Του Παναγιώτη Στάθη
Δεκαπέντε «ναι» από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εισέπραξε το ελληνικό αίτημα για να παραστεί η χώρα μας στη δίκη που αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο «την υπόθεση Δίστομο»!
Οι δικαστές παρέκαμψαν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και έδωσαν το «πράσινο φως» για να ακουστούν και τα ελληνικά επιχειρήματα αναφορικά με την κορυφαία εθνική υπόθεση.
Το 1995 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς από τον διορατικό νομικό, αείμνηστο Ι. Σταμούλη, η αγωγή κατά της Γερμανίας. Με την αγωγή αυτή ο έμπειρος νομικός (και πρώην ευρωβουλευτής) προσδοκούσε να υποχρεώσει την Μέρκελ να καταβάλει τις αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς των ηρωικών θυμάτων του Διστόμου.
Αυτή η γερά δομημένη αγωγή όχι μόνο τελεσφόρησε, οδηγώντας σε αμετάκλητες αποφάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, αλλά επιπλέον τάραξε και τα νερά της διεθνούς νομικής κοινότητας αφού το θέμα πλέον μεταφέρθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο, ύστερα από προσφυγή της Μέρκελ, καλείται να απαντήσει σε κορυφαία ερωτήματα διεθνούς δικαίου περί της αρχής της ετεροδικίας των κρατών.
Τι κρίνεται στη Χάγη
Όσα ερωτήματα πάντως τεθούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την ασυλία των κρατών, είχαν απασχολήσει τόσο το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς όσο και τον ελληνικό Άρειο Πάγο. Αμφότερα τα ελληνικά δικαστήρια είχαν αποφανθεί ότι όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το κράτος δεν μπορεί να χαίρει του προνομίου της ετεροδικίας.
Η Κέλλυ Σταμούλη, νομική εκπρόσωπος των Διστομιτών που κινεί χρόνια την υπόθεση, εξηγεί μάλιστα στο Capital.gr ότι «το θέμα πρακτικά εκκρεμεί στην Ελλάδα και θα κλείσει επιτυχώς όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης χορηγήσει την άδεια προκειμένου οι Διστομίτες να εκτελέσουν την απόφαση κατά της Γερμανίας».
Ουσιαστικά, βέβαια, το θέμα θα μπορούσε δηλαδή να είχε κλείσει αν οι υπουργοί δικαιοσύνης τόσα χρόνια είχαν επιδείξει σχετική πολιτική βούληση.
Στην παρέμβαση πάντως στη Χάγη προχώρησε ο Χάρης Καστανίδης και πληροφορίες φέρουν και τον νυν υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να παρακολουθεί θετικά την υπόθεση.
Ομόφωνα
Με ομόφωνη απόφασή του λοιπόν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να παραστεί στη δικάσιμο του Σεπτεμβρίου ως παρεμβαίνουσα, προκειμένου να αναπτύξει τις νομικές της θέσεις. Πληρεξούσιος της ελληνικής κυβερνήσεως ορίστηκε (ήδη από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης) ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Περράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι ορθώς η Ιταλία κήρυξε εκτελεστή την απόφαση «Δίστομο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου