Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

1,7 δισ. άνθρωποι στο χείλος της ασιτίας.

Σε συνθήκες εξαθλίωσης κινδυνεύουν να βρεθούν 1,7 δισ. άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης Actionaid λόγω των κλιματικών αλλαγών, της ασύστολης καταστροφής των φυσικών πόρων του πλανήτη και της όλο και αυξανόμενης τιμής των τροφίμων. Το τρίπτυχο αυτό επισιτιστικής κρίσης δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα όπως καταδεικνύει η έρευνα με τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού: ποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την κλιματική και επισιτιστική κρίση;» που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν την παγκόσμια μέρα διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.




Οι χώρες που απειλούνται περισσότερο είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι,  η Νότια Αφρική,  η Αϊτή,  το Μπαγκλαντές, η Ζάμπια,  η Ινδία,  η Σιέρρα Λεόνε, η Αιθιοπία και η Ρουάντα, χώρες με συνολικό πληθυσμό το ένα τέταρτου του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο γενικός διευθυντής της ActionAid Ελλάς, Γεράσιμος Κουβαράς, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, «φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της η εποχή των φτηνών τροφίμων για όλους μας, καθώς οι εντατικές και μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες φτωχαίνουν τόσο τη γη και υποβαθμίζουν τόσο το περιβάλλον, που μειώνεται η δυνατότητά του να μας θρέψει. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις σοδειές, είτε πρόκειται για παρατεταμένες ξηρασίες, όπως συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Αφρική, είτε για πλημμύρες, όπως συμβαίνει τώρα στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές».

Ο ίδιος πιστεύει όμως πως η κατάσταση είναι ανατρέψιμη και πως αν επιτραπεί στους κατοίκους των φτωχών χωρών να καλλιεργήσουν οι ίδιοι την τροφή τους, με στήριξη ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί σ’ αυτό, μπορεί να καταπολεμηθεί η φτώχεια, η πείνα και ο υποσιτισμός.

Οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και η μεγάλη βιασύνη ξένων επενδυτών να ελέγξουν πόρους όπως το πετρέλαιο, τα ορυκτά, τα βιοκαύσιμα και το νερό, θα μπορούσαν να αφήσουν εκατομμύρια από τους πιο φτωχούς χωρίς αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να παράγουν επαρκή τροφή. Μόνο στην Αφρική, περισσότερα από 6 εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένης γης πρέπει να αναβαθμιστούν για να ανταποκριθούν στην αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2050.

Δεν υπάρχουν σχόλια: