Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ντόμινο καταλήψεων στα σχολεία

Διογκώνεται το μέτωπο των αντιδράσεων στο σχέδιο των σχολικών συγχωνεύσεων του υπουργείου Παιδείας. Ο αριθμός των καταλήψεων σε όλη τη χώρα αυξάνεται, οι διαμαρτυρίες μαθητών και γονέων οξύνονται, ενώ οι εκπαιδευτικοί μετά τη χθεσινή πανελλαδική διαμαρτυρία έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης συντονίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη Λάρισα οι μαθητές ενός Λυκείου αποφάσισαν να ξεκινήσουν απεργία πείνας, στην Αθήνα καταγράφονται καταγγελίες για αποφάσεις συγχωνεύσεων που ευνοούν ιδιώτες, σε όλη τη χώρα το κύμα των αντιδράσεων δυναμώνει. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας επιμένει. Με νέα δήλωσή της η κ. Διαμαντοπούλου απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς εκπαιδευτικούς και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για χρησιμοποίηση των μαθητών, τονίζοντας πως υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή».
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα ήθελα να κάνω έκκληση σε ορισμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν τη διοικητική αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση, υπάρχει όμως μια "κόκκινη γραμμή". Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους: να βγαίνουν τα παιδιά από τις τάξεις και να χρησιμοποιούνται ως θέαμα σε κανάλια και μάλιστα σε ώρες μαθήματος. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάθεση των επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο θέμα».
Απεργία πείνας στη Λάρισα
Οι καταλήψεις αυτή τη στιγμή έχουν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, με περισσότερες να καταγράφονται σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο, Θεσσαλία, Αιγαίο, Δ. Ελλάδα. Στη Λάρισα, οι μαθητές της Β' Λυκείου Τσαριτσάνης από χθες συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο δηλώνοντας πως ξεκινούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση του σχολείου τους. Από την άλλη, άρχισαν οι καταγγελίες για υπόγειες συμφωνίες. Η συνδικαλιστική κίνηση ΠΑΣΚ (που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) εκπαιδευτικών Δυτικής Αθήνας ερωτά την αρμόδια υφυπουργό, κ. Χριστοφιλοπούλου, για την ακύρωση, την τελευταία στιγμή, απόφασης για συγχώνευση σχολείου που ανήκει σε ιδιώτη και κοστίζει μηνιαίως 4.500 ευρώ. «Ποιος ωφελείται, οικονομικά, από τη μη συγχώνευση του σχολείου και ποιες αδιαφανείς παρεμβάσεις έγιναν και από ποιους» ρωτούν οι εκπαιδευτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», πρόκειται για σχολείο στην περιοχή Ιλιον, το κτήριο του οποίου ανήκει σε μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ορισμένοι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι με την εξέλιξη αυτή ευνοείται και κάποιος εκ των συμβούλων του υπουργείου που έχει οργανική θέση σε σχολείο της περιοχής.
Κατά τ' άλλα, καθηγητές και δάσκαλοι, χθες, συγκεντρώθηκαν στις Διευθύνσεις ανά την επικράτεια, ενώ σήμερα, στην Ολομέλεια προέδρων των τοπικών συλλόγων, συζητείται η πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την πρώτη από μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων, την 24ωρη απεργία στις 30 Μαρτίου. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: