Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο Νεόπτωχος.

Γράφει η Lena Xanthi
Είσαι Έλληνας, ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος, ανεξαρτήτου ηλικίας και κομματικών πεποιθήσεων; Αυτό αρκεί. Είσαι σίγουρα νεόπτωχος.

Πρώτα δε σου έδωσαν αύξηση. Σου έκοψαν τα δώρα. Ύστερα λίγο από το μισθό σου. Μετά αύξησαν το ΦΠΑ. Σου έκοψαν μερικά επιδόματα. Λιγάκι ακόμα το μισθό σου, ειδικά αν ήσουν δημόσιος υπάλληλος.


Σου είπαν να μη μιλάς, γιατί και εσύ φταις «Μαζί τα φάγατε». Σου επέβαλλαν νέους φόρους, αλλά τους ονόμασαν έκτακτους. Σου ζήτησαν και άλλες θυσίες για να σωθεί η πατρίδα. Σου υποσχέθηκαν ότι σε 3-4 χρόνια το πολύ, όλα θα γίνουν όπως πριν.

Έπειτα, σου είπαν ότι χρειάζονται νέα μέτρα. Σου επέβαλαν νέα χαράτσια και κεφαλικούς φόρους. Σου μείωσαν λίγο ακόμα τον μισθό και τη σύνταξη, σε 10 -το πολύ- χρόνια η χώρα θα έχει σωθεί.

Νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, στα τσιγάρα και στη βενζίνη. Μετά χρειάστηκε να κόψουν λίγο ακόμα τις συντάξεις και το εφάπαξ. Βέβαια, σου είπαν ότι δεν πρέπει να μιλάς, να αντιδράς, γιατί τους έχουμε ανάγκη τους δανειστές μας. Ε, και αν σε είπαν και κοπρίτη, τεμπέλη, ζητιάνο απλά μη μιλάς.

Απαίτησαν να πουλήσεις γη και ύδωρ για να πάρεις τη 2η, την 3η, την 4η, την 5η, την 6η δόση. Σε φορολόγησαν βαριά για το σπίτι σου και το αυτοκίνητο σου. Σου είπαν ότι είναι δίκαιο. Σε τρομοκράτησαν με την απειλή της χρεοκοπίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όταν αγανάκτησες σε χλεύασαν. Σου είπαν ψέματα για το χρέος. Σιγά-σιγά έριξαν το βιοτικό σου επίπεδο, σε εξαθλίωσαν. Σε κορόιδεψαν λέγοντας σου, πως και οι ίδιοι οι βουλευτές αγανάκτησαν και δεν θέλουν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, αλλά 2-3 ώρες αργότερα το σκέφτηκαν ψυχραιμότερα στο περιστύλιο της Βουλής και έγιναν ήρωες για το καλό σου.

Όλα αυτά τα ανέχτηκες νεόπτωχε μου, να σου κλέβουν κάθε μέρα λίγο-λίγο την ελπίδα και τα όνειρά σου πόσο θα το ανεχτείς; Στις πόσες δόσεις χάνεται ολόκληρη η αξιοπρέπεια μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: