Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Να πατήσουμε φρένο στο σπιράλ ανεργίας - εγκληματικότητας

Του Μιχάλη Γιαννάκη
Η ταυτόχρονη εκτόξευση ανεργίας και εγκληματικότητας δεν αποτελούν απλά συμπτώματα της εποχής. Συνδέονται με σχέση αιτίας και αιτιατού, που αφορούν το σύνολο της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές τις γενικές γραμμές που αφορούν το σύνολο της χώρας, η δική μας Περιφέρεια, έχει ιδιαίτερα γνωρίσματα.

Η υποστελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας, η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση θεσμικών αιτημάτων του ένστολου προσωπικού,  η υποχρηματοδότηση των αστυνομικών υπηρεσιών, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής έχουν παραλύσει πλήρως την κατασταλτικούς και προληπτικούς μηχανισμούς του Κράτους Πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα –ελέω οικονομικής ανέχειας- αυξάνει δραματικά και πολύ περισσότερο στο νομό Βοιωτίας που κατέχει το θλιβερό ρεκόρ στα ποσοστά λαθρομετάναστευσης. Δυστυχώς, η αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του νομού μας την οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις για μειωμένα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο και την εξαίρεση των βοιωτικών επιχειρήσεων από το Ταμείο Αποθεματικών, που επιταχύνουν την ύφεση και ανοίγουν την ψαλίδα στα ποσοστά ανεργίας.

Η απάντηση της οργανωμένης πολιτείας απέναντι στο σπιράλ ανεργίας – εγκληματικότητας που αναπτύσσεται στην ελληνική περιφέρεια δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Η επανένταξη της Βοιωτίας στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, οι θεσμικές παρεμβάσεις στα Σώματα Ασφαλείας και η παραίτηση από δοκιμασμένα λανθασμένες επιλογές υπερφορολόγησης, που όχι μόνο δεν προσθέτουν αλλά αντίθετα αφαιρούν από το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νομού μας, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για να πατήσουμε φρένο στο επικίνδυνο σπιράλ ανεργίας – εγκληματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: