Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Εκ συστήματος


Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να μας δέσει στο άρμα του Μνημονίου και να μας σέρνει στο στάδιο των αγορών, για να κάνουν χάζι οι κερδοσκόποι και να εκφοβίζονται οι απλοί άνθρωποι των «κατώτερων» χωρών της ευρωζώνης, νόμιμο και ηθικό θα ήταν να κάνει δημοψήφισμα ή να ζητήσει έγκριση από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, όπως επιβάλλεται για τις διεθνείς συμβάσεις.
ΔΕΝ το έπραξε. Τα παχιά λόγια, εκ συστήματος, χρησιμεύουν μόνο στους λογογράφους του πρωθυπουργού, για την απόκρυψη της αλήθειας, και στους Πεταλωτήδες, για να φτιασιδώνεται η ανεπάρκεια της πολιτικής που υπερασπίζουν.
ΟΤΑΝ η κυβέρνηση αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, νόμιμο και ηθικό θα ήταν να ενημερώσει εγκαίρως θεσμικούς παράγοντες και πολίτες και να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου.
ΔΕΝ το έπραξε. Και ό,τι εκ των υστέρων επιχειρεί να κάνει, δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Η άποψη των κατά δήλωση του πρωθυπουργού «αντιεξουσιαστών» που βρίσκονται στην εξουσία, για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται... εξουσιαστικότατη! Διαρκώς ενεργούν χωρίς νομιμοποίηση και δίχως καν να ενημερώνουν, έστω και για τα μάτια του κόσμου, αυτούς που πληρώνουν, και μάλιστα τοις μετρητοίς, την πολιτική τους.
Η ΕΞΗΓΗΣΗ, φοβάμαι, είναι απλή. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι' αυτόν τον κόσμο, στο όνομα του οποίου υπάρχουν και κάνουν καριέρα. Δεν δίνουν ούτε μια δεκάρα, συγγνώμη, ούτε ένα σεντ, για τη γνώμη που έχουν αυτοί που τους ψήφισαν και πολύ περισσότερο για το τι λένε αυτοί που τους κατάλαβαν εγκαίρως.
ΑΠΛΟ είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πορεύονται: Παίρνουν από εμάς αυτά που χρειάζονται και δίνουν σε εκείνους αυτά που τους ζητήθηκαν. Ιθαγενείς μάς θεωρούν και ως ιθαγενείς μάς αντιμετωπίζουν. Ε, όταν στήσουν κάλπες, θα ψάξουν να βρουν και «καθρεφτάκια» για να μας μοιράσουν!
ΠΡΩΤΟ τους μέλημα, λοιπόν, είναι να μας... εκπολιτίσουν! Να μας διδάξουν τις νέες «αφηγήσεις» που θα κανοναρχούν τη ζωή μας. Και ποτέ στην Ιστορία μια εκστρατεία «εκπολιτισμού» δεν έλαβε υπόψη της τη γνώμη των ιθαγενών.
ΚΑΝΟΝΑΣ πρώτος λοιπόν: Δεν σας ρωτάμε. Κανόνας δεύτερος: Σκάστε και τραβάτε κουπί, γιατί (όπως ευφυώς σας υποβάλαμε) μαζί τα φάγαμε, εμείς το αρνί, εσείς τα κόκαλα. Κανόνας τρίτος: Οσο δεν πέφτετε κάτω και όσο δεν σηκώνεστε να μας ζητήσετε το λόγο, τόσο πιο γρήγορα θα χτυπάμε το ταμπούρλο, για να δώσετε κι άλλα.
ΕΙΤΕ Μνημόνιο είτε Λιβύη λοιπόν, μία είναι η πολιτική τους. Αυτή που υπαγορεύουν το σύστημα, οι αγορές και η εξάρτηση. Ενα είναι και το μέλημά τους διεθνώς. Να προλάβουν να θάψουν το συστημικό πρόβλημα (έστω και με... ανθρωπιστικές πολεμικές επιχειρήσεις) κάτω από τόνους «αναπτυξιακού» τσιμέντου πριν να γίνει η μεγάλη έκρηξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: