Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Παρακαλέστε και θα δούμε...

Του Στεφανάκου Π.
Το Διαδίκτυο κατακλύζεται από ανακοινώσεις, εκκλήσεις, διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων και διδασκόντων, μαθητικών συμβουλίων και τοπικών φορέων με ένα και μοναδικό αίτημα: Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας.


Να προσκυνήσουν μήπως και τη γλιτώσουν ζητεί από την εκπαιδευτική κοινότητα που σαλπίζει Θούριο κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων, η Α. Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας αφού αποφάσισε να στερήσει από εκατοντάδες χωριά και γειτονιές τα σχολεία τους, ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει κάποιες περιπτώσεις υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις! Με τη δήλωση αυτή, η Α. Διαμαντοπούλου παίζει το τελευταίο της χαρτί για να κάμψει την αντίσταση που προβάλλεται σε ολόκληρη την Ελλάδα ενάντια στη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού χάρτη.


Το επιχείρημα ότι οι συνενώσεις-καταργήσεις σχολείων γίνονται για το καλό των παιδιών, δεν έπεισαν κανέναν. Το Διαδίκτυο κατακλύζεται από ανακοινώσεις, εκκλήσεις, διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων και διδασκόντων, μαθητικών συμβουλίων και τοπικών φορέων με ένα και μοναδικό αίτημα: Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας. Καταλήψεις, αποχές, στάσεις εργασίας, απεργία στις 30 Μάρτη, συγκεντρώσεις, μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, αποκλεισμοί δρόμων, μαύρες σημαίες, πανό, ακόμη και τα καφενεία κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έτσι διεκδικεί η Ελλάδα τα σχολεία της. "Ανακαλέστε". Μ' αυτή τη λέξη απευθύνονται γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στην υπουργό. Παρακαλέστε, είναι η ανταπάντηση της Α. Διαμαντοπούλου. Αν παρακαλέσετε μπορεί και να εξετάσουμε την περίπτωσή σας. Αυτό διαμηνύει μέσω των διορισμένων περιφερειαρχών και διευθυντών εκπαίδευσης.

Κατασκευάζουν ενόχους
Η Α. Διαμαντοπούλου δεν επιζητεί μόνο την ταπείνωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών. Θέλει και την αποκήρυξη των κινητοποιήσεων. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή από την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τη συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Η υπουργός Παιδείας ανακάλυψε καταστροφές, βανδαλισμούς και προπηλακισμούς τους οποίους υποτίθεται ότι έκαναν μαθητές υπό την καθοδήγηση μερίδας συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που ανήκουν στην Αριστερά. Μέχρι την Τρίτη όλες αυτές οι μιαρές ενέργειες αποδίδονταν στους "γνωστούς συνδικαλιστές των Αριστερών Συσπειρώσεων". Από το βράδυ της Τρίτης στους υποκινητές προστέθηκε και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκηρύξτε τους, ζητεί από τα συνδικάτα και τον πρόεδρο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, η Α. Διαμαντοπούλου.

Υποσχέσεις στους υπάκουους...
Όλα αυτά θα ήταν αστειότητες αν η υπουργός Παιδείας δεν έστελνε το ίδιο μήνυμα και σε όλους τους εξεγερμένους μαθητές και γονείς. Μετά από σύσκεψη με τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι εξετάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί η ετυμηγορία θα εξαρτηθεί από τη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας. "Όπου υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις και όπου τα επιχειρήματα είναι παιδαγωγικά, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξετάζονται, όχι όμως με βία, ούτε με απειλές, ούτε με τρόπο που δεν συνάδει με τη σχολική κοινότητα". Η "βία", οι "απειλές" και όλα τα συμπαρομαρτούντα είναι για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα συνώνυμα των λέξεων διεκδίκηση και κινητοποίηση.

Στόχος οι κινητοποιήσεις

Των δηλώσεων αυτών προηγήθηκε επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου προς τους προέδρους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την οποία τους ζητείται να προτείνουν τρόπους αναπλήρωσης των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί εξαιτίας "του μεγάλου αριθμού απεργιών και στάσεων εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς" καθώς και των καταλήψεων. "Σέβομαι τους αγώνες του κλάδου σας", δηλώνει υποκριτικά η υπουργός Παιδείας, αλλά "τις επιπτώσεις δεν πρέπει και δεν μπορούν να τις υφίστανται οι μαθητές". Η επιστολή επιστράφηκε ως απαράδεκτη. 'Αλλωστε ούτε η ίδια η υπουργός περίμενε απάντηση. Στόχος της δεν ήταν η "διαβούλευση" για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, αλλά η ενοχοποίηση των συνδικάτων, των μαθητικών συμβουλίων και των συλλόγων γονέων. Στόχος δεν είναι να αναπληρωθούν τα μαθήματα, αλλά να δαιμονοποιηθούν, να στοχοποιηθούν και να απαξιωθούν οι κινητοποιήσεις προκειμένου κυβέρνηση και τρόικα να συνεχίσουν ανενόχλητες τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Σε ό,τι αφορά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστούν οι περιπτώσεις συγχωνεύσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο με κόσμιο τρόπο, μέρες που είναι, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε για την τύχη των προσκυνημένων...
*********************************************************************

Για την κατάργηση του δημοτικού σχολείου Στειρίου τι κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: