Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Προϋπολογισμός: Λεφτά υπάρχουν αλλά για τους …πιστωτές!

Μπορεί τα σενάρια για την χρεοκοπία «δια χειρός Μέρκελ» να οργιάζουν αλλά το 2012 η Ελλάδα θα δώσει για τόκους 17,9 δισ. ευρώ!
Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Εκπλήξεις επιφύλασσε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη.

Οι εκπλήξεις δεν αφορούσαν στο σκέλος των κοινωνικών δαπανών. Τα κονδύλια που σχετίζονται με κάθε είδους κοινωνική παροχή, μισθοδοσίες δημοσίων υπαλλήλων και μεταβιβαστικές πληρωμές σφαγιάζονται, τόσο ψυχρά που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί σε καιρό ειρήνης. Εντελώς ενδεικτικά: Οι αποδοχές και οι συντάξεις μειώνονται το 2012 σε σχέση με φέτος κατά 5,8%, οι μισθοί στο δημόσιο γενικά κατά 9,3% και του προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά 8,4%. Τα κονδύλια που δίδονται για ασφάλιση – περίθαλψη και κοινωνική προστασία μειώνονται κατά 9% και οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κατά 10%!
Ούτε το σκέλος των εσόδων αφορούσαν οι εκπλήξεις αφού και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 συνεχίζεται ο ίδιος άδικος, ταξικός επιμερισμός των φορολογικών βαρών, με τους φόρους των φυσικών προσώπων να αυξάνονται κατά 27,5% την ίδια ώρα που οι φόροι των νομικών προσώπων μειώνονται 22%. Πρόκειται για ληστεία, γιατί οι επιπλέον φόροι στα φυσικά πρόσωπα δεν ακολουθούν μια άνοδο των εισοδημάτων, που θα αιτιολογούσε στο έπακρο μια σχετική, ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση των φόρων. Η άνοδός τους κατά ένα τρίτο έρχεται μετά από μια δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω αύξησης της ανεργίας, κάθετης μείωσης των μισθών και των συντάξεων και των επιπλέον έμμεσων φόρων που κατατρώγουν το εισόδημα, όπως ήταν για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα οι νέοι φόροι που ελπίζει το δημόσιο (μάταια εν πολλοίς) να εισπράξει από τα φυσικά πρόσωπα ισοδυναμούν με μια εντελώς άδικη και αυθαίρετη αποστράγγιση του εισοδήματός τους. Το κράτος έτσι μετατρέπεται σε ληστή που εκμεταλλεύεται με τον πιο προκλητικό τρόπο την εξουσία του φτωχαίνοντας τον πληθυσμό. Αυτό είναι το κοινωνικό συμβόλαιο στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και στα χρόνια του ΔΝΤ. Από την άλλη τα νομικά πρόσωπα, οι εταιρείες δηλαδή, περιορίζουν την συμμετοχή τους στα φορολογικά έσοδα όχι μόνο λόγω των χιλιάδων λουκέτων που έχουν παραλύσει την αγορά, αλλά επίσης και λόγω της θεσμοθετημένης φορολογικής ασυλίας τους, η οποία θα ενταθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και Τρόικα.
Ο κρατικός προϋπολογισμός ωστόσο επεφύλασσε εκπλήξεις κι αυτές αφορούσαν την γενναιοδωρία που απέναντι στους τοκιστές. Οι πιστωτές μας είναι οι μόνοι που έχουν λόγους να χαίρονται καθώς τα χρήματα που θα οδηγηθούν στην αποπληρωμή των τόκων θα αυξηθούν κατά 9,8%. Από 16,3 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα δοθούν φέτος για την εξυπηρέτηση των τόκων, το 2012 υπολογίζεται να δοθούν 17,9 δισ. ευρώ. Χάρη συγκρίσεως, και για να φανεί για χάρη ποιών «ματώνουμε», να αναφέρουμε ότι για μισθούς στο δημόσιο συνολικά θα δοθούν 10,21 δισ. και για συντάξεις 6,57 δισ. ευρώ. Αν δηλαδή σταματούσαμε να πληρώνουμε μόνο τους τόκους θα μπορούσαν να διπλασιαστούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Για ασφάλιση δε, περίθαλψη και κοινωνική προστασία θα δοθούν 15,9 δισ. ευρώ, και πάλι λιγότερα απ’ ό,τι για τόκους. Οπότε και πάλι αν σταματούσαμε να πληρώναμε τους τόκους, αν προβαίναμε δηλαδή σε μονομερή στάση πληρωμών προς τους δανειστές, θα μπορούσαν να διπλασιαστούν τα κονδύλια που χρηματοδοτούν ασφάλιση και περίθαλψη, βάζοντας ένα φρένο έτσι στην παρακμή των νοσοκομείων και τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ακόμη πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν αν συγκρίνουμε τα 17,9 δισ. ευρώ που θα πάρουν οι τοκιστές από την χρεοκοπημένη και αναξιόχρεη κατά τ’ άλλα Ελλάδα το 2012 με τα χρήματα που περιμένει να συγκεντρώσει το δημόσιο από τον ΦΠΑ (τον πιο αντιλαϊκό φόρο) που ανέρχονται σε 16,5 δισ. ευρώ. Μια αθέτηση των πληρωμών επομένως κάλλιστα θα μπορούσε να επιτρέψει την κατάργηση του ΦΠΑ – στο πλαίσιο μιας εκ βάθρων αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος που ως πρώτο άρθρο θα είχε την άνοδο των φορολογικών συντελεστών για τις ανώνυμες εταιρείες και τις πολυεθνικές – που αυτή με τη σειρά της θα άνοιγε το δρόμο για την πτώση των τιμών και την στήριξη του λαϊκού εισοδήματος.
Ειρήσθω εν παρόδω, μεγάλοι ευεργητεθέντες του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 δεν είναι μόνο οι πιστωτές που θα αφαιμάξουν το 8,3% του ΑΕΠ (όταν το 2011 αφαίρεσαν το 7,4%) αλλά και οι έμποροι όπλων. Για εξοπλιστικά προγράμματα το 2012 αναμένεται να δοθούν 1,3 δισ. ευρώ ή 18,2% περισσότερα χρήματα απ’ όσα δόθηκαν πέρυσι. Λεφτά υπάρχουν και για το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα όπως φαίνεται που πολύ συχνά αν όχι πάντα έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Γαλλία, που ενδιαφέρονται να μας …σώσουν. Και στην πραγματικότητα να βυθίσουν την οικονομία ακόμη πιο βαθιά όπως δείχνει η εξέλιξη του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια.
Με βάση στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος από 127% του ΑΕΠ το 2009 (298,5 δισ.) αναμένεται να φθάσει το 2012 το 182% του (391,4 δισ. ευρώ). Στην πραγματικότητα η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από 55 ποσοστιαίες μονάδες γιατί το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν 115% και στο πλαίσιο των λαθροχειριών που έγιναν, με την βοήθεια και της Eurostat ώστε να φανεί επιβεβλημένη η προσφυγή στον μηχανισμό ΔΝΤ – ΕΕ, το έφθασαν στο 127%. Επίσης μόλις πριν δύο εβδομάδες ανακοίνωσε το ΔΝΤ τις προβλέψεις του βάσει των οποίων το ελληνικό χρέος θα οδηγηθεί στο 189% το 2012. Το υπουργείο Οικονομικών όμως φαίνεται ότι κάνει επιλεκτική χρήση των στοιχείων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, αξιοποιώντας ότι βοηθάει στην μάχη των εντυπώσεων. Αρωγό μάλιστα σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να έχει και την Τρόικα που συναίνεσε σε αυτή την πρόβλεψη, που ως ζητούμενο είχε να μην φανεί το μέγεθος του οικονομικού εγκλήματος που έχει συντελεστεί αυτή την 3ετία, στη διάρκεια της οποίας το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 74 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες! Ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί τέτοια έκρηξη!
Το μέτωπο όμως που οι λογιστικές απάτες της Τρόικας και των «νενέκων» της κυβέρνησης Γιωργάκη Τσολάκογλου αρχίζουν να γυρίζουν μπούμερανγκ είναι αυτό της πορείας του ΑΕΠ. Μέχρι στιγμής έκρυβαν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί επιδιώκοντας να μη φανεί σε όλο του το μεγαλείο το κοινωνικό δράμα που προκαλούσαν με τα μέτρα λιτότητας, τα οποία ναρκοθετούν οποιαδήποτε ελπίδα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ανακοίνωναν ψέματα για την πορεία της οικονομικής μεγέθυνσης, εμφανίζοντας προβλέψεις που έδειχναν μικρότερη ύφεση, όπως για το τρέχον έτος που μόλις τον Ιούνη διατύπωναν εκτιμήσεις για ύφεση της τάξης του 3,8%, για να την αναθεωρήσουν τώρα στο 5,5% ή βάφτιζαν την ύφεση ως μεγέθυνση όπως έκαναν για το 2012 που έλεγαν ότι θα σημειωθεί οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για να αντικατασταθεί από ύφεση της τάξης του 2,5%. Αν στην ύφεση της τάξης του 5,5% για φέτος και 2,5% για τον επόμενο χρόνο (που μετ’ απόλυτης βεβαιότητας θα είναι μεγαλύτερη) προσθέσουμε την ύφεση και των προηγούμενων χρόνων με βάση τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (2008: -0,2%, 2009: -3,2% και 2010: -3,5%) τότε έχουμε μια αθροιστική συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 14,9%, τουλάχιστον! Γιατί όχι μόνο η ύφεση του ’12 θα είναι μεγαλύτερη αλλά η συρρίκνωση επίσης δεν θα τερματιστεί τον επόμενο χρόνο. Μιλάμε επομένως για οικονομική καταστροφή. Μόνο σε περίοδο πολέμου ισοπεδώνεται με τέτοια βιαιότητα κοινωνικός πλούτος!
Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεσης (που δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο ούτε τυχαία αστοχία των οικονομετρικών μοντέλων, όπως βεβαιώνει το γεγονός ότι σε κάθε χώρα απ’ όπου περνάει η πανούκλα του ΔΝΤ συμβαίνει ακριβώς το ίδιο) σε συνδυασμό με την ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους που θα κλείσει τελικά στο 8,5% του ΑΕΠ (ενώ προβλεπόταν για 7,6%) επιταχύνουν τις εξελίξεις που αφορούν την συντεταγμένη, «δια χειρός Μέρκελ», χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος είναι απλός και τον περιέγραψε το περιοδικό Spiegel σε ανταπόκρισή του από τη Δευτέρα κιόλας το απόγευμα, το οποίο προφανώς προσπέρασε ως αστείες τις υποσχέσεις του Βενιζέλου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους μάλιστα 1,5% του ΑΕΠ, το 2012: «όταν οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Ιούλη σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ, υπέθεταν μεγέθυνση της τάξης του 0,6%. Με την ύφεση τώρα να συνεχίζεται για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος, η χώρα θα χρειαστεί πολύ πιθανά σημαντικά μεγαλύτερη βοήθεια». Η ανατροπή επομένως των βασικών παραδοχών επί των οποίων στηρίχθηκαν οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε οι ομολογιούχοι να πληρωθούν στην ώρα τους, καθιστά άκαιρο το δεύτερο δάνειο και την συμφωνία του Ιουλίου, επιταχύνοντας τα σχέδια για ένα μεγάλο κούρεμα του δημόσιου χρέους, που δεν αποκλείεται να καταληχθεί και στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Πλευρές αυτού του σεναρίου και πιθανές παραλλαγές συζητήθηκαν και κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι πως η επικείμενη χρεοκοπία, όπως η υπό εξέλιξη «διάσωση» θα σημάνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους, νέα φτώχεια για την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: