Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Δελτία τύπου του Ηλία Καρανίκα.


Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2011
Αυξήθηκαν οι πόροι για τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Καρπενησίου για το επόμενο οικονομικό έτος.

Από 1,4 σε 2 εκατομμύρια Ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Καρπενησίου για το επόμενο οικονομικό έτος. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνάντησης των υπαλλήλων του Υπουργείου με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Χρήστο Αηδόνη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας, στο γραφείο του, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού στο Καρπενήσι, αλλά και της σχετικής αναφοράς του Βουλευτή από του βήματος της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρανίκας μίλησε για το ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» επισημαίνοντας τα εξής: «Ο προϋπολογισμός στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου μειώθηκε πέρυσι κατά 50% και φέτος επίσης κατά 50%. Αν την πρώτη φορά ήταν 6 εκατομμύρια ευρώ, θα δούμε ότι τώρα ανέρχεται στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Όταν αυτό το Νοσοκομείο έχει εισπράξεις ύψους 2,4 εκατομμυρίων , δεν είναι δυνατόν να τις παίρνουμε να τις πηγαίνουμε αλλού. Τότε ποιος ο λόγος η διοίκησή του να φροντίσει να έχει και του χρόνου αντίστοιχες εισπράξεις; Να, γιατί επιμένω. Δε θέλω παραπάνω προϋπολογισμό, αλλά τουλάχιστον το επίπεδο των εισπράξεων που έχει το ίδιο το Νοσοκομείο έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει».
*****
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2011

Κεντρικός ομιλητής με θέμα την «Κοινωνική Πολιτική στην παιδική αναπηρία» ήταν ο γιατρός και Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Δ. Καρανίκας στο ξενοδοχείο «Χίλτον» την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011.
Το πρώτο και γενικότερο πλαίσιο της Ομιλίας του Βουλευτή μονοπώλησε το θέμα της «αναπηρίας» και το πώς αυτή προσεγγίζεται στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. μέσα από το «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» ως το νομικό πλαίσιο που αναγνωρίζει το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να επωφελούνται από μέτρα που προορίζονται για την εξασφάλιση της αυτονομίας τους, της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ένταξης και της συμμετοχής τους στη ζωή της κοινότητας. Στην εισαγωγή του αυτή ο Βουλευτής διατύπωσε :
«Τα άτομα με αναπηρία αντιπροσωπεύουν σήμερα πάνω από το 15% του πληθυσμού της ΕΕ. Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες της Ευρώπης.
Για να μπορούν τα άτομα αυτά να ασκούν τα δικαιώματά τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι σχετικές δράσεις πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης επί ίσοις όροις με τους άλλους. Στο πλαίσιο αυτό, η παροχή μακροχρόνιας φροντίδας και στήριξης αποτελούν βασικές προτεραιότητες».
Διαχωρίζοντας ύστερα τα είδη των παθήσεων, προσβολών,βλαβών, διαταραχών και δυσπλασιών σε ιατρικούς όρους ο κ. Καρανίκας προσέγγισε το ζήτημα της εγκεφαλικής παράλυσης με ιδιαίτερη αναφορά στην αναλογία που σήμερα παρατηρείται. Συγκεκριμένα μίλησε για παρατήρηση της τάξης μία (1) ανά χίλιες (1000) γεννήσεις και για περίπου τριακόσια (300) παιδιά το χρόνο με εγκεφαλική παράλυση.
           Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα εγκεφαλική παράλυση, ανέφερε ότι ο αριθμός αγγίζει συνολικά περίπου τις δέκα χιλιάδες (10.000) ( περιλαμβάνονται και ήπιες ημιπληγικές ή διπληγικές προσβολές).
Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο γιατρός και Βουλευτής ανέλυσε τις δυνατότητες θεραπευτικής προσέγγισης της εγκεφαλικής παράλυσης, τις δράσεις της οικογένειας γύρω από αυτήν καθώς και την πρόβλεψη για το ζήτημα αυτό από τον ίδιο τον «Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας». Συγκεκριμένα επεσήμανε το στόχο της μεγιστοποίησης της δυνατής κινητικής εξέλιξης, το γεγονός ότι η φυσιοθεραπεία παραμένει η κύρια βοήθεια μαζί με διάφορες μεθόδους θεραπείας. Από πλευράς δράσεων οικογένειας μίλησε για τους ίδιους ακριβώς στόχους και παραπάνω παράγοντες καθώς και για τη χρήση μεθόδων όπως: νάρθηκες , κηδεμόνες, καρέκλα, ορθοστάτης, αλλά και περαιτέρω εξειδικευμένες δράσεις, όπως η υδροθεραπεία και η ιπποθεραπεία. Στις δράσεις όμως της τελευταίας ο κ. Καρανίκας προσέγγισε με έμφαση την ανάληψη δράσης για τη μετακίνηση και τη νοσηλεία του παιδιού με αναπηρία αλλά και τις χειρουργικές πράξεις που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση. Στο σημείο αυτό έγινε και η ουσιαστική σύνδεση στην ομιλία των δράσεων αυτών με τον «Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας», για την οποία ο κ. Καρανίκας ανέλυσε τα παρακάτω:
 «Με το άρθρο 14, ο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας» προβλέπει φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες. Οι πρώτες διενεργούνται σε συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια, εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, σε εργαστήρια κλινικών και θεραπευτήρια ενώ σε σοβαρά κινητικά προβλήματα, όπως παραπληγίες, τετραπληγίες κ.λ.π., μπορεί να χορηγούνται μέχρι δέκα (10) συνεδρίες το μήνα και για έξι (6) μήνες
Το κόστος της κάθε συνεδρίας ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) Ευρώ για το οποίο το ΙΚΑ χορηγεί διακόσια (200) Ευρώ τον μήνα ενώ το Δημόσιο εκατόν ογδόντα (180) Ευρώ».
Στη συνέχεια ο γιατρός και Βουλευτής παρουσίασε τρία είδη ειδικών βοηθημάτων για παθήσεις και βλάβες όπως η σκολίωση, η μηνιγγοκήλη και η μυοπάθεια, περνώντας έτσι στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του. Σε αυτό, ο κ. Καρανίκας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας» και τις Επιτροπές Αξιολόγησης των Αναπήρων αναφέρθηκε σε πρόσφατα ρεπορτάζ για τις «Σπιναλόγκες» των ανάπηρων Τσιγγάνων, σε χωριό της Βοιωτίας, όπου χίλια εξήντα οκτώ (1068) άτομα λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα,  αλλά και για την Καρδίτσα, όπου τετρακόσια (470) άτομα χωριού λαμβάνουν επιδόματα με αίτιο ψυχολογικά προβλήματα. Συνέχισε λέγοντας: «Σε ένα πολύ ρεαλιστικό άρθρο του Πάσχου Mανδραβέλη στην «Καθημερινή» (16-01-11) ξετυλίγεται όλο το δαιδαλώδες πλέγμα των αμέτρητων υπηρεσιών, φορέων, επιτροπών επί επιτροπών, σχεδίων δράσης και χιλιάδων αρτικόλεξων που ακολουθούν κάθε δημόσιο ελληνικό έγγραφο!
Συγκρουόμενες αρμοδιότητες οργανισμών, φορέων, ινστιτούτων, με ονομασίες από παραλλαγές αρκτικόλεξων (ΕΚΚΑ, ΕΣΥΠΚ, ΙΝΚΠΟ, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ΚΕΑΤ, ΚΑΦΚΑ κ.λπ.) που ακόμα και με την υπόθεση πως ένας δημόσιος έχει τις καλύτερες προθέσεις, δύσκολα θα βγει άκρη».
Ο κ. Καρανίκας επέλεξε να κλείσει την ομιλία του δίνοντας με απλό και καθαρό τρόπο το στίγμα που οι καιροί επιβάλλουν για την κοινωνική πολιτική για το ανάπηρο παιδί: 
«Η ποιότητα ζωής παιδιών με εγκεφαλική παράλυση αποτελεί δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: