Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΕΣΥΝ Βοιωτίας και δήμος Λεβαδέων διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ.


Την απόφαση της κυβέρνησης «να πλήξει και να οδηγήσει ουσιαστικά σε κατάρρευση το δημόσιο και δωρεάν σύστημα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης χτυπώντας το βασικό κορμό του, το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)» καταδικάζει το παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ.

Το ΕΣΥΝ μεταξύ άλλων τονίζει: «Παρά την επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων του, το ΚΕΘΕΑ υποχρηματοδοτείται εδώ και χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να περικόψει παραπάνω από το 50% της χρηματοδότησής του, θέτει το 10% των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ και στα Κέντρα Πρόληψης σε εργασιακή εφεδρεία πράγμα που σημαίνει πως μονάδες θα κλείσουν με δραματικές συνέπειες για χιλιάδες υπό θεραπεία εξαρτημένους που τους οδηγούν στην αβεβαιότητα, στην αστάθεια και αγωνία για τη ζωή τους.Τους οδηγούν ουσιαστικά πίσω στις πιάτσες , στη φυλακή και την εξαθλίωση με τεράστιο κόστος για τις οικογένειές τους και το σύνολο της κοινωνίας».
Παράλληλα αγωνίζεται και ζητά δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, την δημιουργία νέων προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης τη δημιουργία στεγνού θεραπευτικού προγράμματος στη Βοιωτία που αποτελεί αίτημα όχι μόνο του ΕΣΥΝ αλλά όλων των φορέων της Περιφέρειας και την πρόσληψη 4 εργαζομένων (επιστημόνων) για την επάνδρωση και λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού στη Λιβαδειά, όπου υπάρχει η κτιριακή υποδομή.
Το ΕΣΥΝ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την κοινή δράση όλων των κοινωνικών δυνάμεων (ανθρώπων και φορέων) που θέλουν να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική και επισημαίνει ότι η κάθε οικογένεια πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της αλλά και ο κάθε νέος άνθρωπος να κάνει την επιλογή του και «απέναντι σ' αυτούς που τον στέλνουν στα αζήτητα, να επιλέξει το δρόμο του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής για μια κοινωνία της δουλειάς, της αξιοπρέπειας, της προκοπής, μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά».
Έντονη ήταν η αντίδραση και του δήμου Λεβαδέων. «Όλοι οι Έλληνες πολίτες άφωνοι παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα το κοινωνικό κράτος να κατεδαφίζεται ολοκληρωτικά και οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται σαν ψυχροί αριθμοί στα πλαίσια της «εξυγίανσης» του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Έτσι, μετά το κλείσιμο των ψυχιατρικών μονάδων ΕΚΕΨΥΕ, απαιτείται τώρα η μείωση προσωπικού του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο κλείσιμο οι μονάδες απεξάρτησης και εκατοντάδες χρήστες που προσπαθούν να κάνουν μια καινούργια αρχή στη ζωή τους να πεταχτούν ξανά στις πιάτσες του θανάτου και τις φυλακές».
Σχετικά με το κοινό έτοιμα του δήμου και του ΕΣΥΝ Βοιωτίας για την λειτουργία στεγνού προγράμματος στη Λιβαδειά τονίζει ότι πλέον αυτό «τίθεται εν αμφιβόλω, απογοητεύοντας έτσι όχι μόνο τους φορείς που αγωνίστηκαν για την έλευσή του, αλλά και εκατοντάδες συμπολίτες και τις οικογένειες που προσδοκούσαν μέσα από αυτό, τη λύση στο πρόβλημα που γεννά η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών».
Καταλήγοντας ο δήμος Λεβαδέων τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης του ΚΕΘΕΑ από το άδικο μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας» και τονίζει: «Όπου κλείνει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, ανοίγει μια πιάτσα διακίνησης. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: