Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

22 Μαρτίου:Παγκόσμια Ημέρα Νερού


   Του ΖΙΩΓΑ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ          
  Περιφερειακός Σύμβουλος
        Στερεάς Ελλάδας  
        τ. Αντινομάρχης

     Η 22 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα νερού, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε, έστω για μία ημέρα, ότι η ύπαρξη μας εξαρτάται  από το πολυτιμότερο ελεύθερο αγαθό της φύσης, το νερό, διότι όλοι εμείς τις υπόλοιπες 364 ημέρες  όχι μόνο δεν  το προστατεύουμε αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να το μολύνουμε και να το κατασπαταλούμε.

      Η μεγαλύτερη απειλή για τα υδάτινα αποθέματα της χώρας μας είναι η μόλυνση από τον άνθρωπο   και η σπατάλη με το σημερινό μοντέλο της Ελληνικής γεωργίας.  Την μεγαλύτερη ευθύνη φέρνει  το κράτος  με τις πολιτικές του και όχι ο Έλληνας αγρότης.
      Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού στη χώρα μας με το 84%, από αυτή  την ποσότητα  τα 2/3 περίπου χάνεται πριν φθάσει στο χωράφι ή χρησιμοποιείται σπάταλα, το 2%  πηγαίνει στην αστική χρήση (ύδρευση) και το 14% στη βιομηχανία.
     Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γεωργία, όπως αρκετοί διαλαλούν, το πρόβλημα είναι ο άνθρωπος με όλες τις δραστηριότητες του και φυσικά η μεγάλη κατασπατάληση νερού γίνεται, όταν ακόμη και σήμερα,  όλα τα δίκτυα μεταφοράς είναι χωμάτινα χωρίς έργα υποδομής και το μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει  και χάνεται στην θάλασσα.
    Οι μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που απειλούν και την χώρα μας ( ξηρασία, έντονες καταιγίδες, πλημμύρες, ερημοποίηση κλπ) είναι αποτέλεσμα του ανθρώπου ο οποίος δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για το περιβάλλον και την διαχείριση των υδάτων , με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα προβλήματα στην Ελληνική γεωργία.
     Το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων αποτελεί μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας.
       Όμως  μέχρι σήμερα δεν έγινε ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, δεν λήφθηκε υπόψη κανένα περιβαλλοντικό μέτρο αλλά δεν έγιναν και τα σπουδαία εκείνα εγγειοβελτιωτικά έργα, που προτάθηκαν από τους διαφόρους φορείς και παραμένουν στα χαρτιά μόνο προτάσεις και μελέτες.
        Εδώ και τώρα  λοιπόν χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού. Να δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
        Είναι πια καιρός η Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των υδάτων να σταματήσει η υπεράντληση νερού, η ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, διότι το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο ποσοτικό αλλά πολύ περισσότερο ποιοτικό, διότι η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών γίνεται καθημερινά:
          - Με την ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μεγάλες ποσότητες από αυτά καταλήγουν στα υπόγεια και επιφανειακά νερά..
          - Με τα υγρά και στερεά απόβλητα και τα τοξικά αέριά τους, πολλά εργοστάσια, χωρίς ειδικά φίλτρα και βιολογικούς καθαρισμούς ρυπαίνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά (χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή Οινοφύτων).
    -Με την αποχέτευση ανεπεξέργαστων οικιακών λυμάτων σε υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, λίμνες κλπ).
         Ως πολίτες έχουμε την δύναμη και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό για τις επόμενες γενιές και καθίσταται περισσότερο εμφανή η συστηματική προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για την ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: