Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Αποτυχημένη θεωρούν οι επιτηρητές μας την κυβέρνηση του Παπανδρέου του τρίτου

Του Κώστα Νικολάου
Η χώρα μας βρίσκεται στο μη περαιτέρω. Η κυβέρνησή μας υπό τον Παπανδρέου τον τρίτο αδρανεί αυτοσχεδιάζοντας. Οι ξένοι... σωτήρες (που δεν λειτούργησαν ΠΟΤΕ ως φίλοι και σύμμαχοι απέναντί μας) μας έχουν περάσει τη θηλιά στον λαιμό. Η ανεργία καλπάζει και μαζί με την υποαπασχόληση έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.
Η φτώχεια αυξάνεται αλματωδώς και τα σπασμένα των απάνθρωπων μέτρων τα πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Οι οποίοι θα κληθούν να υποστούν και τα επικείμενα –και επαχθέστατα– νέα μέτρα των, με το αζημίωτο, «ευεργετών» μας. Μέτρα που η... ευφυέστατη κυβέρνηση του Μνημονίου δεν θα εξαγγείλει λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα, αλλά αρχές Ιουνίου, εν μέσω διακοπών, για να μην τα πάρουμε ΑΜΕΣΩΣ είδηση, εκλαμβάνοντάς μας ως ηλίθιους! (Αυτό, φυσικά, αν της το επιτρέψουν οι άτεγκτοι επιτηρητές μας.)


Θα προσθέσω δύο τινά ακόμη: Πρώτον, ότι παρά την πρωτοφανή και αδιέξοδη κρίση που υφίσταται η χώρα μας, ορισμένοι θησαυρίζουν, με πρώτους και καλύτερους τους διαπλεκόμενους με την εξουσία. Και δεύτερον, τη θρασύτατη δήλωση του ανεκδιήγητου υπουργού Οικονομικών Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές του αρμόδιου Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. «Τα μέτρα», είπε, «δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό, αλλά δυναμική»! Συμφωνώ απόλυτα, με την υποσημείωση ότι αναφέρεται ΜΟΝΟ στους διαπλεκόμενους με την εξουσία. Και προσθέτω ότι οι εν λόγω ματσωμένοι ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΠΟΤΕ.

Οργιάζουν τα σενάρια για επιμήκυνση, αναδιάρθρωση και τα τοιαύτα ενός χρέους που θα αυξάνεται συνεχώς, της εκ κατασκευής ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗΣ ποιότητας των επιβαλλόμενων μέτρων ένεκεν. Το τραγικό είναι ότι πολλοί από εκείνους που ευαγγελίζονται την ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν λένε ρητά ότι Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗ. Εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα θα είχε μια αναδιάρθρωση σε συνδυασμό με το περιλάλητο «κούρεμα» του χρέους. Ένα «κούρεμα» το οποίο δεν θα δέχονταν ασμένως οι τοκογλύφοι δανειστές μας, αλλά θα έκαναν την ανάγκη φιλοτιμίαν προ του κινδύνου να χάσουν τ’ αυγά και τα πασχάλια με την πιθανότατη πλέον ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ανατροπή μιας ανάλγητης κυβέρνησης που έχει εξοργίσει τα μέγιστα τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. 

Σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα μας που να μην πιστεύει ακλόνητα ότι το Μνημόνιο ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Η ψευδέστατη διαζευκτική δυνατότητα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» έχει καταντήσει στη συνείδηση των ελλήνων πολιτών τυμπανιαίο πτώμα. Οι μέχρι πρότινος πουλημένοι δημοσιογράφοι που προπαγάνδιζαν μονότονα ως προέκταση της κυβερνητικής προπαγάνδας και τηλεβόας της το... ευεργετικότατο Μνημόνιο, έχουν ανακρούσει πρύμναν, άλλοι διακριτικά και άλλοι αναφανδόν. Γι’ αυτούς έγραψε την Πέμπτη στην «Ελευθεροτυπία» τα εξής αποστομωτικά ο Γιάννης Τριάντης: «Τώρα ανακάλυψαν το “λάθος”... Αλλά τα γραπτά τους –εξυπνακίστικα και χολερικά ορισμένα εξ αυτών– στάζουν ακόμη χολή και δηλητήριο εναντίον των ολίγων (δημοσιογράφων, οικονομολόγων και κομματικών σχηματισμών) που αντιστρατεύτηκαν το Μνημόνιο από την πρώτη στιγμή. Και είχαν επισημάνει –από τις αρχές του 2010– όσα παραδέχονται τώρα αισχυντηλώς οι ίδιοι». Το ερώτημα είναι πού θα κρυφτούν αυτοί οι αχρείοι όταν θα έρθει η ώρα του καταλογισμού ευθυνών, διότι, ως γνωστόν, scripta manent. (Παρελκύει η αυταπόδεικτη διαπίστωση ότι πρώτιστος υπεύθυνος θα ανακηρυχθεί εν χορδαίς και οργάνω ο πρωθυπουργός του Μνημονίου.)

Το αστείο είναι ότι, όπως διαλαμβάνει ο τίτλος αυτού του άρθρου, δεν θεωρούν αποτυχημένη την κυβέρνηση του Παπανδρέου του τρίτου ΜΟΝΟ οι επιτηρητές μας, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού (πλην διαπλεκομένων και διαφεντευτών του κεφαλαίου), με εκ διαμέτρου αντίθετη όμως αιτιολόγηση. Οι πρώτοι ζητούν όλο και περισσότερα, ενώ οι δεύτεροι συντάσσονται και αγωνίζονται για την απαλλαγή της χώρας μας από μια απεχθή και καταστροφική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που κλείνει μαγαζιά, μικροεπιχειρήσεις, σχολεία, ακόμη και νοσοκομεία και εξανδραποδίζει, όχι μόνο οικονομικά, αλλά ταυτοχρόνως ηθικά και πνευματικά τους Έλληνες. Μια κυβέρνηση επιπλέον που βάλθηκε να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σ’ έναν απέραντο τζόγο. Αφήνω την ηττοπαθή στάση της στα εθνικά μας θέματα, αρνούμενη, όπως έχω γράψει επανειλημμένα, ακόμα και την κατεπείγουσα ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδος (ΑΟΖ), η οποία συνεπάγεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ για την πατρίδα μας, που τα εκχωρεί ουσιαστικά στην Τουρκία! 

Το πολιτικό μας σύστημα νοσεί αθεράπευτα. Το γνωρίζουμε όλοι και το επισημαίνουν τα φωτισμένα μυαλά του τόπου μας με συγκεκριμένα παραδείγματα. Από τους διανοούμενούς μας λίγοι αντιδρούν και η αντίδρασή τους είναι μεμονωμένη. Οι περισσότεροι είναι προσδεδεμένοι σε συμφέροντα και αδιαφορούν για τη χώρα που τους γέννησε και τους ανέδειξε, απεμπολώντας αυτονοήτως στην πράξη την ιδιότητα του διανοούμενου και του πνευματικού ανθρώπου. Έννοιες, ιδίως η πρώτη, l’ intellectuel, που σημαίνουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά και καταπολέμηση του συμβιβασμού και της αδικίας, όπως είχε συμβεί στην πολύκροτη δίκη Ντρέιφους στη Γαλλία, εξ ου και ο όρος. 

Υπογραμμίζω, τέλος, με μεγάλη ικανοποίηση την πρόσφατη επιστημονική ημερίδα –μετείχαν μεταξύ πολλών άλλων οι κύριοι Γ. Κασιμάτης, Κ. Μπέης και Απ. Γεωργιάδης– στην οποία αναφέρθηκαν ρητά οι ρίζες του κακού: 
1. Η ατιμωρησία, για την οποία έχουν φροντίσει εν πολλοίς οι ίδιοι οι πολιτικοί. 
2. Τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας. 
3. Η απόλυτη («ηγεμονική») εξουσία της εκάστοτε πλειοψηφίας και του πρωθυπουργού και ο «διακοσμητικός χαρακτήρας» του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
4. Η μετατροπή του πολιτικού κόσμου σε «κλειστή τάξη επαγγελματιών, που συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της εξουσίας». 

Ρίζες του κακού που θα πρέπει να τις ξεριζώσουμε το συντομότερο δυνατόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: