Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2011

Γράφει ο Γιώργος Σκλάβος
Οικονομολόγος - Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας 

Την περίοδο της Κρίσης οι δράσεις πολιτών και συλλογικοτήτων αποτελούν πρώτη διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και μια φωτεινή ένδειξη ότι η συλλογική κινητοποίηση  μπορεί να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει, για τα πραγματικά μεγάλα και σπουδαία που αφορούν τη ζωή μας  και την ποιότητά της.


Η Ώρα της Γης ξεκίνησε ως μια πρωτοπόρα παγκόσμια δράση απέναντι στην καταστροφή του Περιβάλλοντος από τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ονειροπόλα σύλληψη αγκαλιάστηκε από τους πολίτες του κόσμου, αποτελώντας ορόσημο για μια παγκοσμιοποίηση που αναδεικνύει τον άνθρωπο ως φορέα αξιών, ως ισότιμο και διαδραστικό πολίτη της οικουμενικής γειτονιάς και όχι ως  κλειστοφοβικό, αποξενωμένο πιόνι ενός γκέτο.


Η ενθουσιώδης συμμετοχή της Νέας Γενιάς διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας δείχνει την ανάγκη των νέων  να συμμετέχουν, να διαμορφώνουν, να παλεύουν και να κερδίζουν με φρέσκες ιδέες και πρωτοπόρα μέσα το μέλλον τους. Μόλις δυο ώρες, το 2009 και το 2010, ήταν αρκετές για να εξοικονομήσουμε περίπου 1000 τόνους CO2, το οποίο αντιστοιχεί με τη στάση 73.018 αυτοκινήτων από την κυκλοφορία για δυο ώρες.

Η φετινή Ώρα της Γης πρέπει να αποτελέσει μια υπενθύμιση ότι το φυσικό μας περιβάλλον κινδυνεύει και από την πυρηνική απειλή. Ο σεισμός της Ιαπωνίας, οι βιβλικές εικόνες καταστροφής και οι εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα αποδεικνύουν  σε όλους ότι η τεχνολογική πρόοδος πρέπει να εναρμονίζεται με τη φύση, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε. Η γνώση και η καινοτομία αποτελούν ασπίδα για τον άνθρωπο ο οποίος όμως απαιτείται να αναλογίζεται τα όρια και τις δυνατότητές του, σε ένα ολοκληρωμένο, δυναμικό οικοσύστημα αιώνων.

Σε αυτήν την οικουμενική προσπάθεια, το κλείσιμο του διακόπτη την ίδια στιγμή, ανατρέπει- έστω και για μια ώρα- τους συσχετισμούς. κόβει το ρεύμα για να ανάψει το φως μιας δημοκρατικότερης, δικαιότερης γειτονιάς. Συμβολίζει την τεράστια δύναμη της συλλογικής ιδέας έναντι του ατομικού κέρδους. Συμβολίζει τη συλλογική απαίτηση των πολιτών για την προώθηση νέων πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας στο πλαίσιο ορθολογισμού της χρήσης και όχι της αλόγιστης σπατάλης. Δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Το Σάββατο 26 Μάρτη στις 20:30 σβήνουμε τα φώτα, ανάβουμε την ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: