Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πηγάδι δίχως πάτο

ΜΕΧΡΙ πρότινος το ελληνικό Δημόσιο δεν γνώριζε πόσους υπαλλήλους απασχολεί.
Χρειάστηκε να γίνει ειδική απογραφή για να το μάθει. Κάπως έτσι δεν γνωρίζει τι και πώς πληρώνει στους χιλιάδες οργανισμούς και φορείς, που έχει υπό τον έλεγχό του. Γι' αυτό και το δημόσιο χρήμα πέφτει, επί δεκαετίες τώρα, σ' ένα πηγάδι δίχως πάτο.


ΘΑ περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον αυτό θα είχε τακτοποιηθεί σε εποχές Μνημονίου και σκληρών περικοπών, με πρώτα θύματα τους μισθούς και τις συντάξεις. Οτι θα είχε μπει ένα τέλος στις δαπάνες χωρίς έλεγχο. Αμ δε. Το παλιό βιολί συνεχίζεται. Δημόσιοι οργανισμοί είτε αρνούνται είτε δεν είναι σε θέση να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 65 δημόσιοι φορείς -44 νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ και λοιπά ερευνητικά ιδρύματα- δεν έστειλαν στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις που έχουν. Και κάποια που έστειλαν είναι κουτσουρεμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν άκρη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
ΚΑΙ όλα αυτά, ενώ έχει γίνει εδώ και μήνες σαφής η προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα σταματά η κρατική χρηματοδότηση σε όσους οργανισμούς δεν καταθέτουν ισολογισμό και απολογισμό των πεπραγμένων τους. Κι όμως, η προειδοποίηση αυτή αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να κοπεί αυτό το μήνα η καταβολή των οφειλόμενων ποσών.
ΔΥΟ εξηγήσεις χωρούν γι' αυτήν την κατάσταση. Πρώτον, κάποιοι από αυτούς τους οργανισμούς δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που τους ζητούνται. Μπορεί να φαίνεται αστείο, όμως η ελληνική πραγματικότητα άλλα δείχνει καθημερινά. Κάποιοι μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχουν ακόμη μηχανοργάνωση και οι υπάλληλοι να δουλεύουν με μπλοκάκι και στιλό. Δεύτερον -και σοβαρότερο- κάποιοι να μη στέλνουν σκοπίμως τα στοιχεία, για να μη φανεί η πραγματική κατάσταση των οικονομικών τους.
ΟΠΟΙΑ εξήγηση κι αν ισχύει, το συμπέρασμα είναι ένα: τα επίσημα στοιχεία για τα ελλείμματα και τα χρέη τού εν ευρεία εννοία Δημοσίου μπορεί -ακόμη και σήμερα που η τρόικα κάνει ελέγχους- να μην είναι αυτά που φαίνονται. Οταν μια απλή εντολή του υπουργού Οικονομικών αγνοείται από 65 δημόσιους φορείς, μάλλον πρέπει να τον ζώνουν τα φίδια για το τι άλλο μπορεί να ανακαλύψει.
ΚΑΙ δεν είναι μόνο κάποια νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Τι θα γίνει αν ο έλεγχος φτάσει στα οικονομικά των δήμων, το άλλο μεγάλο πηγάδι δίχως πάτο; Ηδη στους μεγάλους δήμους έχει αρχίσει ο καβγάς μεταξύ των νυν δημάρχων και των προκατόχων τους. Φυσικά όχι για το πλεόνασμα που οι τέως παρέδωσαν στους νυν, αλλά για το ύψος του ελλείμματος. Και μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
ΓΙΑ όλα αυτά πλήρωνε και θα πληρώσει, «φυσικά», ο φορολογούμενος. Μέχρι πότε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: