Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μαζικές οι διαδηλώσεις κατά των περικοπών στη Βρετανία


Συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, ακτιβιστές και πολλές άλλες κατηγορίες πολιτών. Ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εργατική διαδήλωση στη Βρετανία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Του Θανάση Γκαβού

Από 250.000 έως 400.000 κυμαίνονται οι εκτιμήσεις για τον όγκο των διαδηλωτών που πήραν μέρος στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας του Λονδίνου κατά του αυστηρού προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση συνασπισμού.

Η διαδήλωση με τίτλο «Πορεία για μια εναλλακτική πολιτική» διοργανώθηκε από την οργάνωση-ομπρέλα των συνδικαλιστών, το Κογκρέσο Εργατικών Συνδικάτων. Συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, ακτιβιστές και πολλές άλλες κατηγορίες πολιτών. Ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εργατική διαδήλωση στη Βρετανία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες και η δεύτερη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών μετά το ένα εκατομμύριο κόσμου που είχε βγει στους δρόμους το 2003 για να εναντιωθεί στον πόλεμο του Ιράκ.

Μία ομάδα 150 ατόμων, με μάσκες και μαύρα ρούχα, αποκόπηκε από τον κύριο όγκο της πορείας προκαλώντας ζημιές σε πολυκαταστήματα, τράπεζες και το ξενοδοχείο Ριτζ, ενώ κατέλαβαν για λίγη ώρα ορισμένα καταστήματα, τα οποία κατηγορούν για τεχνικές αποφυγής καταβολής φόρων. Παράλληλα σημειώθηκαν και μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, που είχε θέσει σε επιφυλακή δύναμη 4.500 ανδρών και γυναικών. Δεν έλειψαν δε και οι συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν από τη Βουλή των Κοινοτήτων και το δρόμο του Γουάιτχολ με τα κυβερνητικά κτίρια μέχρι το Χάιντ Παρκ. Εκεί ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ είπε στην ομιλία του ότι η κυβέρνηση συνασπισμού απειλεί να διαιρέσει τη χώρα με την επιβολή περικοπών που πλήττουν κυρίως τους αδύναμους.

Η κυβέρνηση συνασπισμού μόλις πριν από λίγες ημέρες επιβεβαίωσε με τον προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος την προσήλωσή της στο δραστικό πρόγραμμα λιτότητας, που αποσκοπεί σχεδόν στο μηδενισμό του δημοσίου ελλείμματος εντός τετραετίας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για μια διετία, περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων σε ύψος έως και 40%, κάτι που αναμένεται να στοιχίσει τα επόμενα χρόνια ίσως και μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, καταργήσεις επιδομάτων ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών, η παράταση του εργασιακού βίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η μείωση των συντάξεων στο δημόσιο, μέσω της σύνδεσής τους με το μέσο όρο των απολαβών του συνόλου της σταδιοδρομίας του εργαζόμενου.

Αυτά τα μέτρα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά από τους Βρετανούς πολίτες. Η ανεργία διατηρεί τις ανοδικές τάσεις της, καταγράφοντας το τελευταίο τρίμηνο ρεκόρ σχεδόν 20ετίας. Δυόμισι εκατομμύρια κάτοικοι της Βρετανίας αναζητούν εργασία, ποσοστό 8% του ενεργού πληθυσμού της χώρας.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας είναι ότι σε δημοσκόπηση ενόψει της διαδήλωσης, το 52% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των διαμαρτυριών, έναντι ποσοστού 31%.

*********************************************************************
Για την κατάργηση του δημοτικού σχολείου Στειρίου τι κάνουμε ;


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: