Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα...


Βαρύς χειμώνας αναμένεται για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελευθέρους επαγγελματίες καθώς τα εισπρακτικά μέτρα - σοκ που επέβαλε η κυβέρνηση θα τους κοστίζουν τουλάχιστον έναν μισθό ή μια σύνταξη προκειμένου οι… συνήθεις ύποπτοι να πληρώσουν τους τόκους, προς το παρόν, των δανείων που έχει συνάψει το ελληνικό Δημόσιο.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, προφανώς φοβούμενη τις πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, υποχώρησε για την ώρα στο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που θα «περισσέψουν» από τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν. Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε ότι από τη στιγμή που ένας φορέας μπαίνει στη διαδικασία κατάργησης ή συγχώνευσης ο κάθε υπάλληλος που θα θεωρηθεί «πλεόνασμα» έχει διορία 15 μέρες προκειμένου να μεταταχθεί σε κάποιον άλλο δημόσιο φορέα, με την προϋπόθεση βέβαια ο φορέας αυτός να έχει κενή οργανική θέση για αυτόν. Ωστόσο από την υπόθεση αυτή δεν πρόκειται να γλιτώσουν τα εύκολα θύματα, που είναι οι συμβασιούχοι, οι οποίοι θα απολυθούν.
Απολύσεις
Πάντως οι όροι του Μεσοπρόθεσμου για τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στους κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις που θα καταργηθούν εξακολουθούν να ισχύουν, ασχέτως αν η κυβέρνηση κάνει πίσω για λίγο καιρό ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τους χιλιάδες απολυμένους. Και αυτό υπογραμμίζεται γιατί η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να βγει εκτός στόχου για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου, ο οποίος είναι εγκεκριμένος από την τρόικα και προβλέπει τη μείωση κατά 170.000 δημόσιους υπαλλήλους τα επόμενα τρία χρόνια.
Με τα νέα μέτρα εξανεμίζεται ένας μισθός, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η επιβάρυνση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη (περίπτωση ελεύθερων επαγγελματιών). Τα μέτρα είναι σκληρά καθώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο σχεδόν για το σύνολο των φορολογουμένων, επιβάλλεται ειδική ετήσια εισφορά με συντελεστή από 1% έως 5% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος κατά μέσο όρο 300 ευρώ για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις, μειώνεται το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% από 13% στην εστίαση (καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες κ.λπ.), αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5 λεπτά το λίτρο, αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10% κ.λπ.
Ειδικότερα, μειώνεται το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ για όλους. Αυτό σημαίνει ότι ετήσιο εισόδημα από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 10%, δηλαδή πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση έως 400 ευρώ. Από τη μείωση του αφορολογήτου εξαιρούνται οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών με ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και όλα τα άτομα με αναπηρία. Έτσι, από τους 1.300.000 φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ, οι 600.000 εξαιρούνται.
Σε ό,τι αφορά την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης, θα επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και κλιμακώνεται ως εξής:
♦  1% για εισόδημα από 12.000 -20.000 ευρώ,
♦  2% για εισόδημα από 20.000 -50.000 ευρώ,
♦  3% για εισόδημα από 50.000 -100.000 ευρώ και
♦ 4% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
♦  5% έκτακτη εισφορά σε δημόσια πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους).
Για τα ακίνητα, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα περιοριστεί στις 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, για κάθε ιδιοκτήτη κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων ακινήτων. Από το ποσό αυτό και άνω, θα επιβάλλονται συντελεστές ανάλογα με την αξία της περιουσίας. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα επιβάλλεται συντελεστής 2 τοις χιλίοις για ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ.
Το πετρέλαιο θέρμανσης


Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τρόικα επιμένει στην εξίσωση του φόρου με το κίνησης, όπως είχε συμφωνηθεί, και, για να το αποφύγει, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αντιπροτείνει αύξηση του ΕΦΚ, που θα επιβαρύνει την τελική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο θα έχουμε μία εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες για τις ανάγκες της παραγωγής τους χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αλλά για τις ανάγκες της θέρμανσής τους πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται ριζικά. Τέλος, επιβάλλονται κανονικά και ισχύουν όλες οι έκτακτες εισφορές που είχαν ανακοινωθεί, όπως σε ακριβά ακίνητα, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη αναψυχής, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η αύξηση του ΕΦΚ στα φθηνά τσιγάρα, η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το ετήσιο τέλος των 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτό δεν θα αφορά τα «μπλοκάκια», δηλαδή φορολογούμενους που έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και δουλεύουν σε επιχειρήσεις ουσιαστικά ως εργαζόμενοι, αλλά αμείβονται ως επαγγελματίες. Επίσης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξαιρούνται αυτοί που έχουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα αλλά είναι παράλληλα και μισθωτοί και τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες είναι υψηλότερα από αυτά του επιτηδεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: