακή, με τον Αραχωβίτη υπολοχαγό Ιωάννη Μέγα. Επακολούθησε σφαγή στην οποία σκοτώθηκαν ο Νταβέλης και ο διώκτης του Μέγας.

Στα 1860, οι Γάλλος περιηγητής YEMENIZ πλέκει το εγκώμιο της Αράχωβας: «…Η Αράχωβα είναι το πιο ρομαντικό, το πιο γραφικό χωριό, χτισμένο σε ένα σημείο γεμάτο παλληκαριά…γύρω σου βλέπεις όλα τα βουνά…Πάνω από το κεφάλι σας είναι οι απότομες κορφές του Παρνασσού με τα ασυντρόφευτα χιόνια του… πιο πέρα οι βράχοι των Δελφών…»

Αντίστοιχα και άλλος Γάλλος περιηγητής CORNILLE στα 1887, υμνεί τις ομορφιές της Αράχωβας και αναφέρεται στις συνήθειες και τα έθιμα της.

Στις 20 Ιουλίου 1870, ο ισχυρός σεισμός στην Αράχωβα, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 24 κατοίκων, των τραυματισμό 300 ανθρώπων, ενώ τα περισσότερα σπίτια του χωριού που είχαν θεμελιωθεί σε αναβαθμούς του βουνού, κατέπεσαν.

Μεγάλη η προσφορά αγώνα από τους Αραχωβίτες κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων 1912 -13, και στη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, καθώς πολλοί έχυσαν το αίμα τους για την Ελευθερία.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η Αράχωβα υπέστη καταστροφές και εκτελέστηκαν κάτοικοι της, με ευθύνη του Φασίστα Κατοχικού φρούραρχου της Αράχωβας Epimach Lachauer.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, έλαβε χώρα η Μάχη της Σφάλας Αράχωβας, όπου οι Αραχωβίτες, σε συνεργασία με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ κατατρόπωσαν τους 700 Ιταλούς του φασιστικού Τάγματος, στο δυτικό τμήμα της Αράχωβας. Υπάρχει μνημείο στο 5ο Κm Αράχωβας- Δελφών.
Δυστυχώς η Αράχωβα ενεπλάκη και στον Εμφύλιο πόλεμο στα 1944 με τις τραγικές συνέπειες.
Στη δεκαετία 1960 η Αράχωβα είχε εξελιχθεί σε αξιόλογο εμπορικό και τουριστικό κέντρο, λόγω της κίνησης τουριστών προς τους Δελφούς.
Επίσης υπήρχε εργοστάσιο αεριούχων ποτών «ο Παρνασσός», ελαιοτριβεία, κινηματογράφοι, ενώ τα υφαντά και το ξακουστό Αραχωβίτικο κρασί είχαν κάνει γνωστή την Αράχωβα, σε όλη την Ελλάδα.
Διάσημοι επισκέπτες πέρασαν από την Αράχωβα, όπως το θρυλικό συγκρότημα των Beatles στα 1967 με πρωταγωνιστή το John Lenon, ενώ πολλοί Αραχωβίτες συμμετείχαν σε παραστάσεις αρχαίου Δράματος και σε γνωστές ελληνικές ταινίες.

Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Αράχωβας, αποτέλεσε η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού τη δεκαετία του 1980, η οποία γύρισε νέα σελίδα στην ιστορία της Αράχωβας και την καθιέρωσε ως πρωτεύουσα του χειμερινού τουρισμού.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι

Θέλω να σας υπενθυμίσω 3 γεγονότα

1. Πριν καν εκλεγεί ο κ. Γιαννέλος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, του έκανε πρόταση μομφής η αξιωματική αντιπολίτευση για κάτι που δήθεν είπε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για τη σφαγή του Διστόμου.

2.Εμφανίζεται στα blogs πρόταση της κ. Γρανιτσιώτη για να αποδοθεί ύψιστη τιμή στο κ. Παπανδρέου πρόταση παντελώς ανέφικτη (χωρίς απόφαση) από το νυν Δημοτικό Συμβούλιο.

3.Εμφανίζεται στα blogs ύποπτο σχόλιο του «Ερνεστο» με προσπάθεια εμπλοκής πάλι του κ. Γιαννέλου, με το ίδιο θέμα (σφαγή).

Επειδή πιστεύουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα δεν έχουν μοναδικό στόχο το κ. Γιαννέλο αλλά συνδέονται και καθοδηγούνται από συγκεκριμένα κέντρα, προκειμένω να σπείρουν διχόνοια και να χωρίσουν τις τοπικές κοινωνίες του Διστόμου και της Αράχωβας, σας καλούμε να καταδικάσετε αυτές τις τακτικές απ όπου και αν προέρχονται.

Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε ενιαία τα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής μας (οργάνωση νέου Δήμου, περιβάλλον, ανεργία κ.λ).

Σκεπτόμενοι πολίτες

Λέλεγας είπε...

Δεν κατάλαβα καλά την φράση ''Άφηνε τους αντάρτες να παίρνουν μέρος στο πανηγύρι''.σσ ( Σχόλιο Γιαννέλου στον Ντελάλη της Αράχωβας ). Δηλαδή θα του πείτε, κ Γιαννέλο, ευχαριστώ γι αυτό; Τι ήταν οι αντάρτες μιάσματα;
Δεν ξέρω τι σκοπό έχει αυτή η ανάρτηση τώρα, πάντως ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, δεν κρυβόταν πίσω από ανωνυμίες.
Ό,τι και να ήταν ο Γερμανός, ήταν κατακτητής. Εδώ χουντικό τιμάς και ξεσηκώνεται η Ελλάδα, μιας και έγινε η απονομη ( 21 Απριλίου )....Σαν πράξη για μένα είναι αισχρή, και δεν έχει να κάνει με το Δίστομο,έτσι κι αλλιώς η περιοχή δεν έχει δείξει τον απαιτουμενο σεβασμό στο Δίστομο.
Ωστόσο δεν έιναι κατι που εχει να κανει με τις σχεσεις των δυο κωμοπολεων, θα επρεπε αυτην την ενεργεια να την καταδικασουν και τα αλλα μερη. Γερμανος ΕΙΝΑΙ, ΣΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΗΡΘΕ....Ειναι προδοσία αυτό για μένα, ό,τι και να λενε καποιοι για να δικαιολογησουν..!! Δεν επρεπε να γινει, ειναι πρωτοφανες για τα ελληνικα δεδομενα..Για μια αξιοπρεπεια ζει η χωρα..και στον πρωτο που ειπε τα περι ιστοριας....Και το Διστομο πριν το σφαξουνε, ειχε καει πολλακις. και περασε κι αλλα απο τον εμφυλιο..επισης σφαγες στο Διστομο ειχαν γινει απο τα αρχαια χρονια, με αποκορυφωμα αυτο του Φιλιππου....
Επίσης ένδοξη ιστορία δεν έχετε μόνο εσείς.
Υπάρχουν και τα γυρω μερη με ιστορία παλαιότερη
Ευχαριστω

Λελεγας είπε...

Και μη ξεχνάς ότι ο Κρεμος ηταν Στειριώτης κατα το ημισυ...Αλλα δεν καταλαβαινω γιατι μας κανεις επιδειξη της ιστορίας της Αραχωβας; Που κολλάει; Εδώ αλλα βλεπουμε..
To Μετάλιο γράφεται έτσι..Το άλλο ειναι μεταλλείο......Μετάλιο ειναι το σωστο

γιαννελος σταθης είπε...

αγαπητοι φιλοι ειναι η 2η φορα που σπευδετε ν αναρτησετε κειμενο εμφανως προβοκατορικο.πραγματικα μενω εκπληκτος.κανενα αλλο σχολιο

Στειριώτης είπε...

Κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δ.Α.Α.

ποια είναι τα προβοκατόρικα κείμενα που αναρτήσαμε...

Ξαναδιαβάστε σας παρακαλώ προσεκτικά τα κείμενα όπως είναι διατυπωμένα ( που εσείς θεωρήσατε προβοκατόρικα)

πέστε μας που κάναμε λάθος και σας εκθέσαμε

να σας ζητήσουμε δημοσίως συγνώμη

Με εκτίμηση

Στειριώτης

Ανώνυμος είπε...

Κ.ΓΙΑΝΝΕΛΟ, ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΒΑΚΑΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙΣ ΤΑ BLOKS ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ. ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ Η Κ.ΦΩΤΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.

ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΑΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΣΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΕΧΘΕΣ ΕΝΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΕΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΕΡΝΕΣΤΟ ΑΝΕΣΥΡΕ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΜΕ ΜΕΝΑ.ΔΥΟ BLOGΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΦΗΝΩΝΤΑΣ ΝΑ ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΝΑΖΙ Κ.Λ.Π.ΕΙΝΑΙ Η 2Η ΦΟΡΑ.Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΔΙΟΓΚΩΘΗΚΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΥΠΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ.Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΙΔΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ .ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ

Σκεπτόμενος δημότης είπε...

Προς

Ο/Η ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ είπε...

πρόεδρε ( για την ταμπακιέρα τίποτα, ΒΛΈΠΩ απαντάς σαν πολιτικάντης στα ερωτήματα του Στειριώτη )

δεν φταίνε όμως τα μπλοκ του δήμου μας για τα λάθη τα δικά σας.

1) Στο πρακτικό του δήμου Αράχωβας, γράφει ότι τιμάται τον υιό του κατακτητή (ναζί),για το βιβλίο που έγραψε για την Αράχωβα

2) Στο πρακτικό της εκλογής προεδρείου του δήμου ΔΑΑ, πριν την διόρθωσή του άλλα έγραφε.( κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν είναι τιμητική θέση του γραμματέα)

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

σταθείτε στο ύψος σας και στους ρόλους που σας ανέθεσαν οι δημότες του δήμου μας ( συμπολίτευση ή αντιπολίτευση )

και κατανοήστε νωρίς ότι έχουν περάσει ανεπιτρεπτή τα χρόνια,

που τα δημοτικά συμβούλια ήταν ανεξέλεγκτα για τις αποφάσεις που έπαιρναν.

καλή επιτυχία στο έργο που μας ζητήσατε ( δια της ψήφου) και εμείς σας αναθέσαμε.( ρόλους)

ο νοών , νοείτω....